Read Time:4 Minute, 10 Second

Grupurile influente ruse nu vor să trăiască în „lumea greșită”

Război cu Ucraina. Timp de aproape trei luni, acest subiect se află în centrul agendei internaționale. Cu fluxul inevitabil de materiale analitice dedicate evaluării beneficiilor și pierderilor pentru Rusia.

Beneficiile și interesele politicii externe ale Rusiei sunt greu de anticipat. Capturarea Kievului? Schimbarea regimului? Ocuparea întregii țări de la Donețk la Lvov?

Pentru ce? Ce să facem cu acest teritoriu și cu acești oameni? Cum să răspundem la protestele populației locale, la nenumăratele demonstrații, la manifestările anti-război, la rezistență? La lupta de partizani? Vom apela la ajutorul Gărzii Naționale Ruse?

Dacă doar republicile autoproclamate Donețk și Lugansk trebuie anexate, atunci această acțiune nu are nevoie de o asemenea amploare militară. Pentru că recunoașterea acestor entități este în primul rând un act politic. În același timp, va însemna retragerea voluntară a Rusiei din acordurile de la Minsk, al căror proiect, după cum se știe, a fost conceput de însuși Vladimir Putin. De ce să piardă președintele Rusiei legitimitatea poziției politice rusești, aprobată de Rezoluția Consiliului de Securitate al ONU?

Interesele politice interne

Inevitabilele sancțiuni împotriva Rusiei vor duce la o deteriorare vizibilă a situației financiare și economice a țării și a cetățenilor săi. Iar povara suplimentară a cheltuielilor pentru finanțarea vieții și gestionarea teritoriile anexate va duce la o creștere a inflației și la o scădere a veniturilor reale ale populației. Asta înseamnă slăbirea stabilității interne.

Putem lua în considerare interesele politice interne care pot fi realizate cu ajutorul instrumentelor de politică militară externă. Dar asta ar însemna o reîntoarcere către totalitarism, izolaționism, distrugerea opoziției și a disidenței; consolidarea blocului militar de forță în elită, va încălca articolele Constituției care prevăd drepturile și libertățile omului.

Pierderea legitimității puterii supreme, în interesul grupurilor influente din interiorul ei, constituie o temă nu atât de exotică cum pare, ci pe deplin funcțională, instrumentală.

Războiul are întotdeauna ca efect consolidarea principiilor centralizate de comandă în conducerea societății, colectivizarea, socializarea, distribuția și redistribuirea, promovarea demagogilor și a celor care vorbesc mult, a patrioților falși și a escrocilor, a celor care se îmbogățesc din livrările militare și deficite.

„Geopolitica de contact”

În aceste condiții, regimul trebuie să se ralieze în jurul unui lider puternic. Pentru multi ani. Cu cât timpul este mai lung, cu atât este mai bine! Cu alte cuvinte, de acest scenariu au nevoie cei care sunt mulțumiți de tot ce este astăzi și care nu au nevoie de un tranzit imprevizibil. Pe seama calității, nivelului și stilului de viață al cetățenilor țării.

În maniera sa filozofică, Vladislav Surkov, a scris un text care dovedește că în Rusia există o pătură de oameni influenți și nesăbuiți – susținători ai „geopoliticii de contact” pentru „lumea corectă”.

Surkov scrie: Se pare că după mulți ani, Rusia a fost din nou împinsă înapoi în granițele „lumii obscene”. Fără să piardă războiul. Fără să se confrunte cu o revoluție. O perestroika ridicolă, un glasnost tulbure au fost suficiente pentru a face imperiul sovietic să crape la cusături. Asta înseamnă că o vulnerabilitate fatală a fost încorporată în sistem.

Deci, ce urmează? Cu siguranță, nu tăcere.

Urmează multă geopolitică. Practică și aplicată. Poate chiar și de contact.

Dar cum altfel, dacă este înghesuit, și plictisitor, și incomod… și este de neconceput ca Rusia să rămână în granițele unei lumi obscene. Noi suntem pentru pace. Bineînțeles. Dar nu pentru o lume obscenă. Pentru una corectă.

Conceptul de „lume corectă”, de lume bazată nu pe recunoașterea juridică internațională a frontierelor de astăzi, o lume cu conducerea transfrontalieră „a oamenilor cu ideologie corectă”, asemănătoare concepției de „califat” pe care au încercat să o introducă teroriștii în Orientul Mijlociu în urmă cu câțiva ani.

Nu s-a reușit. Au fost bombardați, inclusiv de forțele Militare Aerospațiale Rusești. Nu trebuie să existe niciun fel de iluzii că cineva, oricât de carismatic ar părea acest cineva, nu va reuși să instituie „lumea dreaptă”. Lumea dreaptă este de astăzi acea lume bazată pe standardele juridice internaționale ale ONU.

Publicarea textului lui Surkov este importantă ca o ilustrare a faptului incontestabil că în Rusia există preocupări ale anumitor „grupuri de interese” influente care pot contrazice interesele naționale ale Rusiei ca stat. Și poporul rus în ansamblu. Aceste grupuri de interese de luptători împotriva „lumii obscene” aparțin cel mai probabil tipului de fanatici pentru care valoarea idealistă subiectivă a propriilor idei despre ordinea mondială corectă depășește întotdeauna considerațiile legate de bunăstarea oamenilor.

Nu e nevoie să spunem multe aici, este suficient să ne amintim cum acești idealiști considerau Ortodoxia o amăgire fără valoare a celor 150 de milioane de ruși în urmă cu 100 de ani și au început să ne distrugă bisericile, să topească cruci, să ardă icoane. La urma urmei, lupta împotriva „lumii obscene” pentru o persoană nouă nu ține cont de victime și de durerea oamenilor.

Ne aducem aminte că atunci „războiul imperialist” s-a transformat într-un război civil. Este obiectivul societății să nu permită de această dată o repetare absurdă a istoriei noastre. Nu vrem război!

Sursa

Foto: digi24

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

De ce memoria slăbește odată cu Previous post De ce memoria slăbește odată cu înaintarea în vârsta?
Transformarea culturală dramatică lovește întreaga lume Next post Transformarea culturală dramatică lovește întreaga lume