Read Time:3 Minute, 26 Second

Iisus Hristos în istoria cinematografiei

Biblia şi viaţa Mântuitorului au reprezentat teme fascinante în istoria cinematografiei, încă din perioada filmului mut. Lista de filme despre Noul Testament şi de actori care l-au portretizat pe Iisus Hristos este impresionantă (peste 50 de producţii), iar în fiecare an, în preajma sărbătorilor pascale, se întocmesc clasamente cu cele mai reuşite pelicule din toate timpurile.

În anul 2009, de pildă, revista americană Time consacra spaţii largi acestui subiect şi, în urma sondajelor în rândul cititorilor, filmul „Regele Regilor” („The King of Kings”), realizat în 1927 şi regizat de Cecil B. DeMille, s-a clasat pe primul loc în topul fimelor despre viaţa lui Iisus.

Topurile de acest gen sunt, desigur, subiective şi depind foarte mult de ţară, de background-ul cultural şi religios al publicului pe care se face sondajul. Criteriile sunt şi ele diferite, unii alegând să aclame cu preponderenţă prestaţia actorilor, alţii originalitatea viziunii regizorale sau, dimpotrivă, rigoarea cu care sunt respectate Evangheliile.

Cinematografia

În orice caz, Hollywood-ul deţine supremaţia în toate aceste producţii şi cu greu poate fi concurat de cinematografia europeană, unde bugetele au fost, mereu, mult mai mici. Cu toate acestea, contribuţia unor regizori europeni cum ar fi Pier Paolo Pasolini sau Franco Zeffirelli a făcut ca realizările cinematografice ale Hollywood-lui să capete o viziune mult mai profundă şi o estetică minunată, desprinsă parcă din frescele lui Giotto.

Cel mai recent film pe această temă, „Risen” (Misterul înălţării), despre care opiniile încă se sedimentează, a fost lansat în cinematografele din România în aceste zile. Este povestea biblică a Învierii, văzută prin ochii unui necredincios.

Clavius (Joseph Fiennes), un puternic tribun roman şi ajutorul său, Lucius (Tom Felton), primesc misiunea de a rezolva misterul reînvierii lui Isus (care în film poartă numele ebraic Yeshua) şi de a afla adevărul despre ceea ce s-a întâmplat în săptămânile de după crucificare, pentru a infirma zvonurile cu privire la un nou Mesia şi pentru a preveni o revoltă în Ierusalim.

Iisus din Nazaret (titlu original: Jesus of Nazareth) – 1977

Regizor: Franco Zeffirelli

Actor principal: Robert Powell

Un film larg apreciat de publicul european şi ortodox este „Iisus din Nazaret”, realizat de Zeffirelli în anul 1977, avându-l ca actor principal pe Robert Powell, despre care există părerea unanim acceptată că a făcut cel mai bun rol al Mântuitorului din toate timpurile.

Realizat la cererea Papei Paul al VI-lea, miniserialul de televiziune de şase ore şi şaisprezece minute prezintă naşterea, o parte din viaţa, judecata, moartea şi Învierea lui Iisus, aşa cum sunt narate de Noul Testament. În general, scenariul redă fidel textul biblic, dar Zeffirelli a făcut unele modificări pentru a îmbunătăţi calitatea exprimării sau pentru continuitatea narativă a filmului.

Unele dintre aceste abateri se bazează pe unele tradiţii extra-biblice (de exemplu pe o tradiţie care spune că Iisus a fost vizitat de trei regi, în timp ce Biblia îi numeşte magi sau astrologi, dar nu precizează exact câţi au fost). De asemeni, fraza pe care în film Iisus i-o spune lui Iuda, „Deschide-ţi inima, nu mintea”, nu apare în Biblie.

Difuzarea

Difuzat pentru prima oară în Duminica Floriilor şi a Sfintelor Paşti din anul 1977, filmul a fost redifuzat în fiecare an la televiziune. În România, filmul a circulat înainte de căderea comunismului pe casete video, iar după evenimentele din decembrie 1989, a fost transmis în fiecare an.

Pentru rolul lui Iisus erau în probe doi mari actori, Al Pacino şi Dustin Hoffman. Britanicul Robert Powell s-a prezentat la casting fără prea mare entuziasm şi a fost distribuit în rolul lui Iuda.

În memoriile sale, Zeffirelli relatează că, într-una din zile, urmărind atent filmările, a remarcat ochii lui Robert Powell, realizând că aceia ar putea fi ochii lui Iisus. Le-a cerut celor de la machiaj să îl aranjeze aşa cum trebuia să arate Iisus în film. În momentul în care actorul a ieşit din cabina de machiaj, toată echipa de filmare a încremenit: Zeffirelli găsise omul perfect pentru a-l întruchipa pe Mântuitor.

Surse: Rador, YouTube

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ce fel de Iisus ne dorim Previous post Ce fel de Iisus ne dorim?
Drumul vieții - Eseu creștin Next post Drumul vieții – Eseu creștin