Existenta lui Dumnezeu dovedita prin intermediul stiintei

Existenta lui Dumnezeu dovedita prin intermediul stiintei

Existenta lui Dumnezeu dovedita prin intermediul stiintei

O carte ai carei autori afirma ca pot „sa dovedeasca” existenta lui Dumnezeu prin intermediul cunostintelor moderne despre Univers se bucura de mare succes si a devenit bestseller in Franta, in pofida scepticismului manifestat de numerosi oameni de stiinta, informeaza AFP, citat de stiripesurse.ro.

Volumul „Dieu, la science, les preuves”, scris de inginerul Michel-Yves Bollore si absolventul de Politehnica, Olivier Bonnassies, a depasit luni pragul de 100.000 de exemplare vandute, la trei luni dupa publicarea sa.

Michel-Yves Bollore, catolic, si frate al lui, Vincent Bollore, unul dintre cei mai renumiti industriasi francezi, a lucrat trei ani pentru a scrie „cartea care nu exista”, a dezvaluit el pentru AFP.

Lucrarea pretinde – „intr-un singur volum, accesibil pentru toti” – ca poate sa descrie maniera in care descoperirile astronomice din secolul al XX-lea au readus in atentie chestiunea Creatiei.

Timp de aproape patru secole, prin intermediul lui Galileo, Newton, Darwin, „stiintele au aratat ca un creator nu era necesar pentru a explica Universul”. „Si au facut-o atat de bine, incat la inceputul secolului al XX-lea, materialismul triumfa”.

Apoi, „ca un mare pendul”, miscarea a repornit in sens invers, odata cu descoperirile despre Big Bang, expansiunea Universului, moartea sa termica… concepte care, potrivit lui Michel-Yves Bollore, au infirmat teza unui Univers imuabil, intrucat acesta ar avea „un inceput si un sfarsit”.

Creatia nu poate fi explicata decat prin existenta unui „mare ceasornicar”

Cei doi autori au formulat concluzii metafizice, avansand teoria potrivit careia Creatia nu poate fi explicata decat prin existenta unui „mare ceasornicar”, aflat la originea existentei Universului si a aparitiei vietii pe Pamant.

In mediul stiintific, chiar si in cel al cercetatorilor care cred in Dumnezeu, demersul celor doi scriitori nu a convins deloc, ba chiar a deranjat.

„Notiunea de ‘dovezi’ starneste polemici”, a subliniat Thierry Magnin, fizician si preot. „Desi ai dreptul sa crezi ca exista un mare ceasornicar, nu ai dreptul sa spui ca aceasta idee este ‘o dovada’. Sa articulezi stiinta cu religia nu inseamna sa confunzi lucrurile”, a adaugat el.

„Sa dovedesti stiintific existenta lui Dumnezeu inseamna sa dai dovada de o anumita naivitate”, a declarat Etienne Klein, specialist in filosofia stiintelor, intr-un interviu acordat pentru saptamanalul L’Express.

Potrivit teologului si fizicianului Francois Euve, cartea are un succes atat de mare deoarece raspunde unei „cautari de referinta, intr-o perioada de incertitudine despre viitorul lumii”. Insa dupa parerea lui, stiinta „nu are vocatia de a raspunde acestei cautari”.

Exista insa ceva si mai problematic: a doua parte a cartii contine dovezi „din afara stiintei”, care se sprijina pe Biblie, pe „destinul extraordinar” al poporului evreu si miracolul Fatimei pentru a invalida inexistenta lui Dumnezeu.

Potrivit jurnalistilor de la L’Express, fizicianul american Robert Wilson, laureat al premiului Nobel, nu ar fi semnat prefata cartii daca ar fi citit aceasta parte a volumului.

„Nu detin niciun text care sa ateste regretele sale”, a raspuns Michel-Yves Bollore.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.