O descoperire tulburatoare, dupa zeci de ani, a fost facuta publica zilele acestea de presa internationala. Este vorba de o groapa comuna, care contine corpuri de aproximativ 800 de copii, din apropierea unei foste case condusa la vremea respectiva de un grup de calugarite-Bon Secours, in Tuam, Irlanda de Nord-Vest.

In acesta casa au fost gazduite, intre 1925 si 1961, mame necasatorite si copiii lor, considerati ilegitimi. Multi dintre copii ar fi murit de de boli infectioase si malnutritie. Casa a fost inchisa si distrusa de zeci de ani, dar abia acum incepe sa se faca lumina asupra istoriei sale.

Se estimeaza ca mii de femei şi copiii lor au trecut pe acolo de-a lungul anilor. Era de fapt singura lor cale de a supravietui intr-o societate care le izola pentru ca devenisera mame in afara casatoriei. Acestea plecau in lume sa-si caute de lucru sau o alta viata, lasand in urma copii, dintre care cei mai multi sfarseau la varste foarte fragede.

Istoricul local Catherine Corles a descoperit documente privind groapa comuna si a declarat: „Oasele lor sunt inca acolo. Aici se afla copiii care au murit in asezamant”. Tot ea a decoperit inregistrari cu moartea a 796 copii, de la sugari pana la 9 ani, insa niciun raport de inmormantare. Chiar localnicii ii urau pe cei care au fost numiti „copiii de la Casa”. Copiii erau persecutati chiar si de catre colegii lor si erau catalogati ca fiind diferiti, abuzati in mijlocul unei indiferente totale. O ancheta este in curs de defasurare, implicand oameni care sunt inca in viata si au o legatura cu acel loc al ororilor.

Arhiepiscopul de Tuam se va intalni in scurt timp cu seful organizatiei Bon Secours Irlanda pentru a adiscuta despre modul optim in care sa-i onoreze pe cei care au murit.

Surse: irishcentral.com; huffingtonpost.com