Cine este Isus in credintele avraamice

Isus Hristos joaca un rol distinct in fiecare dintre credintele avraamice. La aceasta data a anului, cand crestinii sarbatoresc Nasterea Domnului, semnificatia lui Hristos in traditiile religioase din intreaga lume este deosebit de puternica.

Rabinul Jason Miller, Imamul Ali Shamsi si Parintele James Martin au intrat intr-un dialog organizat de Huffington Post pentru a vorbi despre ceea ce inseamna Iisus pentru ei.

„Ca musulman cred ca Isus Hristos este unul din cei mai mari prooroci ai lui Dumnezeu”, a spus Ali. In Coran, el a amintit musulmanilor care „se inchina si-L asculta pe Dumnezeu” ca trebuie sa-L urmeze daca vor sa intre in Imparatia Dumnezeului atotputernic.

Ali a mentionat ca intr-un singur punct crestinii si musulmanii nu sunt de acord: divinitatea Mantuitorului pe care o proclama crestinii, in timp ce musulmanii cred ca Isus este unul dintre cei cinci profeti razboinici ai lui Dumnezeu.

In ceea ce priveste iudaismul, Miller a declarat ca evreii nu „cred” ca Isus este Mesia, ci mai degraba Il vad ca un personaj istoric care „a oferit anumite invataturi intelepte”. Miller a adaugat ca evreii au un mare respect pentru „surorile si fratii nostri crestini” a caror invatatura centrala este divinitatea lui Iisus.

Parintele Martin s-a referit in finalul dialogului la traditia crestina catolica si a mentionat: „Catolicii cred ca Isus Hristos a fost un om si este Fiul lui Dumnezeu… Pentru noi, Isus Hristos reprezinta centrul vietii noastre”.

Sursa: Huffington Post