De ce sunt vegetarian? (Opinii)

Geneza 1:29„Si Dumnezeu a zis: ‚Iata ca v-am dat orice iarba care face samanta si care este pe fata intre­gu­lui pamant, si orice pom, care are in el rod cu samanta: aceasta sa fie hrana voas­tra.”

M-am gandit astazi in timp ce rasfoiam niste informatii despre gradinile urbane sa va impartasesc faptul ca sunt vegetarian in mare parte. Ce inseamna acest in mare parte? Se intampla ocazional, rar sa mai mananc carne, daca de exemplu sunt in calatorie sau daca sunt invitat sa gust sarmale.

De ce nu mai mananc in general carne? Ultimele descoperiri medicale ne arata faptul ca hrana preponderent de origine carnivora poate duce la multe neplaceri si poate creste riscul de tumori si boli cardiovasculare. Mai apoi medicina moderna ne arata faptul ca cei care se hranesc vegetarian au un sistem imunitare mai puternic si o calitate a vietii crescuta.

Un alt motiv care m-a determinat sa-mi schimb dieta este si unul de ordin moral. Cred ca si viata animalelor trebuie pretuita. Modul in care sunt tratate animalele in fermele de carne lasa de dorit. Urmariti frica animalului inainte sa fie ucis. Este interesant cum noi oamenii, vorba jurnalistului Terzani, „crestem viata ca sa o mancam”.

Poluarea atmosferica din cauza fermelor industriale de animale duce la reducerea stratului de ozon prin cresterea gazelor de sera si implicit incalzirea globala.

In Brazilia, si nu numai, sunt mii de hectare de terenuri pe care se creste soia pentru animalele de carne din SUA, in timp ce mare parte din populatia africana sau asiatica infometata s-ar hrani foarte bine cu carne vegatala din soia etc.

Sa nu uitam ca pentru fiacare kg de carne este nevoie de multa apa, in timp ce pentru fiecare kg de vegetale este nevoie de mult mai putina apa.

Zilnic mor circa 20.000 de copii in lume din cauza malnutritie si a lipsei de apa.

Va scriu acum ca sa va incurajez sa va schimbati stilul de viata. Nu sunt expert in domeniul nutritiei vegetariene si nici un expert in biologie sau ecologie, insa informatiile din carti si de pe Internet m-au ajutat sa-mi schimb dieta.

Daca oamenii ar privi indemnul din Vechiul Testament ales la inceputul acestui articol si L-ar crede pe Dumnezeu pe cuvant s-ar gandi sa-si schimbe stilul de viata.

Apoi si in Noul Testament prin gura apostolului neamurilor intalnim indemnuri explicite la abstinenta de la carne: „bine este sa nu mananci carne, sa nu bei vin si sa te feresti de orice lucru, care poate fi pen­tru fra­tele tau un pri­lej de cadere, de pacatu­ire sau de slăabire.” (Romani 14.21).

Sa luam aminte!

Autor: Iulian Bobe

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.