Cum poti scapa de accesele de furie

Efeseni 4:26-27 „Maniati-va si nu pacatuiti. Sa n-apuna soarele peste mania vostra, si sa nu dati prilej diavolului.”

Furia, emotie starnita de o situatie perceputa ca o nedreptate

Furia este in general o emotie starnita de o situatie perceputa ca o „nedreptate”. O alta varianta in aceasta situatie ar fi sentimentul de neputinta, de neajutorare, care poate favoriza instalarea depresiei. Astfel, in masura in care aceasta creste motivatia de a face fata situatiei si poate fi insotita ulterior de o gandire „la rece”, furia poate facilita gasirea unei modalitati de schimbare, poate oferi energia necesara actiunii si astfel a depasirii situatiei nefavorabile.

Avem mai multe sau mai putine motive sa o simtim, dar atunci cand se manifesta, semnele ne sunt clare – de la palpitatii si tensiune, la exprimari din ce in ce mai zgomotoase, de cele mai multe ori dificil de controlat. O emotie cat se poate de naturala, aproape de instinct, ce suscita oprobiul social dar, in definitiv, umana.

Metode folosite de oameni, care nu rezolva furia

In primul rand, ca orice emotie puternica, pune in miscare o mare cantitate de energie. Atunci cand este inabusita, aceasta este oprita din a se manifesta drept pentru care o astfel de modalitate de reactie poate duce in timp la somatizari (dureri de cap, stomac).

Totodata, persoana poate permite „umplerea paharului”, ceea ce va duce in final la o explozie emotionala – de cele mai multe ori in situatii sau cu persoane care nu au legatura cu acumularea repetata a sentimentelor negative. Cel mai adesea insa descarcarea se produce in mediul familial iar, acolo unde exista, copiii pot deveni un ecran de manifestare.

O alta „tehnica” des folosita, dar daunatoare pentru persoana in cauza este ruminarea. Aceasta implica reluarea permanenta a evenimentelor declansatoare, reeditarea in minte a contextului, si implicit, retrairea unor emotii asociate. Studiile demonstreaza ca aceasta se afla, de multe ori, la baza somatizarilor manifestate prin dureri, a insomniilor.

Desi in multe cazuri persoanele apeleaza la cei din jur dupa un eveniment neplacut, in cazul furiei, cautarea de suport social nu este, de cele mai multe ori, cea mai buna alegere. Aceasta deoarece se pare ca oamenii tind sa caute acele persoane care le confirma scenariul negativ si ii aproba, mentinandu-le astfel sentimentul de nedreptate. Astfel, suportul social este folosit mai degraba pentru a prelungi starea de furie, decat pentru a ajuta la reducerea acesteia.

Metode recomandate:

Foloseste puterea rugaciunii!

Cat de important este sa fim aproape de Dumnezeu cand furia pune stapanire pe noi! Rugandu-te la Dumnezeu din toata inima sa gaseasca solutii si sa te calmezi, cu siguranta El iti va raspunde!

Avand in vedere cantitatea mare de energie mobilizata in corpul nostru, o metoda indicata metoda de a permite exprimarea sentimentelor negative de tipul furiei va fi sportul. Fie ca este vorba pur si simplu de alergare sau mers pe jos, el ofera posibilitatea valorificarii acesteia, permitand intr-o masura transformarea pozitiva a starii psihice. Alte metode de reconversie sunt, desigur, cele care implica exprimarea artistica si reinvestirea energiei si a gandurilor si emotiilor aferente in scris, pictura, sculptura etc. Sau, de ce nu, in activitati casnice, repetitive, ce permit reorganizarea gandurilor si atenuarea boom-ului.

Sursa: info sud-est.ro

Mai citeste si:

5 sfaturi practice pentru a preveni diabetul

Descoperire medicala uimitoare care poate invinge cancerul de san

Efectele uimitoare ale consumului de afine

Ce putem face ca sa traim mai mult ?

TOP 40 reguli de baza din Codul bunelor maniere