Read Time:3 Minute, 57 Second

Ferme de troli susținute de NATO

O altă investigație scrisă în mod anonim arată modul în care firmele ucrainene de relații publice au folosit reclame direcționate pentru a acoperi internetul și rețelele de socializare cu apeluri și mesaje pentru a izola economic Moscova și a „opri războiul”.

Acțiunea este coordonată de Bezlepkin Evgeny Vitalievich (sub pseudonimul Evgeny Korolev), împreună cu Pavel Antonov de la organizația Targetorium. Din spatele pseudonimului său, războinicul informațional ucrainean Korolev a postat pe pagina sa de Facebook (acum privată) un mesaj în care se lăuda că reclamele sale au obținut 30 de milioane de accesări în trei zile.

În același timp, Facebook a blocat instituțiile media de stat ruse să difuzeze reclame și să monetizeze conținut. De asemenea, au apărut mai multe conturi false pentru instituțiile media (precum Russia 24), îngropând contul autentic sub o serie de impostori. Și cînd n-ar fi fost totul de ajuns, Facebook a marcat declarațiile oficialilor ruși, inclusiv ale Ministerului Apărării, drept „false”.

Se pare că această campanie a fost realizată la recomandarea StopFake, un centru auto-descris de „verificare a faptelor”, finanțat de National Endowment for Democracy, Atlantic Council, ministerele de externe cehe și britanice și International Renaissance Foundation (finanțată de Fundația pentru o societate deschisă a miliardarului George Soros).

StopFake a fost angajat de Facebook în martie 2020 pentru a „bloca fluxul de propagandă rusă”, dar s-a dovedit că angajează mai multe persoane apropiate de neonaziştii violenţi. Jurnalistul care a dezvăluit aituația, a primit amenințări cu moartea și, în cele din urmă, a fugit din Ucraina.

Aceste dezvăluiri nu au împiedicat însă Facebook să se bazeze pe organizație și să instituie cenzura.

Între timp, hackerii ruși au găsit un document Google public (făcut privat de atunci) care detaliază operațiunea de propagandă. Acesta a fost distribuit pe canalele Telegram ale „fermelor creative”.

„Aici găsești link-uri către mass-media ucraineană care necesită promovare, conturi de boți cu date de conectare și parole din care au fost trimise utilizatorilor mesaje anti-război (și mesaje cu falsuri despre Ministerul Apărării), teze și instrucțiuni specifice despre ce postări și ce public se urmărește”, se arată în anchetă.

O altă campanie este condusă de Nataliya Popovych, fondatorul agenției de relații publice, One Philosophy, din Kiev. Profilul lui Popovych pe LinkedIn arată că a lucrat cu Departamentul de Stat al SUA și l-a consiliat pe fostul președinte Petro Poroșenko. Ea este, de asemenea, co-fondatoare și membru al consiliului de administrație al Ukraine Crisis Media Center, un grup de propagandă finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională, National Endowment for Democracy, Ambasada SUA și NATO, printre multe altele.

Un articol Campaign Asia prezintă mai multe firme de relații publice implicate în campanie. Coordonatorul principal este Richard Edelman, CEO al Edelman PR. Edelman este, de asemenea, membru al Consiliului de Administrație al Consiliului Atlantic și al Forumului Economic Mondial.

Presa aprobate de PR

Un articol din PRWeek prezintă mai multe figuri care participă la ceea ce ei descriu drept o „armată PR” care „luptă în prima linie informațională” împotriva „genocidului barbar al ucrainenilor declanșat de Rusia”.

„Propaganda este la fel ca armele letale reale”, declară Marta Dzhumaha, manager de PR la compania de asistență medicală BetterMe.

Julia Petryk, șefa de relații publice la MacPaw, oferă o listă de instituții de presă aprobate, scrisă de colega ei Tetiana Bronistka, fostă angajată a Parchetului General al Ucrainei. Lista include surse în limba rusă și engleză, precum și canale Telegram. Totuși, aceste „surse verificate care acoperă în mod obiectiv ceea ce se întâmplă în Ucraina” nu sunt independente. Cele mai multe dintre ele sunt legate de guvernele SUA și europene și de asociații și fundații.

Lista cuprinde și câteva site-uri web în limba rusă:

• Novaya Gazeta – Legat și se pare finanțat de National Endowment for Democracy
• Meduza – finanțat de guvernul Letoniei, Fundația OAK, magnatul petrolului Mikhail Khodorovsky și Suedia
• Dozhd – Fundația SREDA, Comisia Europeană
• Holod Media – Ramură a lui Meduza – lăudată în PBS și CNN drept „media independentă”
• BBC Rusia – mass-media guvernamentală britanică
• Current Time TV – Creat de postul de propagandă fondat de CIA Radio Free Europe/Radio Liberty în colaborare cu Voice of America
Cenzor – finanțat de redactor-șef Yuri Butusov, fost consilier al ministrului apărării al Ucrainei
200RF – Un site web al Ministerului de Externe al Ucrainei care pretinde că publică fotografii și documente ale soldaților ruși capturați și uciși în acțiune

Printre canalele Telegram sunt enumerate:

• Radio Svoboda – organ de propagandă fondat de CIA Radio Europa Liberă/Radio Liberty
• Espresso TV, deținut în mare parte de soția fostului membru al parlamentului ucrainean Mykola Knyazhytsky
• Censor.net, fost cel mai mare site media din Ucraina, al cărui motto este „Să doborâm Rusia” și al cărui proprietar organizează o „paradă a trolilor internaționali”.

(va urma)

Sursa

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Extremiștii străini se înghesuie în Ucraina Previous post Extremiștii străini se înghesuie în Ucraina (2)
Relații publice și operațiuni ale serviciilor Next post Relații publice și operațiuni ale serviciilor (4)