Hunting cu stil

Hunting cu stil

Vine iarna! Ți-ai luat bocanci de munte? Bocancii de munte sunt cea mai importantă componentă a echipamentului montan  și de aceea trebuie aleși  cu mare atenție.

Ca orice alt echipament, la alegerea bocancilor trebuie avute în vedere tipul și durata traseelor pe care vrei să le faci și anotimpul în care vrei să îi folosești.

Hunter Heat este un bocanc de vânătoare a cărui dezvoltare se bazează pe specificațiile tehnice de bază ale încălțămintei de munte. Încălțămintea celor mai vânduti bocanci de munte Alpina este renumită pentru o potrivire excelentă și un contact bun cu orice bază de teren.

Tehnologiile Alpina au combinat aceste specificații cu o membrană impermeabilă și tehnologie de aerare care, împreună cu pielea de înaltă calitate, îndepărtează umiditatea și menține piciorul uscat.

O dezvoltare inovatoare este însă un sistem de încălzire complet integrat numit „Intemp”, care permite utilizatorului să apese butonul la trei niveluri de temperatură: temperatură optimă, 45 de grade Fahrenheit sau 55 de grade Celsius – sistem integrat „InTemp” cu 7,4.

Bateriile oferă o încălzire de cinci ore și jumătate după care pot fi încărcate din nou. Cu încălțămintea de vânătoare Alpina Hunter Heat, veți fi întotdeauna bine pregătiți pentru vremea pe care v-o oferă natura. Cizma este potrivită și pentru condițiile de iarnă datorită încălzirii. Greutate 1100 g.

O încălțăminte care este aleasă potrivit te va ajuta să ajungi departe într-un mod rapid și de asemenea să te simți în siguranță atunci când escaladezi muntele. Aceasta este alegerea ta și trebuie să fie una potrivită pentru că astfel picioarele tale nu vor suferi în timp ce încerci să parcurgi un traseu montan.

Când îți dai seama că trebuie să înlocuiești bocancii?

– Dacă tălpile nu îți mai asigura tracțiunea necesară
– Dacă apa pătrunde în interior
– Dacă piciorul începe să se încălzească mai mult decât normal
– Dacă se dezlipește.

Câteva sfaturi:

Nu spălăm bocancii cu nimic altceva decât apă;

Nu cumpărăm bocanci second-hand;

Nu există bocanci de 4 sezoane;

Bocancii de iarnă nu-s recomandați pentru restul sezoanelor și viceversa;

Istoria bocancilor de munte

Astăzi, suntem obișnuiți cu tehnologia prin care bocancii de munte sunt fabricați în zilele noastre, însă nu întotdeauna a fost așa. Lucrurile au evoluat prin multă muncă și inovație.

După Primul Război Mondial, oamenii au început să aibă mai mult timp liber. Croitorii din nordul Italiei au început să primească diferite comenzi de încălțăminte pentru cei care mergeau pe munte în drumeții de plăcere.

O invenție americană realizată în 1943 a rezolvat una dintre cele mai stringente probleme ale industriei de încălțăminte: umezeala. Pentru a rezolva problema picioarelor reci și umede, noii bocanci aveau fețe din piele, care se puteau rula în jos pentru a expune glezna. Ideea era cea de a elimina aerul umed din interiorul ghetelor.

O altă invenție americană, realizată în 1949, s-a adresat problemei picioarelor umede într-o altă manieră. Ghetele de munte erau dotate cu un fel de pompe verticale prin care aerul umed din interiorul bocancilor era împins la suprafață, pornind din partea de jos (în interior) a ghetelor și ajungând în partea de sus, la exterior. Acești bocanci nu au avut, însă, succes.

Bocancii de munte construiți în Italia erau foarte rezistenți, însă confortul lăsa mult de dorit.

Materiale noi

Îmbunătățirile consistente au început să apară după alte trei decenii. În 1979, un brand de succes a decis să între în industria de încălțăminte, iar în 1980, două companii au vândut primele perechi de bocanci cu aceștia. Acestea au utilizat un polimer dezvoltat de companie, numit politetrafluoretilenă, pentru a confecționa încălțminte mult mai ușoară, însă rezistentă la apă. Pielea obținea, astfel, doar un rol secundar, în special pentru a întări anumite zone sensibile.

A urmat, apoi, o adevărată revoluție în hiking. În special datorită evoluției în domeniul pantofilor de alergare, anii ’80 au fost martorii adoptării unor materiale non-tradiționale pentru bocanci, precum etilen-vinil acetat sau poliuretan, polimeri durabili care se îndoiau mult mai ușor și ofereau, în același timp, suficient sprijin pentru gleznă în timpul drumețiilor montane.

Bocancii de munte deveniseră mai confortabili și mai rezistenți, iar materialele izolante folosite pentru confecționarea jachetelor începuseră să fie utilizate la scară largă și pentru fabricarea ghetelor. Până și tălpile fuseseră îmbunătățite prin materialele furnizate de companiile Vibrăm și Michelin.

În 2015 a fost lansată o nouă tehnologie, care a venit cu un plus în materie de rezistență la apă și respirabilitate, iar primii bocanci dotați astfel au apărut deja în magazine.

 

 

2 thoughts on “Hunting cu stil”
  1. Par niște bocanci interesanți, iar prezentarea lor este foarte bine realizată, cred că îi voi incerca

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: