Divortul, o experienta traumatizanta in caminul crestin

Maleahi 2:16 „Caci Eu urasc despartirea in casatorie – zice Domnul Dumnezeul lui Israel – si pe cel ce isi acopera haina cu silnicie – zice Domnul ostirilor. De aceea, luati seama in mintea voastra si nu fiti necredinciosi!”

Divortul este o experienta traumatizanta care poate fi dificil de depasit. Ca orice ruptura de ceva in care ai investit emotional, divortul te poate prinde intr-un cerc vicios al retrairii si reanalizarii permanente a trecutului, a temerii de viitor sau al imposibilitatii de a accepta ca ai esuat. La fel de traumatizant este insa si pentru copii, mai ales cand acestia provin din familii crestine, ale caror valori le-au fost inoculate inca de mici.

Un climat familial in care apar anumite disensiuni intre parinti, certuri, neintelegeri sau in care se instaleaza tacere, sugerand aparitia unei rupturi, este perceput de catre copil ca o traire de angoasa si anxietate, ca o teama a unui potential pericol. Ca urmare, desi parintii evita sa aduca problemele lor in fata copilului, incearca sa ii ascunda aceste situatii, nu ii spun ce se intampla, copilul resimte din plin tensiunea si atmosfera incarcata din familie.

Tensiunea din fata unui divort al parintilor nu se transmite numai prin cuvinte, ci este adesea perceputa ca gesturi, ca schimbari ce apar in viata de pana atunci a familiei, ca disparitie a unor ritualuri cotidiene, ca dispozitie si reactii ale membrilor familiei.

Iata o relatare care ne pune pe ganduri in ceea ce priveste acest mare pericol, al divortului!

In trenul cu care calătoream era mare aglomeratie. Coridorul vagonului era ticsit de oameni şi bagaje. O fetita incerca sa-si faca loc spre usa. Mi se parea o incercare aproape zadarnica.

– Vrei sa cobori si tu? o intreba cineva.

– Nu, eu cobor la urmatoarea statie.

– Ai fost în vizita la bunici?

– Nu. L-am vizitat pe tata, pe primul meu tata, si acum ma intorc la mama si la al doilea tata, zise fetita cu o umbra de durere in glas.

Sinceritatea si sensibilitatea acelei fetite dau de gandit. Divortul inseamna intotdeauna distrugerea unei familii. Copiii sufera prin pierderea tatalui sau a mamei si adesea a mediului cunoscut de ei. Pentru copii, ranile se aduna cat un munte, insotite adesea de amaraciune si disperare. Va reusi oare fetita din tren – si ca ea multi alti copii – sa se strecoare prin viata fara sprijinul unui adevarat camin? Regele englez, George al V-lea, spunea: „Temeliile gloriei nationale se pun in caminele oamenilor si raman nezdruncinate atata vreme cat viata de familie este puternica si curata.“

Sa luam seama la marele pericol al divortului!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.