Daca Il iubesti pe Dumnezeul iubirii

Inca din primii sai ani de viata, Richard Allen, nascut in 1760, a cunoscut umilinta si experienta dezumanizanta de a fi sclav.

Intreaga sa familie a fost vanduta de la primul sau stapan, la altul. Si cand acel al doilea stapan a avut probleme financiare, a destramat familia, vanzand pe mama lui Richard si doi dintre fratii sai, unei alte plantatii.

Adolescentul cunoscut sub numele de “Negro Richard” a continuat sa lucreze la stapan alaturi de fratele si sora sa, care nu fusesera vanduti de stapan.

L-a cunoscut pe Domnul Iisus Hristos cand a ascultat predicile unui pastor abolitionist. El si fratele sau au decis ca cea mai buna marturie crestina este aceea de a-si sluji stapanul cu cat mai multa abnegatie.

Crestinismul si o multime de slujbe inedite il conduc spre libertate

Sclavul Richard a reusit sa-l convinga pe stapanul sau sa-l asculte pe predicator, iar stapanul sau a ajuns sa-l cunoasca pe Domnul. Una dintre faptele sale crestine a fost sa-i ofere lui Richard libertatea in termen de cinci ani, daca Richard putea plati pentru aceasta libertate.

Facand tot felul de munci inedite pentru a obtine bani, Richard a reusit sa-si cumpere libertatea in doar un an si jumatate.

S-a autoeducat si a devenit un predicator itinerant in unele state din America, schimbandu-si numele de la Negro Richard la Richard Allen. El a sustinut ca mantuirea sufletului va fi acum misiunea principala a vietii sale.

Dar, de asemenea, a pledat frecvent si pentru incetarea inrobirii celor 700.000 de sclavi negri aflati pe plantatii in America.

O biserica episcopala metodista din Philadelphia i-a oferit lui Allen posibilitatea sa predice regulat. Predicile lui au devenit atat de populare, incat oamenii negri au inceput sa umple biserica pana la refuz.

A fost construita o noua zona la balcon, iar liderii bisericii au incercat sa-i forteze pe afro-americanii sa se inchine acolo, despartiti de surorile si fratii lor crestini, albi.

Allen si multi dintre colegii sai au decis sa iasa din acea biserica. El a decis ca au nevoie de propria lor casa de cult.

Fost sclav, acum proprietar si fondator de biserica

Dr. Peter Lillback a fondat si condus “Forumul Providentei”, un grup care vroia sa pastreze in inimile americanilor credinta in Dumnezeu si promovarea valorilor crestine la intemeierea natiunii americane.

Lillback spunea despre Allen: “Acest fost sclav, care a fost educat, va infiinta o biserica care sa ajunga la inima afro-americanilor”.

Popularul pastor cumparase in 1787 terenuri, cu ajutorul lui George Washington si Dr. Benjamin Rush, semnatar al Declaratiei de Independenta.

Allen a cumparat in cele din urma un magazin de fierarie, iar in 1794 aceasta proprietate a devenit una dintre cele mai cunoscute proprietati din SUA, care apartinea afro-americanilor.

Allen a transformat acea fierarie in biserica, menita sa fie doar pentru negri, astfel incat acestia sa nu mai fie afectati de prejudecatile albilor si sa fie discriminati.

Insa conducerea bisericii metodiste din Philadelphia a intervenit si a cerut controlul asupra bisericii lui Allen. In cele din urma s-a ajuns in instanta si biserica lui Allen a avut castig de cauza, devenind ulterior Biserica Episcopala Metodista Africana.

Aceasta a devenit prima biserica majora afro-americana a natiunii. Allen a convins mai multe alte congregatii negre din regiune sa se alature bisericii sale. In 1816, Biserica Episcopala Metodista Africana (AME), a devenit prima biserica independenta din SUA, pentru afro-americani.

Allen a fost numit primul sau episcop. AME are acum 2.500.000 de membri in peste 7.000 de congregatii din 39 de tari raspandite pe cinci continente.

“Daca Il iubesti pe Dumnezeul iubirii …”

Allen a fost primul activist negru invitat in casa unui presedinte american. El a fost primul afro-american care a scris un pamflet protejat de drepturi de autor; primul negru care a scris un elogiu pentru George Washington (si singura persoana la acea vreme care a scris despre sclavii emancipatori din Washington).

“Daca il iubesti pe Dumnezeul iubirii”, scria el in 1794, “ia-ti mainile de pe sclavi si nu-ti impovara copiii sau tara cu ei”.

Allen a ajutat, de asemenea, la crearea primei conventii a activistilor afro-americani. Conventiile au devenit un loc important pentru ca negrii sa desfasoare reformele privind abolirea si drepturile civile.

El si colegul sau reformator, Absalom Jones, au format Societatea Africana Libera pentru a ajuta persoanele de culoare. A facut din propria biserica un loc important pentru educarea afro-americanilor si pentru a-i ajuta sa isi gaseasca locul in tanara natiunea care se forma.

El a influentat pe marii reformatori negri din sec XIX, ca Frederick Douglass, dar si pe de activistii pentru drepturile civile din sec XX, ca Martin Luther King Jr.

Ambele parti au folosit Biblia

In timp ce proprietarii de sclavi foloseau Biblia pentru a justifica sclavia, Allen folosea aceeasi Biblie si Declaratia de independenta pentru a lupta impotriva rasismului si a stapanilor de sclavi.

Frederick Douglass a declarat ca ceea ce a predicat Allen despre libertate si egalitate pentru colegii sai afro-americani, a insemnat “o noua Declaratie de Independenta”.

Richard Newman a scris o carte despre Allen, intitulata “Libertatea profetului”, in care a sustinut ca Allen are tot dreptul de a se situa pe prima pozitie a parintilor fondatori negri ai Americii.

Newman scria ca Allen si alti activisti negri, “… s-au luptat puternic pentru a rezolva dilema americana: opresiunea rasiala in tara libertatilor. Au publicat brosuri antisclavie, au contestat segregarea rasiala si au promovat emanciparea statelor din nord”.
Allen e de actualitate si astazi

Allen a murit in 1831 si a fost inmormantat la subsolul bisericii pe care a intemeiat-o si a iubit-o pana in ultima clipa a vietii sale.

“La subsol exista o cripta care il comemoreaza pe acest parinte fondator al credintei”, a spus Peter Lillback.