Read Time:3 Minute, 45 Second

Ce este auto-imbunatatirea?

Auto-imbunatatirea poate fi descrisa ca un proces care se intinde pe tot parcursul vietii. Daca vrem sa ajungem in punctul Z la sfarsitul vietii noastre, atunci auto-imbunatatirea este procesul care ne ajuta sa trecem de la A la B, apoi in C si tot asa pana la Z. Avem nevoie sa facem toti acesti pasi, pentru a ajunge la ultima treapta si pentru a ne implini viata.

Etapa finala ca si pasii intermediari, sunt individuale. Dar toata lumea poate parcurge acest proces si poate experimenta sensul (si placerea) de a se auto-imbunatati pentru a obtine capacitati bio-psiho-sociale superioare.

Auto-imbunatatirea implica constientizare si obtinerea informatiilor care ne descopera cine suntem si ce ne face unici. Ne permite intelegerea si trairea unor momente in care percepem viata si imprejurarile in mod clar. Acest proces de dezvoltare ne conecteaza profund si continuu la esenta noastra umana.

Toti cei care s-au angajat in procesul de auto-imbunatatire au declarat ca acest demers merita, dar uneori este destul de dificil. Pentru a merge mai departe si a ne depasi temerile, trebuie sa ne uitam uneori la umbrele noastre, iar acest lucru poate fi infricosator. Ce putem face pentru a merge mai departe cand situatia devine grea?

Unul din secretele auto-imbunatatirii, este sa ne amintim de ce o facem si ca ceea ce experimentam este normal, uman si reprezinta o parte esentiala a demersului nostru.

De ce este importanta auto-imbunatatirea?

Exista destul de multe motive pentru a parcurge calatoria necesara atingerii imbunatatirii de sine. Iata cateva raspunsuri (desi lista este departe de a fi completa):

• Pentru a deveni constienti de defectele si de punctele noastre forte;
• Pentru a descoperi ce este posibil pentru noi in viata si pentru a acorda o semnificatie acestui lucru;
• Pentru a trai o viata mai autentica, care sa ne dea un sens si o implinire reala;
• Pentru a ne ridica standardele – si facand acest lucru, ii inspiram si pe altii sa o faca;
• Pentru a ne dezvolta principii de viata, care sa ne ofere o stabilitate atunci cand vin „zilele grele”;
• Pentru a invata sa cerem ajutor, deoarece multe lucruri din viata sunt mai usor de gestionat cu sprijinul cuiva;
• Pentru a constientiza ca fiecare are propriul ritm si ca doar noi insine putem controla actiunile noastre.

Oamenii care aleg auto-imbunatatirea au o forta puternica. Ei au energia necesara sa parcurga aceasta calatorie, iar energia lor inspira si deschide si calea altora.

Exemple de auto-imbunatatire
Cititul

Lectura este una dintre cele mai accesibile si mai importante modalitati de a ne extinde cunostintele si a ne largi orizontul. Cartile sunt insotitori extraordinari in calatoria noastra pentru auto-imbunatatire, indiferent de ceea ce dorim sa imbunatatim.

Jurnalul

Scrierea gandurilor ne ajuta sa le vedem cu mai multa claritate. Consemnarea ideilor intr-un jurnal ne permite sa le descoperim mai tarziu, pentru a lucra la/cu ele. Un alt instrument excelent pentru auto-imbunatatire este pastrarea unui jurnal de recunostinta. Adica un caiet in care sa notam in fiecare zi cel putin cateva lucruri pentru care suntem recunoscatori. Acest lucru duce la o mai buna constientizare despre noi si ne dezvolta totodata si stima de sine.

Opinia

Opinia reprezinta un mod puternic de a ne exprima punctele de vedere si de a arata ceea ce valorizam. Opiniile ne permit sa ne concentram in mod deliberat asupra a ceea ce are importanta, valoare si actualitate pentru noi. Putem impartasi celor din jurul nostru experiente, modele si intamplari de viata care ii pot ajuta in anumite circumstante.

Exercitiul fizic

Miscarea ne mentine in forma. Corpul este atat furnizor cat si receptor de informatii si ne semnaleaza constant de ce are nevoie. Corpul este „Templul Duhului Sfant” ne invata Biblia. A avea grija de corpul in care traim este un mod frumos de a ne ingriji si de a ne sustine dezvoltarea fizica si spirituala.

Alege cuvintele cu atentie

Acordarea atentiei la expresiile si cuvintele pe care le utilizam, ne poate ajuta foarte mult la modelarea vietii noastre de zi cu zi. A fi constienti de ceea ce spunem si de modul in care spunem, este primul pas pentru a ne intelege mai bine!

Fa ceva pentru prima data

Iesiti din zona de confort si incercati ceva nou! Una dintre intrebarile importante este: „Care a fost ultima oara cand ai facut ceva pentru prima data?” Asta ne aminteste de explorare, asa cum fac copiii, si ne cultiva curiozitatea pentru necunoscut.

Foto: xconomy.com

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu renunta la visele tale Previous post Nu renunta la visele tale. Realizeaza-ti obiectivul
Faceți-vă viața mai bună spunând mulțumesc în aceste 7 situații Next post Faceți-vă viața mai bună spunând mulțumesc în aceste 7 situații