0 0
Frauda de 60 de milioane de euro la Banca Vaticanului • Afirmativ Press
Categories: Articole

Frauda de 60 de milioane de euro la Banca Vaticanului

Read Time:1 Minute, 43 Second

Fostul director al Bancii si alti doi complici au derulat diverse afaceri imobiliare din care si-au pus deoparte o avere considerabila, afirma procurorul general al statului Vatican. Stirea si mai importanta este insa publicarea acestui scandal chiar de catre Sfantul Scaun, o premiera in tara care avea traditie de a matura mizeria sub covor.

Angelo Caloia a fost director general al Bancii Vaticanului – sau Institutului pentru Opere Religioase, asa cum se numeste oficial – intre 1989 si 2009.

Era celebrat drept ingerul (vezi prenumele) care s-a pogorat sa vindece institutia corupta. Asta pana ieri cand s-a aflat ca Angelo Caloia a vandut, impreuna cu alti doi complici, 29 de proprietati ale Bancii Vaticanului si si-a calculat comisioane de tranzactie frumusele.

Cei trei afaceristi vindeau imobilele Bancii catre firme din paradisuri fiscale la preturi subevaluate si apoi le vindeau mai departe la pretul pietei. Firmele offshore erau controlate de ei insisi. Proprietatile din Roma sau Milano erau vandute si prin intermediul altor firme italiene care imparteau apoi profitul cu cei trei oficiali de la Vatican.

Senzatia acestui scandal este insa faptul ca publicarea lui a venit chiar de la Vatican, nu de la autoritatile italiene. O practica socanta pentru statul care era obisnuit sa ascunda tot si orice de ochii lumii in speranta ca asa apara sanctitatea institutiilor proprii afectate profund de coruptie.

De notat ca Banca Vaticanului a fost scoasa de autoritatile de supraveghere financiara din Italia din circuitul platilor internationale cu carduri din cauza lipsei de transparenta la inceputul lui 2013. Institutia refuza si azi sa aiba conturile la vedere, adica cine face un OP din Vatican poate ramane neidentificat.

Meritul acestei descoperiri ii apartine Papei Francisc, care a amenintat ca va inchide banca de tot daca nu asigura mai multa transparenta. Asa se face ca au ajuns in birourile Bancii Vaticanului o gramada de inspectori laici, straini de valorile fundamentale ale cardinalilor – adica acele conform carora totul se face in liniste, nu in public – iar tranzactiile financiare dubioase incep sa iasa la lumina.

Sursa: obiectiv.info

Sursa foto: rt.com

Happy
0 0 %
Sad
0 0 %
Excited
0 0 %
Sleepy
0 0 %
Angry
0 0 %
Surprise
0 0 %
Afirmativ.com

Recent Posts

Se vor închide firme, românii vor deveni șomeri!

Se vor închide firme, românii vor deveni șomeri! Economistul Mircea Coșea a declarat că, pe…

7 zile ago

Marele privilegiu

Marele privilegiu În tumultul vieții noastre la orizontul căreia se îngrămădesc nori tot mai întunecoși…

o săptămână ago

Transumanismul: o religie pentru vremurile postmoderne

Transumanismul: o religie pentru vremurile postmoderne Asistăm la nașterea unei noi religii. Aceasta nu este…

2 săptămâni ago

E mai târziu decât credeți

E mai târziu decât credeți Trei seturi de sfaturi practice ale lui James George Jatras,…

3 săptămâni ago

Bijuterii personalizate

Bijuterii personalizate Bijuteriile sunt unele dintre cele mai îndrăgite accesorii de către doamnele și domnișoarele…

4 săptămâni ago

De ce companiile produc produse de calitate scăzută?

De ce companiile produc produse de calitate scăzută? V-ați întrebat vreodată de ce companiile continuă…

4 săptămâni ago