Read Time:2 Minute, 1 Second

Despre greșeli

Există lucruri irecuperabile. Oamenii sînt recuperabili întotdeauna. Atunci cînd cineva face o greşeală, de obicei o face din neştire. Greşelile făcute în urma unui conflict de conştiinţă nasc un lanţ nesfîrşit de alte greşeli, care sfîrşesc într-o înfrîngere totală. Cea mai mare greşeală nu e prima, ci a doua, pentru că ea o întăreşte pe prima şi devine uşa tuturor greşelilor care vor urma.

Greşelile nu se repară. Orice încercare de a repara o greşeală se aseamănă cu incercarea unui copil de a şterge o pată mică de cerneală de pe o foaie albă: pînă la urmă el face o gaură murdară în hîrtie. De altfel, o pată mică de cerneală nu ne împiedică să citim o scrisoare, iar alteori ea poate părea plină de farmec şi autenticitate.

Sentimental vinovăţiei

Am cunoscut oameni care şi-au irosit viaţa în strădania de a repara o greşeală de tinereţe. A repara, pentru mulţi dintre ei, a însemnat a ascunde. Ei au reuşit să ascundă atît de bine greşeala tinereţii lor, încît au ajuns să o uite cu totul. Un lucru nu l-au putut uita: sentimental vinovăţiei.

Acest sentiment, care este cel mai greu de pe pămînt, i-a făcut să urască acea faptă ca pe Distrugătorul vieţii lor. Dar fapta nu mai era în ei, pentru că ei au ascuns-o. Acum fapta era în ceilalţi. Aşa au ajuns să urască oamenii, să urască viaţa, să urască şi să se ascundă.

Atunci cînd Dumnezeu a întrebat-o pe Eva dacă a mîncat din pom, Eva a dat vina pe şarpe. Adam a mers şi mai departe: el a dat vina pe Eva, dar nu oricum, ci zicînd: „femeia pe care Tu mi-ai dat-o m-a îndemnat”, adică L-a învinuit pe Dumnezeu de faptul că i-a strecurat un intrus care l-a făcut să nu fie la fel de bun şi de corect ca întotdeauna.

Pînă la urmă, ceea ce ne împiedică să devenim mai buni este chiar dorinţa de a părea mai buni. A părea – iată începutul minciunii. „Oricine doreşte să-şi scape sufletul său îl va pierde şi oricine se va lepăda de sine va trăi”, a zis Hristos.

Oricine ţine la bunul său nume mai mult decît la adevăr îşi va pierde şi numele, şi sufletul, iar cine îşi va recunoaşte vina, va avea un nou prilej de a o lua de la început.

Savatie Baștovoi

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Spovedania unui învins Previous post Spovedania unui învins
Discursul integral al președintelui Vladimir Putin Next post Discursul integral al președintelui Vladimir Putin la reuniunea Clubului internațional de discuții „Valdai”