Un om bogat, pasionat de arta, avea in colectia lui opere ale tuturor marilor maestri, renascentisti, clasici si moderni, din toate scolile si curentele. Deseori statea impreuna cu unicul sau fiu, admirand minunatele piese din colectie.

Dar a izbucnit razboiul iar fiul a fost inrolat si trimis la lupta. El a dat dovada de mult curaj si a murit la datorie, in timp ce salva viata unui camarad. Cind a primit anuntul, tatal a fost profund indurerat de pierderea unicului sau fiu.

O luna mai tarziu, a auzit batai la usa. In prag statea un tanar cu un pachet mare in brate… care a spus:

– Domnule, nu ma cunoasteti. Eu sunt soldatul pentru care fiul dumneavoastra si-a dat viata. In acea zi el a salvat multe vieti ale celor raniti dar, in timp ce incerca sa ma duca pe mine intr-un loc sigur, un glonte i-a strapuns inima, el murind pe loc…Deseori ne vorbea de dumneavoastra si despre pasiunea pe care o aveti pentru arta.

Tanarul i-a inmanat pachetul.

– Știu ca este aproape un nimic. Eu nu sunt un pictor cunoscut, dar sunt convins ca fiul dumneavoastra ar fi vrut sa aveti acest tablou.

Tatal a inceput sa desfaca ambalajul. Era un portret al fiului sau, pictat de tanar. Privindu-l atent, a fost uimit de felul in care tanarul pictor a reusit sa surprinda chipul, dar si personalitatea fiului sau. Tatal a scos un suspin si cu ochii plini de lacrimi a multumit tanarului, oferindu-i si o suma de bani pentru tablou.

– O, nu se poate asa ceva, domnule… Toata viata nu voi putea sa platesc pentru ceea ce fiul dumneavoastra a facut pentru mine. Acesta este doar un cadou.

Tatal a prins tabloul pe una din simezele sale. De cate ori avea vizitatori, el incepea prin a le arata portretul fiului sau si numai dupa aceea le dadea voie sa vada marile capodopere colectionate.

Dupa moartea batranului tata, s-a organizat licitatia marii lui colectii de tablouri. S-au adunat foarte multe persoane care doreau sa vada si, mai ales, sa achizitioneze tablouri pentru propriile lor colectii.

La deschidere, pe podium era postat portretul fiului. Persoana delegata sa conduca licitatia,adjudecatorul, a deschis sesiunea, lovind cu ciocanelul.

– Incepem licitatia cu acest portret al fiului. Cine deschide oferta?

In sala s-a lasat linistea….Apoi, de undeva din fundul salii, o voce a strigat:

– Am venit sa vedem marile opere! Sari peste aceasta piesa!…

Dar, netulburat, adjudecatorul a continuat:

– Face cineva o oferta pentru acest portret?… 100?… 200?…

Din sala, cineva a stigat iritat:

– Nu am venit pentru acest portret!… Ne-am adunat pentru picturile lui Rembrandt, Fragonard, Van Gogh, Matisse, Picasso si ale celorlalti maestri!… Haideti sa trecem, cu adevarat, la licitatie!…

Netulburat, adjudecatorul a continuat:

– Fiul!… Fiul!… Il vrea cineva pe fiul?!…

Intr-un tarziu, din cel mai indepartat colt al salii s-a auzit o voce timida

Dau eu 10 pentru acest portret…

Era cel care fusese, ani multi, gradinarul tatalui si al fiului. Fiind un om sarac, nu putea sa ofere mai mult.

– Exista o oferta de 10!… Cine da mai mult?!… Da cineva 20?!…

Sala era in fierbere

– Dati-i-l lui pentru 10!…Sa trecem la maestri!…La maestri!…

Nu-l voiau pe fiu. Toti doreau sa profite de ocazie si sa cumpere opere mari pentru colectiile lor. Ferm, adjudecatorul a continuat

– 10, odata!…10, de doua ori!…

Și, lovind cu ciocanelul in masa

– Adjudecat! VANDUT pentru 10!

Din fata, cineva a zbucnit:

– In sfarsit, putem trece la marea colectie!…

Calm, adjudecatorul a pus jos ciocanelul, spunand:

– Imi pare rau, dar licitatia s-a incheiat.

Rumoare in sala:

-Dar tablourile?!…Cum ramane cu maestrii?!…Colectia?!

– Regret, a spus adjudecatorul. Cand am fost desemnat sa conduc aceasta licitatie, mi s-a comunicat o prevedere secreta din testament, pe care nu am avut voie sa o fac cunoscuta decat in acest moment: licitatia se refera numai la potretul fiului! Cine il ia mosteneste intreaga avere, care includesi toata colectia de opere de arta! Omul care-l primeste pe fiul obtine TOT!…

Dumnezeu Tatal a trimis acum 2000 de ani pe Fiul sau ca sa moara pe cruce.

La fel ca mesajul adjudecatorului, si mesajul lui este:

– Fiul, Fiul, cine-l primeste pe Fiul?!

Pentru ca, vezi tu, acela care il primeste pe Fiul obtine totul…

Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica. (Ioan 3: 16).

(primit pe mail)