Cum a lucrat Dumnezeu prin doua misionare devotate in Mongolia

In anul 1206 Gingis Han a fondat Imperiul Mongol. Astazi, circa 3 milioane de oameni traiesc in vasta intindere de campii inalte ale Mongoliei, care este cea mai slab populata tara din lume. Cea mai mare parte a populatiei o reprezinta fie budistii tibetani, urmati de musulmani si atei.

Temperaturile in unele parti din Mongolia se situeaza sub punctul de inghet din noiembrie pana in martie, media fiind de -40 grade Celsius. Cu toate acestea, multi oameni traiesc inca in asa numita iurta. Aceasta este o locuinta demontabila, de forma conica sau semisferica, acoperita cu pasla, rogojini sau piei, avand in interior o soba de ulei sau lemne ca sursa de caldura.

Doua misionare apartinand Church of the Nazarene, Sunny si Lisa Um au venit in 2012 in localitatea Darkhan din Mongolia. Principala lor atributie, in afara de a supravietui intunericului si frigului iernii mongole, a fost invatarea limbii Khalkha, pe care 90 la suta din mongoli o vorbesc.

Invatarea acestei limbi era esentiala, deoarece au sperat sa faca ucenici de-ai lui Iisus in aceasta natiune cu o populatie crestina de doar 2 la suta. Timp de cateva luni, la serviciul de inchinare erau prezente doar ele si inca o persoana. Treptat, au inceput sa se vada roadele lucrarii lor si alte persoane li s-au alaturat.

Putul de apa

In 2014, au obtinut un contract de leasing pe o proprietate in afara orasului Darkhan, intr-o comunitate saraca. Cele doua misionare au observat ca multi oameni din acea comunitate erau bolnavi, deoarece sursele lor de apa erau murdare, sau se situau in puturi de mica adancime, relateaza God Reports.

Pe pajistile uscate si reci din Mongolia, apa este un bun foarte pretios. Asa ca unul dintre primele lor proiecte a fost acela de a fora un put adanc pe proprietatea inchiriata, care sa furnizeze apa pentru comunitate. In timpul saptamanii, ele percep o taxa minima pentru apa, taxa necesara pentru a ajuta la mentinerea echipamentului care extrage apa din pamant.

Duminica, in schimb, apa este la liber pentru toata lumea! Ce expresie frumoasa cuprinde Evanghelia in Ioan 7:37: „In ziua de pe urma, care era ziua cea mare a praznicului, Isus a stat in picioare si a strigat: Daca inseteaza cineva, sa vina la Mine si sa bea”.

O alta modalitate a celor doua misionare de a impartasi mongolilor despre dragostea lui Dumnezeu, a fost prin intermediul filmului Iisus. Pentru a face acest lucru posibil, Christian Motorcycle Association a donat o motocicleta, pe care o folosesc pentru a ajunge la oameni cu filmul. Acum un an inainte de Paste au rulat filmul intr-o comunitate in care 30 – 40 de adulti au vizionat Iisus, iar din acel grup opt persoane au inceput sa participe la inchinare in mod regulat. Din 20 de copii care au vizionat filmul, 13 participa in mod regulat la biserica.

Iurta misionarelor

De Sarbatoarea Invierii Domnului si cea a Nasterii Domnului, Sunny si Lisa pregatesc o adunare si invita vecinii sa vina sa manance cu ele. Dupa aceea, se uita impreuna la filmul Iisus. De asemenea, cu ocazia acestor sarbatori, ele distribuie orez, faina si ulei pentru gatit familiilor.

Cand in acel loc s-a format o micuta comunitate crestina, ele au avut nevoie de ajutor pentru a construi un locas simplu de cult. Cu ajutorul comunitatii, au reusit sa construiasca o iurta. La fiecare sfarsit de saptamana, un grup de credinciosi mongoli se intalnesc in „First Yurt of the Nazarene”. In anul urmator, a fost construita si cea de-a doua iurta, iar sperantele pentru cresterea numarului de crestini in aceasta parte a lumii sunt destul de mari.