Read Time:3 Minute, 52 Second

Ce sunt valorile personale

Cu totii avem prieteni in viata noastra care se remarca intr-un mod special, deoarece au valori puternice.

Dar ce sunt valorile? De unde vin ele si cum ne influenteaza viata? Acestea sunt intrebari esentiale pentru fiecare fiinta umana care doreste sa duca o viata semnificativa si implinita.

Valorile

Valorile sunt principiile fundamentale care ne guverneaza viata. Ele sunt inspiratia noastra pentru a actiona si ne ghideaza deciziile in orice domeniu: de la cariera, la crestere personala. Ele intruchipeaza persoana care suntem si pe care o percep ceilalti. Valorile noastre influenteaza modul in care ii tratam pe ceilalti si modul in care interactionam cu lumea. Valorile sunt esenta a ceea ce suntem.

Exista doua tipuri de valori: valorile personale si valorile culturale. Valorile personale reprezinta propria noastra credinta/conceptie despre bine si rau.

Valorile culturale sunt acelea care sunt acceptate de societatile in care traim si variaza atat in functie de loc, cat si de context. Ele pot fi la fel de puternice ca valorile personale. Valorile companiei/firmei unde lucram si valorile religioase de exemplu, sunt valori culturale. Valorile personale includ la randul lor valorile individuale si valorile de grup (grup fiind familia sau/si prietenii).

Valorile personale se formeaza pe perceptia si intelegerea pe care o avem despre noi si despre lumea inconjuratoare. Valorile personale pot fi pozitive (pot duce la stima de sine si implinire) sau se pot baza pe o perceptie limitata (pot cauza probleme in relatii si interactiunile noastre cu lumea in general).

De unde vin valorile?

Valorile noastre se formeaza cel mai puternic in copilarie. Copiii sunt ca buretii, absorband informatiile din jurul lor – dar aceasta lume este relativ mica. De obicei, ei preiau valorile membrilor apropiati ai familiei. Dar valorile provin si din eforturile noastre de a castiga dragostea pe care o dorim. Copiii vor sa fie acceptati si iubiti si vor adopta valorile si convingerile de care au nevoie pentru a obtine aceasta aprobare.

Valorile personale sunt, de asemenea, influentate de experientele prin care trecem si de oamenii cu care ne inconjuram. Ati auzit probabil sintagma „spune-mi cu cine te imprietenesti, ca sa-ti spun cine esti”…

Asimilam caracteristici care ne plac de la familia noastra, prieteni si altii oameni semnificativi. Apoi, renuntam la caracteristicile care nu ne plac. Rezultatul final reprezinta valorile si convingerile noastre personale existente. Acestea ne ajuta sa determinam daca ceva este „bun” sau „rau”.

Tipuri de valori personale

Exista diferite tipuri de valori personale, dar cele mai multe pot fi grupate in functie de cele bazate pe morala, estetica sau familie.

Valorile morale ne ajuta sa stabilim ce este corect sau gresit si se bazeaza pe legi, credinte religioase sau politica. Continentele, statele si orasele tind sa dezvolte valori morale largi, care sunt apoi transmise celor care traiesc in societate, iar acestia le adopta ca valori personale.

Valorile estetice ne ajuta sa apreciem frumusetea, talentul artistic sau muzica. Valorile estetice sunt mai individualizate, si sunt puternic influentate de modul in care am fost crescuti si de valorile estetice ale culturii noastre.

Valorile familiei variaza de la familie la familie. Acestea se refera la modul in care timpul este petrecut impreuna, modul in care sunt tratati cei din cadrul unitatii familiale si structura familiei.
Raspunsul final la intrebarea „Ce sunt valorile?”, de cele mai multe ori este: „Valorile tale sunt aceleasi cu valorile familiei tale.”

Exemple de valori

Invatare: daca reusesti in mod constant sa-ti hranesti mintea cu informatii noi, daca iti face placere sa vorbesti cu ceilalti, astfel incat sa poti descoperi mai multe despre ei, invatarea este probabil una dintre valorile tale personale importante.

Individualitate: Mergeti in ritmul vostru propriu in viata, sau va luati dupa „gura lumii” si respingeti statu quo-ul? Daca va calauziti strict dupa propriile standarde si ignorati in mod constant ceea ce altii cred ca este „modul corect” de a trai viata, atunci apreciati individualitatea.

Independenta: Conceptul de libertate, inclusiv libertatea fizica, emotionala sau financiara, este extrem de important pentru orice om. Traiti o viata in care singura limita sunteti doar voi insiva.

Generozitate: daca una dintre valorile tale personale este generozitatea, atunci intruchipezi convingerea ca secretul vietii este daruirea. Probabil iti petreci o mare parte din timp oferindu-te voluntar, donand sau gasind alte modalitati de a ajuta semenii.

Concluzie

Valorile personale reprezinta o sursa de indrumare de-a lungul vietii noastre. Valorile noastre ne modeleaza, ne fac sa fim cine suntem. Ele sunt un set de reguli care dicteaza modul in care interactionam si cu alte persoane.
Valorile noastre determina si modul in care ne privim pe noi insine si cum vedem lumea.

Foto: transformandthrive.co.uk

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cel mai probabil scenariu: vaccinarea anuala anti-COVID Previous post Cel mai probabil scenariu: vaccinarea anuala anti-COVID
Vreti sa fiti o persoana creativa Next post Vreti sa fiti o persoana creativa? Urmati acesti 5 pasi