Decoperire intr-o biserica subterana din Cappadocia: fresce nemaintalnite pana in prezent, ar putea schimba istoria Ortodoxiei

Decoperire intr-o biserica subterana din Cappadocia: fresce nemaintalnite pana in prezent, ar putea schimba istoria Ortodoxiei

Nevşehir Belediyesi ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından gerçekleştirilen Kale ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi uygulaması sırasında ortaya çıkarılan yer altı şehrindeki kazı ve temizlik çalışmalarında tarihi kiliseye rastlandı. ( Nevşehir Belediyesi - AA )
Ruinele unei biserici subterane descoperite recent in timpul unor sapaturi din regiunea Cappadocia din Turcia, au starnit valva printre experti, acestia declarand ca frescele gasite ar putea schimba istoria Ortodoxiei.

Potrivit echipei de arheologi care a examinat noua descoperire, frescele bisericii conservate in mod surprinzator de bine, descriu scene nemaivazute pana acum la biserici similare.

Ruinele au fost descoperite in urma sapaturilor efectuate in urma implementarii unui proiect de transformare urbana de catre primaria orasului Nevsehir si Turkey’s Housing Development Administration (TOKI), informeaza Hurriyet Daily News.

Primarul orasului Nevsehir, Hasan Unver a declarat ca frescele din biserica descriu „ridicarea lui Isus Hristos la cer si uciderea sufletelor rele”, adaugand ca studiile preliminare arata ca biserica ar putea data din secolul al V-lea d.Hr.

Aceasta biserica este in mod cert mai mare decat celelalte biserici descoperite in Cappadocia. A fost construita in subteran si are fresce originale care au supravietuit pana in zilele noastre”, sustine edilul din Nevsehir.

El a adaugat: „Nu ne-am asteptat sa gasim o asemenea structura cand am inceput lucrarile. Dar proiectul trebuie sa continue, vor fi facute in continuare sapaturi si lucrari de curatare si speram sa gasim noi date referitoare la istoria Cappadociei”, a conchis primarul.

Circula informatii ca unele dintre frescele de aici sunt unice. Exista reprezentari interesante precum: Isus tinand in mana un peste, Isus care se ridica la cer, uciderea sufletelor pacatoase, s.a.
1-vertCand biserica va fi restaurata si deschisa publicului, Capadocia ar putea deveni unul din marile centre de pelerinaj ale Ortodoxiei” si-a exprimat dorinta Unver.

Arheologul Ali Aydin a declarat ca umiditatea din biserica trebuie sa fie redusa treptat, in scopul de a preveni pierderea caracteristicilor originale ale frescelor.

Am oprit lucrarile, in scopul de a proteja picturile murale si intreaga biserica. La primavara cand se va incalzi si umiditatea se va reduce, vom incepe sa indepartam pamantul”, a declarat acesta.

Aydin a adaugat ca peretii laterali ai bisericii sunt ingropati in pamant si frescele acestora ar putea fi intacte.

Doar cateva picturi am putut vedea in acest moment. Cand pamantul va fi eliminat le vom putea vedea si pe celelalte. Sunt picturi deosebite in partea din fata a bisericii, care arata crucificarea lui Isus si inaltarea Sa la cer. Exista, de asemenea fresce care ii prezinta pe apostoli, pe sfinti si pe profetii Moise si Ilie”.

Afirmativ.com

Afirmativ.com

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.