Cel mai vechi exemplar al Bibliei ebraice (Aleppo Codex) a fost inscris in registrul Patrimoniului mondial UNESCO

Cel mai vechi exemplar al Bibliei ebraice (Aleppo Codex) a fost inscris in registrul Patrimoniului mondial UNESCO

Cel mai vechi exemplar al Bibliei ebraice (Aleppo Codex) a fost inscris in registrul Patrimoniului mondial UNESCO

Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO) a anuntat in mod oficial ca Aleppo Codex (considerat cel mai vechi exemplar din lume al Bibliei ebraice), a fost inscris in Registrul Patrimoniului Mondial UNESCO.

Potrivit Dr. Adolfo Roitman, curatorul sef al Altarului Muzeului Cartii din Ierusalim, „intr-un fel sau altul, Codexul reprezinta sursa versiunilor curente ale Vechiului Testament.”

Acesta a fost scris in orasul Tiberias, situat pe tarmul Marii Galileii, in jurul anului 930 d.Hr, apoi a fost mutat la sinagoga din Ierusalim, de unde a disparut atunci cand cruciatii au atacat orasul in 1099. Mai tarziu a fost identificat si rascumparat de catre evreii din Cairo, fiind adus in acel oras, relateaza i24news.tv.

Din pacate 190 de pagini din nepretuitul text – aproximativ 40% din total – lipsesc. Acestea includ patru din cele cinci carti ale Pentateuhului (prima sectiune de carti din Biblie numita, de asemenea, cele cinci carti ale lui Moise), precum si cinci carti din ultima sectiune – Plangerile, Eclesiastul, Estera, Daniel si Ezra.

Aleppo Codex

In secolul al 14-lea Codex-ul este transferat in Alep, Siria, unde a fost pastrat timp de cateva sute de ani in sinagoga.

Apoi Codex-ul a fost scos in mod ilegal din sinagoga si pastrat intr-un loc sigur pana cand a fost adus in Israel in 1958. A devenit ulterior proprietatea Institutului Zvi Ben din Ierusalim, un centru de cercetare finantat de guvern.

Codex-ul a ramas la institut pana la mijlocul anilor 1980 cand a fost mutat la Muzeul din Ierusalim.

Initial se credea ca paginile au fost distruse atunci cand sinagoga din Alep a fost incendiata, sau ca au fost furate de sirieni.

Insa jurnalistul Matti Friedman, autorul unei carti pe aceasta tema, are o alta explicatie. „Judecand dupa dovezile pe care le-am descoperit, paginile s-au pierdut in Israel”.

Profesorul Eyal Ginio, directorul Institutului Zvi Ben, nu este insa de acord cu aceasta explicatie. El crede ca paginile s-au pierdut in timpul revoltei care a avult loc in Siria.

Daca parti din Codex s-au pierdut dupa 1947 sau ar fi fost furate si apoi vandute pentru o colectie particulara, paginile au fi aparut pana acum”, a spus el.

Afirmativ.com

Afirmativ.com

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.