You are currently viewing Impactul Bibliei asupra numelor de azi

Impactul Bibliei asupra numelor de azi

Impactul Bibliei asupra numelor de azi

Probabil jumatate dintre numele romanilor au cumva o provenienta biblica. Unele dintre numele populare astazi sunt pur si simplu de origine ebraica venite simplu pe filiera biblica.

Este interesant ca numele pe care le alegeau evreii exprimau de obicei ceva foarte clar si concis sau erau de fapt porecle. Aceste nume pot fi traduse si au un inteles simplu. Ele exprimau de foarte multe ori ceva legat de Dumnezeu.

Foarte multe alte nume celebre astazi nu isi au originea in Biblie, dar aceasta carte le-a facut atat de faimoase astazi. Un exemplu ar fi numele Andrei de origine greaca, dar care este atat de raspandit astazi datorita apostolului Andrei.

Sunt de asemenea si nume de origine latina raspandite astazi datorita textului Bibliei. Aveti astfel de nume? Stiti care sunt personajele care au facut numele vostru atat de importanta astazi? Ce exemple de nume din Biblie va vin in cap acum si ce stiti despre ele?

Voi incepe cu o categorie de nume purtate de foarte multi romani si care au origine pur ebraica. Practic, majoritatea numelor care se termina in „el” sau „il” sunt de provenienta iudaica, Biblia jucand un rol important in popularizarea lor.

Legatura cu Dumnezeu

„El” este o particula care se traduce prin Dumnezeu. Asadar, avem de-a face cu nume care in varianta originara transmiteau o actiune care are legatura directa cu Dumnezeu.

Tehnic, era obisnuit ca unui copil sa i se dea nume de tipul: dar de la Dumnezeu sau Dumnezeu e mare sau Dumnezeu m-a ajutat. In cazul unora din numele din aceasta categorie imprumutate de romani cu timpul particula „il” sau „el” a disparut. Un exemplu in acest sens ar fi Mihai – Mihail, in varianta initiala. Fara aceasta particula cuvintele ar fi tradus diferit.

Daniel – Dumnezeu este cel ce (ma) judeca. Dana simplu, deci fara „el” la sfarsit inseamna judecata
Gabriel – Dumnezeu este puternic
Mihail – care se aseamana cu Dumnezeu
Emanuel – Dumnezeu este cu noi
Nataniel –Dumnezeu a dat
Ilie – provine de la numele ebraic Eli-jah – Domnul (Iahve) este adevaratul Dumnezeu
Lazar – provine de la El-eazar – Dumnezeu a ajutat

Alte nume din Biblie

E nostim poate, dar tot din Biblie romanii au acum si alte doua nume care nu sunt utilizate pentru persoane. Astfel, Ariel e un nume din Biblie. Astazi il folosim pentru a desemna o marca de detergenti sau un personaj de desene animate. In Biblie cuvantul desemneaza Israelul in mod figurativ, termenul putand fi tradus prin Leul lui Dumnezeu.

Numele Arad vine pe aceeasi filiera biblica. Arad e un oras depre care se vorbeste in Biblie fiind localizat in Canaan. Numele Arad se traduce in romana din ebraica prin magar salbatic.

Unul dintre cele mai populare nume din lume este Ioan cu toate formele sale internationale: Johann, Johannes, John, Jean, Ivan, Istvan, Ioannis, etc. Ioan este un nume iudaic suta la suta. De asemenea, este un nume folosit pe o scara atat de larga datorita a doua personaje celebre din Biblie.

Apostolul Ioan si Ioan Botezatorul despre care Isus spune ca din toti cei nascuti din femeie nimeni nu a fost ca el. Un lt personaj cu acelasi nume este Ioan Marcu, cel care a scris evanghelia dupa Marcu. Forma ebraica pentru numele Ioan este Yehohanan si inseamna „Dumnezeu este milos, a dat favoare”.

De altfel, multe din numele foarte celebre astazi nu doar in Romania sunt de fapt nume ale unor persoane apropiate de Isus. Cele mai celebre sunt numele apostolilor. Chiar daca Isus a avut 12 apostoli, astazi au ramas celebre doar numele unei mici parti dintre acestia. Iata niste exemple de astfel de nume si semnificatia lor originara.

.

Matei – forma ebraica e Matithjah si inseamna dar de la Dumnezeu
Iacov – provine de la cuvantul ebraic „akev” care inseamna calcai. Poate proveni si de la expresiile ebraice „a veni dupa” sau de la „inlocuitor”
Toma – geaman
Sunt si alte nume care provin din diversi termeni ebraici pe filiera biblica.
Adina – zvelt, suplu, delicat; podoaba – Adina din Biblie e un barbat fiind unul din vitejii ostasi ai lui David
Ana – de la Hannah – gratie, favoare (mama lui Samuel)
Ioan si Ana au o radacina comuna in limba ebraica. Hana insemna favoare, gratie. la formarea variantei ebriace pentru Ioan se adauga practic Yah sau Yeho in fata, forma prescurtata pentru Yehova-Dumnezeu. Asa se ajunge la Yehohanan – Yehova/Dumnezeu a dat o favoare
David – iubit
Iosif – El va adauga, adaugare
Magdalena – persoana din Magdala, un oras din Galileea
Moise – „scos din” sau „copil, fiu” in egipteana
Sara – printesa
Suzana – crin

Simeon provine de la verbul shama = a auzi. Prima data cand este relatata in Biblie nasterea unui copil caruia i se da acest nume se precizeaza ca mama sa a exprimat: „Dumnezeu m-a auzit”. Romanii au de la acest nume si forma Simon, dar si Sima. Mult mai celebra e varianta feminina, respectiv Simona.

Pana acum am enumerat cateva nume purtate intr-o proportie foarte mare astazi in lume care provin de la niste expresii iudaice. Ele sunt nume pomenite in Biblie. O lectura a acestei carti poate ajuta mult in a intelege sensul unor nume actuale precum si ce anume face ca aceste nume sa fie atat de celebre.

Nume grecesti

O alta categorie de nume purtate de foarte multe persoane au venit pe filiera greaca. In multe cazuri tot Biblia este carea care a influentat mult gradul de rasandire a acestora.

Un motiv ar fi faptul ca in Galileea, regiunea in care Isus a predicat in mare parte a misiunii Sale populatia vorbitoare de limba greaca era una numeroasa. Acesta este motivul pentru care in Iudeea galileenii erau chiar priviti cu dispret de ceilalti nefiind considerati iudei puri (Poate iesi ceva bun din Galileea?)

Cu toate astea de aici a iesit Isus si de aici a ales mare parte din ucenicii Sai. Unii dintre eroii din Galileea cu nume grecesti sunt:

Andrei – numele sau inseamna barbat, barbatie, virilitat
Filip – iubitor de cai
Petru – piatra, stanca
Alte nume grecesti propulsate prin intermediul Bibliei apartin unor diversi eroi din primele secole de crestinism.
Stefan – coroana, ghirlanda
Teofil – iubitor de Dumnezeu
Timotei – cel pretios, drag lui Dumnezeu; onorat de Dumnezeu – provine de la Timo-theos
Alexandru – aparator al oamenilor/barbatilor
Nicodim – invingator peste popor
Nicolae – invingator al poporului

.

Cristian – provine de la Christianos de unde a derivat si cuvantul crestin si inseamna persoana care-L urmeaza pe Hristos, care merge dupa Hristos.

Mai sunt si nume celebre din Biblie purtate astazi de un procent important de persoane avand provenienta latina. Cel mai celebru exemplu in acest sens este Pavel.

Luca – insemna practic locuitor al provinciei Lucania. Se presupune ca originea sa are legatura si cu termenul latin „lux” care insemna lumina. Astfel Luca ar putea insemna cel care lumineaza.
Pavel – provine din latinescul paulus si inseamna „mic, umil”
Corneliu – provine de la termenul care desemna un corn. Cei care purtau acest nume apartineau gintei Cornelia
Lidia – din tara Lidia
Iulia – cu par matasos

Sursa: internet

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.