Ce este harul?

Cititorul Bibliei va intalni mereu cuvantul har. Acest cuvant provine din grecescul „chari“ si inseamna bunavointa, favoare a stapanului fata de slujitori, a lui Dumnezeu fata de oameni: „Fiindca atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede in El, sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica“ (Ioan 3.16).

Cuvantul „har“ conţine ideea de bunatate, ce se arata cuiva care nu o merita: „Si daca este prin har, atunci nu mai este prin fapte; altfel, harul n-ar mai fi har. Si daca este prin fapte, nu mai este prin har; altfel, fapta n-ar mai fi fapta“ (Romani 11.6).

Ce este harul? Harul ne arata in mod special bunatatea lui Dumnezeu, care da favoruri celor ce nu le merita, iar pacatosilor iertarea pacatelor si mantuirea vesnica prin Fiul Sau: „Caci harul lui Dumnezeu, care aduce mantuire pentru toti oamenii, a fost aratat.

El S-a dat pe Sine Insusi pentru noi, ca sa ne rascumpere din orice faradelege si sa-si curateasca un popor care sa fie al Lui, plin de ravna pentru fapte bune“ (Tit 2.11,14).

Intelesuri

Se pare totusi ca acest cuvant avea multe intelesuri si o mare elasticitate chiar si in timpul apostolilor. Scriitorii Noului Testament au combinat diferitele intelesuri ale cuvantului. Acest lucru este ilustrat in 2 Corinteni capitolele 8 si 9.

In aceste doua capitole cuvantul “charis” apare de zece ori, dar in asa multe sensuri diferite incat avem impresia ca Pavel se joaca in mod constient cu acest termen. “Charis” inseamna banii dati de catre fratii din Corint celor din Ierusalim (8:19),

Este binecuvantarea cu bunuri acordata de Dumnezeu corintenilor (9:8), este dispozitia datatorului (8:6). Este puterea lui Dumnezeu care a determinat această dispozitie (8:1;9:14), este venirea lui Isus in trup (8:9), este multumirile pe care Pavel le aduce…

Astfel “charis”, har, devine aproape un echivalent pentru “creştinătate”, văzută ca o religie a dependenţei de Dumnezeu prin Christos… Astfel, intrarea in (adevarata) Crestinatate, ramanerea in ea sau caderea din ea se pot exprima astfel ca intrand in har (Rom. 5:2), ramanerea in el (Fapte 13:43) sau caderea din el (Gal. 5:4).

Sa primim harul lui Dumnezeu in inimile noastre!