Formula matematica care dovedeste existenta lui Dumnezeu. Motivul pentru care a fost ascunsa, timp de 40 de ani

Formula matematica care dovedeste existenta lui Dumnezeu. Motivul pentru care a fost ascunsa, timp de 40 de ani

Formula matematica care dovedeste existenta lui Dumnezeu

Kurt Godel a fost un logician, matematician si filozof austriac care s-a stabilit in 1940 in SUA. Godel are cercetari fundamentale in matematica si logica. Teoremele de incompletitudine ale lui Godel au o mare semnificatie logica si filosofica pentru ca ele pun evidenta caracterul deschis al cunoasterii matematice. In prima perioada a activitatii sale, Godel a facut parte din Cercul de la Viena.

Nu numai credinta, ci si stiinta ne poate ajuta sa Il intelegem pe Dumnezeu. Acest matematician excentric sustinea ca are formula prin care poate dovedi ca Dumnezeu exista.

Kurt Godel a devenit cunoscut, dupa moartea sa, drept cel care a creat o dovada ontologica in acest sens. Aceasta nu rezulta din dovezile concrete, reale. Prin observatie nu s-ar putea dovedi ceea ce este teoretic de nedovedit, scrie io9.com.

Dovezile ontologice provin exclusiv din ratiune, gandire. Un adevar mai mare este dovedit printr-un set de ipoteze sau axiome. Logica existentei lui Dumnezeu, respectiv demonstrarea necesitatii existentei Atotputernicului, a fost pentru Godel o preocupare secreta, de o viata. Primele axiome le-a formulat in 1941, iar prima oara cand a lasat sa circule, strict intre cei mai apropiati colaboratori, o varianta finala a teoremei sale, a fost în 1971, cand a fost cuprins de teama mortii iminente. Pe urmele lui Aristotel, Anselm de Canterbury, Toma de Aquino, Rene Descartes, Immanuel Kant sau Gottfried Wilhelm Leibniz, Godel a sintetizat intr-o teorema rezultata din 14 axiome „dovada ontologica” a existentei lui Dumnezeu.

Formula

Totul a fost publicat in anii 1980. Pentru cei pasionati, formula este urmatoarea:
s1.ziareromania.ro

Greu de redat pe scurt si, oricum, greu de urmarit, in esenta asertiunea sintetizata ar fi dupa cum urmeaza: Prin definitie, Dumnezeu este acel maximum dincolo de care nimic mai maret nu poate fi conceput. Si din moment ce Dumnezeu este parte din intelegerea conceptuala despre Dumnezeu, il putem concepe si mai maret ca parte din realitate si nu doar din concept. Drept pentru care, Dumnezeu trebuie sa existe.

De ce l-a „ascuns” Godel pe Dumnezeu

Matematicianul a preluat ideile de la Sf. Anselm, care il definea pe Dumnezeu drept cea mai mareata fiinta din Univers. Nicio alta fiinta mai presus de El nu poate fi imaginata, spunea el.

Daca Dumnezeu nu ar exista, atunci ar fi de imaginat o alta asemenea fiinta, una care sa existe. Acest lucru nu este posibil prin definitie. Godel a folosit logica modala pentru a dovedi totul.

Rezultatul rationamentului sau a fost acela ca Dumnezeu exista. De fapt, Godel nu a vrut niciodata ca oamenii sa stie ca Dumnezeu exista. El avea anumite convingeri religioase si mistice.

Afirmativ.com

Afirmativ.com

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.