Read Time:1 Minute, 58 Second

Cuvântul „creștin” îi deranjează pe politicienii germani

După alegerile federale din 2021, în rândul membrilor partidului Uniunea Creștin Democrată (CDU) a existat o cerere de a omite cuvântul „creștin” din numele oficial al partidului, potrivit unui articol publicat de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

O analiză internă a concluzionat că politicienii conservatori germani s-au temut că nu mai pot atrage necreștinii în partid și au decis să renunțe la „C” (creștin/ă) din numele partidului CDU.

În Germania, încrederea în biserică a scăzut dramatic și, pentru prima dată în acest an, se așteaptă ca mai puțin de jumătate dintre germani să aparțină uneia dintre cele două biserici istorice (Protestantă și Catolică). De asemenea, este o îngrijorare serioasă faptul că scandalurile din cadrul Bisericii Romano-Catolice (abuzuri și scandaluri sexuale) au afectat percepția socială a creștinismului în ansamblu.

Din aceste considerente, sugestia unei schimbări de nume poate fi interpretată în sensul că una dintre cele mai mari comunități politice ale țării (CDU) vrea să se desprindă de criza care afectează creștinismul.

În același timp însă, procesele politice europene au demonstrat până acum că referirea la creștinism NU ar afecta succesul în alegeri al partidelor conservatoare.

Există un precedent

Totuși, inițiativa din cadrul CDU are un precedent, întrucât în Elveția Partidul Popular Creștin Democrat și-a schimbat numele la nivel federal în „Die Mitte” (De Centru).

În dezbaterile din cadrul CDU și CSU (Uniunea Social Creștină), se subliniază adesea că alianța de partid este construită pe principii conservatoare, social-creștine și economie liberală. Fondul tendinței creștine a afectat în primul rând direcția socială, dar „C”, adică adjectivul creștin, întruchipează și contrastul dintre diferitele tendințe din cadrul partidului.

În trecut, politicienii de frunte din CDU/CSU au exprimat învățătura socială catolică drept legătură între diferite tendințe. Astăzi, însă, sloganul „imaginea umană creștină” îndeplinește această funcție. Sloganul pretinde să se adreseze susținătorilor care se declară de „cultură creștină”, dar nu sunt credincioși, sau, pot mărturisi că sunt de altă religie.

Publicația Frankfurter Allgemeine Zeitung adaugă că, deși se dorește eliminarea literei „C”, CDU/CSU nu ar trebui să scape de referirea la creștinism. Fără aceasta, CDU și CSU nu ar mai fi partide fraterne, ci o alianță de partide cu două convingeri politice diferite. Prin urmare, atâta timp cât creștinismul joacă un rol în societatea germană, formațiunea CDU ar trebui să rămână la numele actual.

Sursa

Foto: Reuters

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cutremur în biserica catolică: "Să schimbăm doctrina Previous post Cutremur în biserica catolică: „Să schimbăm doctrina despre homosexualitate”
COVID-19: unul dintre cele mai mari eșecuri Next post COVID-19: unul dintre cele mai mari eșecuri politice din istoria lumii – Studiu