Regretatul evanghelist Billy Graham va avea o statuie in faimoasa colectie National Statuary Hall – o sala dedicata onorarii oamenilor care au marcat istoria tarii – aflata in incinta Capitoliului Statelor Unite.

Capitoliul este cladirea care serveste ca sediu al guvernului pentru Congresul Statelor Unite ale Americii, ramura legislativa a guvernului federal al Statelor Unite ale Americii.

Statuia va fi creata de sculptorul Chas Fagan, celebru pentru realizarea unor statui religioase, precum cea a lui Ioan Paul al II-lea pentru Altarul National al Sfantului Ioan Paul al II-lea din Washington si cea a Maicii Tereza, aflata la Catedrala Nationala din Washington.

Colectia de statui a Capitolului SUA, insumeaza 100 de exponate ale unor persoane care au iesit in evidenta, cate doua din fiecare stat american. Originar din Carolina de Nord, Graham il va inlocui pe Charles Aycock (1859-1912), fost guvernator, care a fost etichetat ca „suprematist alb”.

In 1898, Aycock ar fi ajutat la organizarea unei revolte si a unei „lovituri rasiale” la Wilmington, Carolina de Nord, in care un guvern local format din americani negri a fost rasturnat si inlocuit de oficiali albi…

Cealalta statuie din Carolina de Nord este a lui Zebulon Vance (1830-1894), fost guvernator si senator al Statelor Unite, care a fost si ofiter militar confederat.

Graham a obtinut un sprijin larg din partea membrilor Capitoliului Statelor Unite pentru a avea o statuie. S-a luat in calcul faptul ca a fost unul dintre cei mai mari evanghelisti ai secolului, marcand generatii intregi si contribuind la formarea protestanta a tarii.

Fostul senator de stat, Dan Soucek, a facut chiar lobby pentru crearea unei statui care sa-l onoreze pe evanghelist, inca de pe vremea cand traia.

„Din punct de vedere crestin, Billy Graham este incontestabil o personalitate mondiala”, a spus Soucek. El a mentionat cele sase decenii in care sondajele Gallup l-au situat pe Graham printre primii 10 cei mai cunoscuti oameni din America.

Franklin Graham, fiul celebrului evanghelist, a spus ca a primit o propunere pentru statuie, care il infatiseaza pe Graham in anii ’60, predicand si tinand o Biblie intr-o mana.

El a amintit totusi ca nu acesta e genul de tribut pe care tatal sau ar fi dorit sa-l primeasca, ci ca i-ar fi placut ca Dumnezeu sa fie glorificat.

„Tatal meu ar fi fost magulit daca oamenii s-ar gandi la el in acest fel, dar totusi, si-ar fi dorit ca oamenii sa-I dea Slava lui Dumnezeu si nu lui insusi, a spus Franklin Graham.”

Pentru a evita acuzatiile de cheltuieli inutile, Asociatia Evanghelistica Billy Graham va ajuta la strangerea sumei necesare pentru statuie si instalarea acesteia, care este estimata la 650.000 USD.

Sursa: christianitytoday.com

%d blogeri au apreciat: