Descoperire: Obiectul care poate schimba istoria

Descoperire: Obiectul care poate schimba istoria crestinismului din Europa

Descoperire: Obiectul care poate schimba istoria crestinismului

Un cautator de metale a facut o descoperire despre care expertii cred ca ar putea schimba modul in care este perceputut crestinismul in Danemarca. El a gasit un crucifix din metal, care schimba teoriile privind crestinarea vikingilor.

Denis Fabricius Holm se bucura sa-si practice pasiunea intr-o dupa-amiaza, pe un camp in apropiere de orasul Aunslev, cand a gasit un crucifix pandativ.

„De cand am curatat mizeria si am vazut bijuteria, nu m-am mai putut gandi la altceva”, a spus cautatorul de metale. A postat imaginea crucifixului pe o retea de socializare, iar prietenii l-au sfatuit sa duca obiectul la un muzeu.

Arheologul Marlene Refshauge Beck a considerat descoperirea senzationala si a datat crucifixul ca fiind din prima jumatate a secolului X. Se banuieste ca bijuteria de 13,2 grame ar fi fost purtata de o femeie vikinga. Un obiect similar a fost gasit si in Suedia si a fost datat din aceeasi perioada.

Crucifixul gasit in Danemarca este conservat aproape perfect, fiind unul dintre cele mai bine pastrate artefacte crestine descoperite in aceasta tara, relateaza Independent, citat de Gospel Herald.

Faptul ca a fost datat ca fiind din perioada 900-950 d.Hr. este deosebit de important, intrucat asta ar insemna ca vikingii au fost crestinati mai devreme decat se credea,a aratat Beck.

Istoria de pana acum indica faptul ca procesul de crestinare in aceasta regiune s-ar fi finalizat in jurul anului 1050, insa acest singur crucifix poate devansa data cu cateva zeci de ani.

Astfel, arheologul Marlene Beck a concluzionat ca aceasta este inca o dovada a faptului ca raspandirea crestinismului in Europa s-a produs mai repede decat arata istoria cunoscuta.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.