Gazduire.ro, ajutorul tău în mediul online

ROTLD (Romanian Top Level Domain) este o autoritate a statului român care se ocupă cu domeniile românești din internet (.ro), adică are responsabilitatea de a înregistra noi domenii dar și de a gestiona domeniile existente.

Fiecare site care există pe internet are un nume de domeniu  înregistrat la un astfel de registrar independent, alcătuind la nivel global un sistem de nume de domeniu (DNS – Domain Name Sistem) care face ca siturile să poată fi accesibile din orice loc de pe glob prin rețeaua de internet.

Dacă înregistrarea unui nume de domeniu este accesibilă oricui, alegerea unui domeniu potrivit este o treabă serioasă și trebuie făcută ținând cont de foarte multe aspecte. Odată ce ai ales un domeniu, urmează partea în care verifici dacă nu cumva acest domeniu există înregistrat și nu mai poate fi deci folosit – iar dacă numele este unul popular în mediul online atunci sunt șanse mari ca acesta să nu mai fie valabil, caz în care trebuie să cauți un alt nume de domeniu.

Cea mai la îndemână soluție pentru a verifica dacă un domeniu este disponibil pentru înregistrare – în cazul în care vor fi testate mai multe nume de domenii – este accesându-l din bara de adrese a browser-ului. Dacă domeniul este deja rezervat sau utilizat atunci fie va apărea o pagină de eroare (ex. această pagină web nu este disponibilă, eroare DNS, etc.) fie va fi afișată pagina web corespunzătoare domeniului. În cazul în care domeniul este disponibil va fi afișată o pagină a furnizorului de servicii de internet.

Domeniu de Internet

Un domeniu de Internet poate fi înregistrat de un utilizator pentru a fi folosit de acesta în scopuri personale. Acesta trebuie să îndeplinească o serie de obiective administrative și condiții tehnice pentru a conferi vizibilitate acelui nume de domeniu.

La momentul înregistrării, numele va fi adăugat în baza de date a registrului central, care este administrată de Registrul de Domenii al Internetului.

Un nume de domeniu devine activ imediat ce datele de înregistrare sunt trimise, incluzînd datele serverelor DNS în tabelele de baze de date ale registrului central DNS, iar acel tabel devine activ în lista publică de servere de tip DNS.

Identificarea numelui de domeniu web în mediul online

Rezumând totul la termeni mai pe înțelesul tuturor, un Domeniu de Internet este o parte a unui sistem în care adresele de Internet au legături cu anumite locații specifice din acest sistem – servere, web-siteuri, servere de e-mail etc. Numele unui domeniu de internet este adresa ta proprie pe care ai înregistrat-o că parte componentă din institutul internațional sau național de domenii.

De exemplu, adresa de internet edu.ro conține extensia TLD .RO. TLD-ul este o parte integrantă a unui website și adresele de e-mail pot să identifice ușor numele acestuia pe Internet. În utilizarea de zi cu zi a termenului „domeniu” semnifică, de asemenea, descrierea unui nume de domeniu al Internetului.

Orice nume de domeniu are obligatoriu și o extensie. Această este dată în general de specificul site-ului care rulează pe serve în spatele numelui de domeniu. Astfel un site din România este normal să aibă extensia .RO, cum un site din SUA poate avea extensia .US.

Folosirea extensiei atribuită țării de apartenența a posesorului numelui de domeniu nu este obligatorie. Astfel dacă vrei să vă lansați un site care comercializează telefoane mobile puteți alege extensia .MOBI, iar în cazul în care aveți un site cu accent comercial ar fi un real avantaj să alegeți extensia .COM (commercial – comercial).

Cele mai populare extensii în acest moment sunt:

.RO (extensia pentru nume de domenii românești)

.COM (extensia pentru nume de domenii din domeniul comercial și nu numai)

.NET (extensia pentru nume de domenii rețelelor de calculatoare)

.INFO (extensia pentru nume de domenii pentru site-uri de informare/știri)

.ORG (extensia pentru nume de domenii pentru organizații non profit)

.BIZ (extensia pentru nume de domenii site-uri de afaceri)

.NAME (extensia pentru nume de domenii nume de persoane)

.MOBI (extensia pentru nume de domenii pentru site-uri de telefoane mobile sau telecomunicații)

Toate extensiile existente sunt administrate de un TLD (Top Level Domain). De exemplu în România numele de domenii sunt adminstrate de ROTLD (ROmânia Top Level Domain).

Lungimea unui nume de domeniu nu poate fi mai mare de 67 (șaizecișișapte) de caractere, exceptând extensia acestuia.

O altă denumire a unui nume de domeniu este și URL (Uniform Resource Locator).