Guvernul comunist chinez permite ca unele biserici sa se redeschida in urma pandemiei de COVID-19, dar congregatiile trebuie sa respecte anumite reguli.

Astfel, ele au fost informate ca trebuie sa inalte steagul chinez, sa cante imnul national si sa spuna “povesti emotionante despre batalia Chinei cu pandemia”, relateaza Bitter Winter .

Acele biserici care s-au redeschis sunt conduse de stat, iar oficialii guvernamentali au la indemana mijloacele necesare sa supravegheze ceremoniile.

Un membru al Bisericii Crestine Guangxi din districtul Shunhe din Kaifeng a descris redeschiderea bisericii dupa noile reguli, “complet contrare credintei noastre”.

“Biserica s-a redeschis in cele din urma dupa cinci luni, 147 de zile sau 21 de duminici, dar in loc sa cantam imnuri pentru a-L lauda pe Dumnezeu, guvernul ne-a cerut sa ridicam steagul national si sa cantam imnul national, laudand victoria lui Xi Jinping in lupta impotriva epidemiei.”

Peste 20 de membri ai Bisericii Quannan, cea mai mare biserica crestina din orasul Quanzhou din sud-estul provinciei Fujian, au participat la o ceremonie de ridicare a drapelului in curtea bisericii. In spatele drapelului a fost afisat un banner cu o lozinca prin care sunt sustinute valorile comuniste.

“Departamentul de lucru al frontului unit si Biroul pentru afaceri religioase cer sa se organizeze ceremonii de ridicare a drapelului si promovarea patriotismului”, a spus un director al bisericii. “De acum inainte, toate bisericile trebuie sa faca acest lucru, altfel vor fi inchise, iar conducatorii lor demisi”.

Un pastor din orasul Zhumadian Henan a spus ca pentru a putea redeschide biserica, a trebuit sa participe la o intalnire si sa studieze discursurile presedintelui chinez Xi Jinping cu privire la controlul asupra COVID-19.

“Guvernul cere congregatiilor sa promoveze aceste lucruri dupa redeschiderea bisericilor”, a explicat pastorul. “Textele sunt publicate intr-o brosura de peste 100 de pagini. Predicatorii trebuie sa vorbeasca in principal despre politicile statului. Cei care nu fac asta vor fi arestati.”

Un alt pastor considera ca guvernul urmareste “sa-i faca pe toti oamenii sa creada doar in communism si sa elimine crestinismul.