Site icon Afirmativ

Este oficial: In Biserica Anglicana femeile pot deveni episcopi

1Biserica Anglicana a votat luni in favoarea lasarii femeilor sa ocupe functia de episcop, o decizie istorica ce rastoarna secole de traditie in crestinism.

Cu doi ani in urma, o propunere asemanatoare a cazut la limita din cauza opozitiei unor membri traditionalisti, spre dezamagirea reformatorilor, a politicienilor si a conducerii Bisericii Anglicane, scrie thefirstpost.com.

Dar luni, dupa o dezbatere de cinci ore, Sinodul General, intrunit in orasul britanic York, a votat coplesitor in favoarea propunerii.

„Azi am completat ceea ce a inceput in urma cu 20 de ani cu preotia femeilor. Sunt incantat de rezultatul de azi”, a declarat arhiepiscopul de Canterburry, Justin Welby, liderul spiritual al celor 80 de milioane de anglicani din lume.

Problema promovarii femeilor in functiile inalte a divizat Biserica Anglicana de cand Sinodul a acceptat femeile preoti in 1992, opunand reformatorii, care isi doresc o imagine mai moderna a Bisericii, care se lupta cu scaderea numarului de membri in toate tarile, traditionalistilor care spun ca schimbarea contrazice Biblia.

Pana acum, exista femei episcop in SUA, Australia, Canada si Noua Zeelanda, dar bisericile anglicane din tarile in curs de dezvoltare nu le permit femeilor nici sa devina preoti. Arhiepiscopul Justin Welby a spus ca prima femeie episcop ar putea fi numita la inceputul anului viitor.

Criticii spun ca femeile episcopi incalca traditia unui cler compus numai din barbati care dateaza inca din vremea celor 12 apostoli, in timp ce suporterii argumenteaza ca e vorba de egalitate.

Sursa: Ziare.com
Foto: Reuters

Exit mobile version