Declaratie transanta a Papei Francisc

Intr-un comunicat recent, Papa Francis a declarat ca Biserica Catolica nu este un magazin, o agentie umanitara sau un ONG si ca eforturile misionare trebuie sa fie in primul rand in concordanta cu transmiterea catre oameni a mesajului lui Iisus.

Papa a asemanat Biserica cu Maria, pe care el a descris-o ca fiind un model de caritate. Cand Maria a fost in vizita la verisoara ei Elisabeta, ea a adus nu numai ajutoare materiale. A adus, de asemenea, pe Iisus, care era in pantecele ei.

Aducerea lui Iisus in acea casa, a insemnat aducerea unei bucurii depline, a declarat suveranul pontif. In acest sens, Biserica este ca Maria, a continuat el. „Biserica nu este un magazin, nu este o agentie umanitara si nu este un ONG”.

Biserica este trimisa sa aduca pe Hristos si Evanghelia Lui la toti. Indiferent daca sunt mici sau mari, slabi sau puternici. Biserica Il reprezinta pe Iisus si ar trebui sa fie ca Maria, atunci cand s-a dus s-o viziteze pe Elisabeta”.

Biserica Il aduce pe Mantuitorul

„Pe cine a luat Maria cu ea? Pe Iisus. Biserica Il aduce pe Mantuitorul: acesta este rostul Bisericii, pentru a-L impune pe Iisus! In cazul in care, ca o ipoteza, Biserica nu L-ar aduce, atunci ea ar fi o biserica moarta. Biserica trebuie sa-L aduca pe Iisus, iubirea lui Iisus, mila lui Iisus”, continua suveranul pontif.

Papa s-a adresat celor aproximativ 100.000 de pelerini care au venit la Roma saptamana trecuta, pentru a asculta predica saptamanala, relateaza Life Site News. Observatiile n- au venit ca o surpriza pentru cei care urmaresc discursurile Papei Francisc. Chiar pe data de 14 martie a.c. a lansat un avertisment Bisericii ca a devenit un „ONG plin de compasiune”.

La prima sa Liturghie ca papa in Capela Sixtina, Francisc a spus: „Daca nu-L marturisim pe Hristos, cum am fi? Am ajunge sa avem un ONG plin de compasiune. Am fi asemeni copiilor care inalta castele de nisip, apoi totul se surpa”.

In iunie, Papa a spus din nou la o Liturghie ca Biserica trebuie sa evite sa devina un ONG. „Proclamarea Evangheliei trebuie sa urmeze o cale de saracie. Marturia acestei saracii: Nu am nici o avere, averea mea este darul pe care L-am primit – Iisus; aceasta rasplata este bogatia noastra! Si aceasta saracie ne salveaza de la a deveni manageri, antreprenori”.

„Atunci cand se vor gasi apostoli care doresc sa construiasca o biserica bogata si fara a slavi gratuitatea, Biserica devine un ONG, devine caduca, lipsita de viata.”

Mireasa lui Iisus

Ca urmare a acestei teme, Terrence Prendergast, arhiepiscop de Ottawa si coleg al Pontifului, intr-un discurs tinut in fata donatorilor de caritate, a spus: „Putem merge pe jos cat de mult dorim, putem construi multe lucruri, dar daca nu-L marturisim pe Isus Hristos, lucrurile nu merg bine. Putem deveni un ONG caritabil, dar nu Biserica, Mireasa lui Iisus.”

„Atunci cand nu-L marturisim pe Iisus Hristos, imi vin in minte randurile scrise de Leon Bloy. „Cine nu se roaga Domnului, se roaga diavolului”, a continuat arhiepiscopul Prendergast.

Eforturile Vaticanului de a reforma agentiile de ajutor catolice, prin orientarea mai mult spre scopul lor initial de raspandire a mesajului religios al Bisericii, precum si furnizarea de materiale practice si ajutor medical, a inceput sub predecesorul lui Francisc, Papa Benedict al XVI-lea.

O serie de agentii catolice de ajutor precum Dezvoltare si Pace in Canada, Catholic Relief Services din SUA si CAFOD din Marea Britanie, au ajuns sub controlul organizatiilor seculare, care promoveaza valori opuse invataturii morale si sociale catolice. In luna ianuarie a acestui an, Papa Benedict a cerut agentiilor catolice de ajutorare sa refuze parteneriate cu astfel de grupuri.

Vaticanul a eliberat de asemenea un document juridic, numit Motu Proprio, prin care se dispune reforma agentiilor caritabile catolice, in special a celor sponsorizate de grupul Caritas International.

„Activitatea de caritate a Bisericii de la toate nivelurile trebuie sa evite riscul de a deveni doar o alta forma de asistenta sociala organizata”, a scris Papa Benedict. „Initiativele colective de caritate la care se refera acest Motu Proprio, sunt obligate sa respecte principiile catolice in activitatea lor.”