Depresia, afecțiune ce necesită o forță incredibilă

Cine n-a auzit de depresie? În general, oamenii de rând o definesc ca pe o stare de tristețe. În termeni medicali însă, depresia este o afecțiune des întâlnită, o tulburare mentală serioasă care poate influența în mod negativ starea, gândirea și comportamentul.

Depresia se poate manifesta prin diverse simptome, cele mai des întâlnite fiind sentimentul profund de tristețe și pierderea marcantă a interesului față de orice fel de activități.

Dar mai există și alte simptome precum: scăderea poftei de mâncare (ceea ce duce inevitabil la pierderea în greutate), insomniile, anxietatea, sentimentul de vinovăție, oboseală, iritabilitate, dificultate în gândire. Se poate ajunge la gânduri de moarte sau suicid și tentative de a le duce la îndeplinire.

Depresia poate să apară oricând, însă, din fericire, este o afecțiune care poate fi tratată.

Tulburările emoționale la o persoană cu depresie diferă de schimbările obișnuite de dispoziție la persoanele sănătoase. Tulburarea este însoțită nu numai de suferință mentală, ci și fizică. Pacientul foarte rar poate depăși boală în sine, nu este capabil să controleze starea de spirit și emoțiile.

Cauzele depresiei

Oameni de toate vârstele și genurile pot fi deprimați. Așa-numitele valori ale societății moderne pot exercita o presiune constantă asupra unei persoane, care poate provoca ulterior depresie. Printre aceste „valori” se pot distinge: dorința de bunăstare socială, faimă, avansare în carieră, dorința de a fi atractiv etc.

Dacă ceva nu poate fi obținut sau nu este primit imediat, o persoană poate cădea în disperare, iar experiențele sale în acest context pot provoca dezvoltarea unei stări depresive.

Factori precum trădarea, concedierea, divorțul, boala gravă sau moartea unei persoane dragi, disprețul sau ridiculizarea persoanelor din jurul lor etc. pot servi, de asemenea, ca un teren fertil pentru dezvoltarea depresiei..

În cazuri rare, depresia este posibilă fără niciun motiv. Într-o astfel de situație, particularitățile proceselor neurochimice umane (schimbul de neurotransmițători) pot fi vinovate..

Astăzi în psihiatrie se crede că dezvoltarea depresiei necesită un efect complex asupra unei persoane cu 3 factori: psihologic, biologic și social.

Motive pentru formarea depresiei

Starea de rău apare din cauza traumelor mentale severe sau a stresului, care se manifestă într-o formă cronică. Traumatismul înseamnă: moartea unei rude sau a unui prieten; o boală gravă; o despărțire; un handicap; concedierea; neînțelegerile, conflictele cu colegii; falimentul financiar, schimbarea domiciliului – oraș, țară, ieșirea la pensie…etc.

În plus, o persoană are adesea boli mintale pe fundalul unei situații stresante, care poate fi cauzată nu numai de factori fiziologici, ci și de cei psihici și sociali. Cauzele stresului sunt: gradul ridicat de stres; frica de viitor și îndoiala de sine; relațiile sociale instabile; lipsa de bani.

Cum să scapi de depresie?

Specialiștii spun că în funcție de stadiul și tipul depresiei, caracteristicile organismului, prezența bolilor concomitente, vârsta și alți factori, tratamentul depresiei poate include unul sau alt set de proceduri și medicamente.

În mod obișnuit, tratamentul pentru depresie este însoțit de ajustări dietetice și de stil de viață personalizate, inclusiv de activitate fizică.

Depresia ușoară, în stadiu incipient, poate fi tratată fără medicamente, cu psihoterapie sau corectând psihologic comportamentul și modul de gândire al pacientului. Medicamentul este prescris pentru boli moderate până la severe, dar numai în asociere cu psihoterapia.

Depresia presupune curaj

Oamenii care suferă de depresie sunt : nefericiți, apatici, obosiți și, uneori, lipsiți de speranță. Nu faci depresie pentru că ești slab. O faci pentru că ai fost puternic prea mult timp.

Depresia presupune o lupta cu niște monștri nevăzuți disperarea, teamă, neputința, teamă, deznădejdea..și lista poate continuă. Această lupta te epuizează și o iei zilnic de la capăt, uneori poate dura ani…În general, depresivii suferă în tăcere, ceea ce înseamnă un chin greu de imaginat.

Să treci printr-un episod depresiv major, să duci această suferință pe picioare fără să te gândești să-ți pui capăt zilelor, mi se pare o dovadă de mare curaj și forță interioară.

Cei care suferă de depresie în ascuns nu fac terapie terapie, nu solicită ajutor, continuă să creadă că le pot duce pe toate, până într-o zi când clachează.

Contact

· 0746-287-101

· Orar: Non stop

· E-mail: office@doctor-psi.ro

· Adresă: Str. Horea, Nr. 148A, Pianu de Jos 517536

Facebook

Youtube