Cum recunoastem atacurile entitatilor malefice si cum ne putem apara

Mintea noastra parca functioneaza greu, trupul obosit si nimic, dar absolut nimic din ceea ce facem nu ne reuseste. Vrem sa ne rugam, incercam sa ne rugam, dar parca avem gura inclestata, iar cuvintele parca nu se leaga.

Ne punem atunci intrebarea: traversam o perioada dificila, sau este un atac din partea unor entitati malefice? Cum putem sa deschidem „ochii spirituali” pentru a vedea ce se intampla si sa rezolvam situatia?

O parte din noi ar vrea sa ignore situatia cu care ne confruntam, o parte din noi ar vrea sa lupte cu disperare pentru depasirea situatiei, iar o alta parte este cuprinsa de o mare disperare. Toate aceste descrieri sunt semne ca suntem victime ale unui atac spiritual. Ca oameni credinciosi, suntem prinsi in razboiul spiritual dintre cele doua regate:

1. Imparatia luminii

Imparatia lui Dumnezeu este scopul, destinul si idealul vietii noastre. Dumnezeu, Tatal nostru iubitor, a creat inca de la inceputuri un plan de salvare pentru noi. Daca vom fi alaturi de El si vom urma Cuvantul scris in Cartea Sfanta, atunci Imparatia Sa devine foarte clara, asa cum e descrisa in Filipeni 3: 20: „Dar cetatenia noastra este in ceruri, de unde si asteptam ca Mantuitor pe Domnul Iisus Hristos”. In virtutea acestui verset si a altora asemanatoare, vom putea capata intelepciune in privinta atacurilor spirituale malefice si vom identifica strategii clare care ne vor permite sa depasim aceasta situatie dificile.

2. Imparatia intunericului

Diavolul, care conduce lumea aceasta, este o creatura decazuta care nu are nici un drept asupra fiintelor umane, dar pe care le revendica. El actioneaza cu o ravna neobisnuita pentru a corupe si distruge omenirea. Este persistent si neobosit, bombardand continuu si ruinand viata oamenilor. Acest inger cazut numit Satana (Luca 10:18), continua sa atace, promovand minciuna (al carei tata este) cu intentia de a distruge planul lui Dumnezeu pentru viata noastra.

Realitatea este ca exista un taram invizibil peste tot in jurul nostru. Noi nu putem trai si actiona doar in mediul natural, deoarece suntem fiinte care apartin in acelasi timp si domeniului spiritual.

Una dintre cele mai mari minciuni pe care diavolul o foloseste este aceea de a convinge oamenii ca el „nu exista”. Este o arma periculoasa, deoarece un atac spiritual trebuie sa fie recunoscut inainte de a putea actiona pentru a-l respinge.

Multi oameni din pacate au ajuns sclavi care slujesc imperiului minciunii instituit de inamic. Prin aceasta, discernamantul lor este anihilat si astfel armele lor de lupta impotriva atacului spiritual sunt blocate si se afla sub tutela intunericului.

Nu putem ignora inamicul nostru

Dar, ca si credinciosi, avem discernamantul necesar pentru a cunoaste scopurile si schemele potrivnicului (ca sa nu lasam pe Satana sa aiba un castig de la noi; caci nu suntem in nestiinta despre planurile lui – 2 Cor. 2: 11). Este timpul sa ne deschidem ochii spirituali, sa recunoastem inamicul si sa-l izgonim din viata noastra!

Nu putem adopta strategia strutului si sa ne ingropam capul in nisip, in speranta ca, daca nu facem nimic si ne prefacem ca nimic nu se intampla, atacul spiritual va inceta. Acesta este un „plan de razboi” gresit pe care din nefericire multi crestini il adopta. Ei urmeaza exemplul strutului si refuza sa recunoasca existenta si lucrarea diavolului.

Aceasta nu este o strategie pentru victorie! Iisus nu a ignorat actiunile potrivnicului. De fapt, El a devoalat si terorizat diavolul. Nu a fost o zi in lucrarea pamanteasca a lui Iisus in care El nu a hartuit diavolul. Luca descrie o asemenea intamplare:

Lucrarile lui Iisus

Iisus a scos dintr-un bolnav un drac care era mut. Dupa ce a iesit dracul, mutul a grait, si noroadele s-au mirat. Dar unii ziceau: „El scoate dracii cu Beelzebul, domnul dracilor.” Altii, ca sa-L ispiteasca, Ii cereau un semn din cer. Iisus le-a cunoscut gandurile si le-a zis: „Orice imparatie dezbinata impotriva ei este pustiita; si o casa dezbinata impotriva ei se prabuseste peste alta. Deci, daca Satana este dezbinat impotriva lui insusi, cum va dainui imparatia lui, fiindca ziceti ca Eu scot dracii cu Beelzebul? Si daca Eu scot dracii cu Beelzebul, fiii vostri cu cine ii scot? De aceea ei insisi vor fi judecatorii vostri. Dar, daca Eu scot dracii cu degetul lui Dumnezeu, Imparatia lui Dumnezeu a ajuns pana la voi. (Luca 11: 14-20).

Lucrarea lui Hristos a inspaimantat pe Satana si diavolii lui. Cand Iisus a vorbit, inamicul nu numai ca a fost doar expus, ci si izgonit din om. Iisus a scos diavolul din omul mut din Luca 11, iar limba omului a fost dezlegata sa vorbeasca si sa-L slaveasca pe Dumnezeu. Imediat s-au ridicat impotriva Mantuitorului acuzatii si persecutii. Este exact acelasi lucru pe care il vedem manifestandu- se peste tot in jurul nostru si astazi.

Satana si puterile iadului

Atunci cand un pastor vorbeste despre Satana si puterile iadului, oamenii devin tematori, nervosi si chiar ofensati. Aceste reactii sunt o manifestare a imparatiei intunericului, care lucreaza pentru a tine oameni inchisi in intuneric. Iisus a aratat ca inamicul poate fi invins, iar noi putem face acelasi lucru daca ne incredem in El si ne imbracam cu „armura Lui Dumnezeu”.

Adevarul este aceasta: Exista un diavol real, care doreste sa ucida, sa fure si sa distruga. Planul sau este acela de a complota impotriva copiilor lui Dumnezeu. Daca nu intelegem in mod corespunzator acest lucru, el va lansa atacuri incununate de succes impotriva noastra.

Autor: Dana Dobre