Conflictul politic dintre Ucraina si Rusia a trecut la un nou nivel. Liderii spirituali ai celor doua tari poarta propriul lor razboi, de la amvon!

ucraina church sf mihailConflictul armat dintre Ucraina si separatistii pro-rusi din sud estul Ucrainei, a facut pana acum cateva sute de victime si din pacate, nu exista inca nici un semn ca el se va sfarsi curand. De la confruntarile armate din strada si declaratiile incendiare ale unor oficialitati din celor doua tari, conflictul a capatat forme noi, trecand in plan religios.

Patriarhul Filaret al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, excomunicat si anatemizat de catre Kirill, patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, este manipulat de fostul ministru de Externe ucrainean Andrei Deschita.

 

Filaret si-a permis sa-l insulte si sa-l ameninte pe Kirill, aratand cu ironie ca, daca acesta va veni pe la Kiev, aici il va astepta o „primire calduroasa” si poate conta de pe acum ca „va fi intampinat asa cum merita”, comenteaza portalul moscovit Pravda.

De altfel, Filaret ar fi declarat ca Biserica Ortodoxa Ucraineana sustine fara rezerve actiunile antitero initiate de Guvernul din Kiev pentru regiunile separatiste.

Confruntarile sunt insa mai vechi. Ele au inceput in 1992, cand Consiliul Episcopilor Bisericii Ortodoxe Ruse a hotarat „privarea mitropolitului (pe atunci) Filaret de toate demnitatile clericale, puterile preotiei si respectiv drepturile derivate din apartenenta la cler”.

Hotararea era argumentata cu atitudinea mitropolitului, „dominata de cruzime, santaj si aroganta in raport cu prelatii din rangurile inferioare”, dar si implicarea in viata privata a credinciosilor, generatoare de schisma.

In replica, Filaret n-a mai recunoscut subordonarea Bisericii Ordodoxe Ucrainene in fata patriarhului Kirill si a actionat pentru declararea ei ca biserica autocefala, cu mitropolitul ucrainean Mstislav in frunte, ca patriarh.

Acesta insa murind, scaunul patriarhal a fost preluat de Filaret, in conditiile cand – noteza portalul – moartea lui Mstislav pare suspecta.

Un scriitor rus, comentand faptele, apreciaza ca nici nu merita sa cauti in ele explicatii politice, confesionale sau militare. Explicatia sta mai curand in atmosfera creata de ex-ministrul ucrainean de Externe, care il injura de mama (sic!) pe presedintele rus si discuta foarte serios despre eventualitatea amenajarii unor lagare de concentrare, in vederea dizlocarii de locuitori ai tarii dintr-o parte in alta.

In optica sa, patriarhul Filaret, cel de la Kiev, „excomunicat” de Moscova, nu face decat sa se inscrie in maniera ex-ministrului de Externe al Ucrainei, care nu poate avea la baza nici considerente politice, nici militare si nici confesionale. Poate avea numai considerente de natura psihiatrica.

Sursa: ziare.com ; pravda.ru

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.