Read Time:3 Minute, 39 Second

Cum a influentat Biblia felul in care percepem timpul

Stim cu totii ca traim acum in anul 2022. Mai stim ca s-a ajuns la aceasta cifra numarand anii care au trecut de la momentul nasterii lui Isus. Practic, e bine de stiut ca atunci cand dati prima fila din Noul Testament faceti de fapt pasi catre o noua era. Tehnic, data nasterii a fost aproximata gresit.

Asadar, Isus s-a nascut in urma cu aproximativ 2020 ani, dar intelegeti ideea. In perioada comunista s-a preferat utilizarea prescurtarii e.n (era noastra) in loc de d.Hr sau d.C (dupa Hristos). Chiar si asa si atunci era noastra era reprezentata de cele 19 secole trecute de la data estimata pentru nasterea lui Iisus.

O alta varianta de notare pentru era noastra mai este a.d, o prescurtare pentru Anno Domini (Anul Domnului). Se pare ca nasterea lui Isus a adus o schimbare majora in istorie, cel putin in modul in care ne numaram anii.

Puteti citi in Biblie mai multe despe cine e Isus si cum a reusit sa schimbe un intreg sistem de numerotare a anilor sau de ce nasterea Lui e considerata moment de cotitura in istoria universala.

Stiati ca sunt tari in care luni nu e prima zi din saptamana? Una foarte celebra ar fi SUA. Ei considera ca duminica e prima zi din saptamana. La fel ca si evreii.

Biblia

De altfel, in Biblie duminica e intr-adevar prima zi din saptamana. In Europa s-a considerat luni ca fiind prima zi din saptamana dupa ce duminica a inceput sa joace un rol similar zilei de Sabat, in Biblie. De altfel, mare parte felul in care percepem timpul astazi are legatura cu Biblia.

Poate parea o afirmatie ciudata, dar nu e chiar asa. Daca sunteti si voi in anul 2022, saptamanile au sapte zile si aveti weekend-uri libere incercati sa va ganditi putin de unde or fi pornit toate aceste lucruri.

Saptamanile au sapte zile. Cel putin asa le stim noi acum. Din punct de vedere astronomic o saptamana este perioada aferenta existentei unei faze a lunii. In vechime multe calendare erau realizate urmarind fazele lunii.

Saptamana nu a avut mereu sapte zile, cel putin nu peste tot. Din punct de vedere istoric, saptamana de sapte zile cum o stim astazi a devenit populara in perioada Imperiul Babilonian. Babilonienii aveau saptamani de sapte zile dupa fazele lunii.

Cu toate acestea, numarul actual de zile dintr-o saptamana are legatura si cu relatarile din Biblie. Textul din Geneza fiind printre cele mai vechi care vorbeste despre o astfel de ordine.

In Biblie saptamana are sapte zile pentru ca in povestea Creatiei se precizeaza ca Dumnezeu a creat lumea in sapte etape. Evreii nu aveau nume decat pentru o singura zi, respectiv Sabatul. Celelalte zile erau practic numerale care indicau distanta pana la urmatorul Sabat.

Ziua a sasea a saptamanii mare era numita Ziua Pregatirii (pentru Sabat, evident). Duminica era numita Prima zi a saptamanii. Este interesant ca ziua la evrei incepea dupa apusul soarelui, de obicei ora sase.

Saptamana de sapte zile

Cea mai veche evidenta despre saptamana de sapte zile se gaseste in Vechiul Testament. In Egiptul antic nu existau saptamani in sensul de cicluri de sapte zile, ci se foloseau cicluri de 10 zile. Astfel incat un an era compus din 12 luni, fiecare avand 30 de zile, plus 5 zile deosebite, de sarbatoare.

In timpul Republicii Romane era folosit un ciclu de opt zile, odata la opt zile existand o „zi de piata” – adica acea zi in care agricultorii isi aduceau marfa in pietele din orasele romane. Au existat si experimente cu privire la un ciclu cronologic care sa inlocuiasca saptamana realizate in Uniunea Sovietica intre 1929 si 1939. S-au folosit cicluri de cinci zile si de sase zile.

Ideea ultimei zile din saptamana libere este legata de lumea iudaica si de Biblie – in Lege si in Vechiul Testament era celebrata Sambata, dar sub influenta crestina s-a trecut la sarbatorirea duminicii. In Biblie este relatata si povestea care sta la baza obiceiului de a avea o zi libera.

Dumnezeu porunceste oamenilor sa-i dedice lui o zi de odihna. Ziua de duminica a a luat locul sambetei inca din primii ani ai crestinismului. Crestinii se intalneau duminica sa sarbatoreasca Invierea Domnului. Numele de duminica provine din latina si inseamna Ziua Domnului.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Încrederea în Dumnezeu, cea mai mare investiție Previous post Încrederea în Dumnezeu, cea mai mare investiție din viața noastră
Avortul a ucis peste 40 de milioane Next post Avortul a ucis peste 40 de milioane de copii in 2021