Din invataturile Papei Francisc: „Inchideti televizorul cand va strangeti la masa!”

Din invataturile Papei Francisc: „Inchideti televizorul cand va strangeti la masa!”

Pope-Francis-thumbs-upIntr-un foarte sincer interviu acordat revistei argentiniene Viva, Papa Francisc a vorbit de propria sa experienta pentru a creiona un stil umil de viata care insa poate aduce fericirea.

Unul din ele este sfatul acordat familiilor de a „stinge televizorul atunci cand se strang la masa”, pentru ca oamenii sa comunice, dar si abandonarea eforturilor de a-i converti pe altii la modul tau de gandire, chiar si cand e vorba de religie, scrie The Independent.

Iata cele 10 sfaturi pe care Papa Francisc le ofera celor care vor o viata mai fericita.

1. „Traieste si lasa si pe altii sa traiasca”. Fiecare om ar trebui sa urmeze acest principiu, spune Papa.

2. „Daruieste-te pe tine celorlalti”. Oamenii trebuie sa fie deschisi si generosi cu ceilalti, a spus Francisc, „pentru ca daca te retragi in tine, risti sa devii egoist. Iar apa care balteste, se strica”.

3. „In viata trebuie sa ramai calm”. Papa, care a fost profesor de literatura si a predat in licee, folosea o imagine dintr-un roman al scriitorului argentinian Ricardo Guiraldes, in care protagonistul, gaucho-ul Don Segundo Sombra, isi rememoreaza felul in care si-a trait viata.

4. „Un sentiment sanatos al odihnei”. „Consumerismul ne-a adus anxietate in viata”, spune Papa, si i-a sfatuit pe parinti sa isi pastreze timp pentru a se juca cu copiii lor si sa inchida televizoarele atunci cand se aseaza la masa in familie.

5. Duminicile ar trebui sa ramana zile de repaos. Muncitorii ar trebui sa tina de duminici, pentru ca „duminica este pentru familie”, a spus Papa.

6. Trebuie gasite cai noi de a crea locuri de munca demne pentru tineri. „Trebui sa fim creativi in ceea ce-i priveste pe tineri. Daca nu au oportunitati, vor ajunge sa se drogheze” si vor fi mult mai vulnerabili, fiind tentati uneori sa se sinucida, a spus Papa.

7. Natura trebuie respectata si protejata. Degradarea mediului „este una dintre cele mai mari provocari din viata noastra”, a spus Inaltul Pontif. „Cred ca una din intrebarile pe care nu ni le punem este: nu cumva se sinucide omenirea cu aceasta folosire fara discriminare si tiranica a naturii?”.

8. Sa nu fim negativisti. „Nevoia de a vorbi de rau alti oameni indica pretuirea de sine foarte scazuta”. Asta inseamna ca „ma simt atat de neinsemnat incat, in loc sa ma inalt eu, trebuie sa ii cobor pe altii”, a spus Papa. „E foarte sanatos sa scapi de toate sentimentele negative”.

9. Nu face prozelitism, respecta credinta altora. „Ii putem inspira pe cei care ne privesc comunicand cu ei. Dar cel mai rau lucru dintre toate este prozelitismul religios, care paralizeaza: ‘Vorbesc cu tine pentru ca vreau sa te conving’. Nu. Fiecare persoana dialogheaza, si in primul rand isi ofera propria identitate. Biserica creste prin atragere, nu prin prozelitism”, a spus Papa.

10. Lucreaza pentru pace. „Traim intr-o perioada de mari razboaie, iar nevoia de pace trebuie strigata. Uneori, pacea da impresia ca e tacuta, dar nu e niciodata tacuta, pacea e ceva ce trebuie sa se impuna si sa fie dinamica”, a mai spus Papa Francisc.

Sursa: Ziare.com

Afirmativ.com

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.