Cartea numita „Noua Biblie a adversarilor globalizarii” i-a infuriat pe multi. Iata ce demasca

noua carte neagra a firmelor de marca

Klaus Werner si Hans Weiss sunt doi jurnalisti independenti, care au decis sa abordeze problema multinationalelor ce incalca principiile etice si drepturile omului. „Noua carte neagra a firmelor de marca” demasca realitati scandaloase si cutremuratoare: „marcile lor preferate isi obtin profiturile din exploatarea copiilor, cooperarea cu dictaturile militare, finantarea razboaielor, distrugerea mediului inconjurator si maltratarea animalelor”.

Cei doi autori marturiseau cu amaraciune: „Daca ar fi fost sa descriem toate firmele cu constiinta incarcata, aceasta carte nu ar fi aparut niciodata“. „Ele sunt prea multe. De aceea, am ales ca exemplu pentru cele mai importante ramuri de consum acele firme care dispun de cele mai mari segmente de piata si poarta numele cele mai cunoscute”. Critica se concentrează asupra marcilor renumite dintr-un motiv pragmatic: „marcile isi intemeiaza puterea pe o imagine cultivata cu reclame de miliarde. Tocmai acolo pot fi atacate. Daca marcile se prezinta drept deosebit de moderne, fair-play, iubitoare de copii, multiculturale sau favorabile femeilor, familiei sau mediului inconjurator, este corect sa fie masurate dupa valoarea lor proprie”.

Iata doar cateva acuzatii grave care au fost aduse, de-a lungul anilor, unor concerne celebre: Adidas – exploatarea copiilor, molestare sexuala si alte nereguli in fabricile furnizoare; Bayer – importul de materii prime din zone de conflict, desfacerea pe piata de substante periculoase pentru plante, exploatarea copiilor din partea furnizorilor de materii prime; Chiquita – exploatarea muncitorilor si a copiilor pe plantatiile de banane, molestare sexuala, folosirea substantelor chimice toxice pentru plante; Coca-Cola – persecutarea sindicatelor din firmele de imbuteliere cu ajutorul „escadroanelor mortii”, exploatarea copiilor la recoltarea portocalelor; Levi Strauss & Co – exploatarea, molestarea sexuala si alte nereguli din firmele furnizoare; McDonald´s – munca prestata de copii in Anglia si China, exploatarea si conditiile catastrofale de munca din fabricile furnizoare; Nestle – exploatarea si maltratarea copiilor in firmele furnizoare de materie prima; Nike – exploatarea sexuala, molestarea copiilor si alte nereguli la firmele furnizoare; Procter & Gamble – exploatarea copiilor in obtinerea materiilor prime, comertul facut cu dictaturile militare, poluarea mediului inconjurator, testarile pe animale, etc.

Un punct forte al cartii il reprezinta interesul manifestat de cei doi autori pentru drepturile omului si ecologie. Acestia prezinta detaliat cum anumite companii exploateaza copiii, musamalizeaza cazurile de hartuire sexuala asupra angajatelor din tarile sarace si renunta la cheltuielile privind igiena angajatilor.

Plata unor salarii foarte mici angajatilor din tarile afectate de saracie sau razboaie reprezinta una dintre metodele inumane de maximizare a profitului. Marile corporatii nu ezita sa se foloseasca de un context social ostil unui trai decent, mizand pe nevoia disperata a oamenilor care isi cauta un loc de munca, oferindu-le un salariu mult prea mic in raport cu nevoile de baza pentru supravietuire.

Copii infometati care transpira in atelierele slab ventilate, femei care suporta hartuirea sexuala pentru a-si hrani familia, iata imaginile socante din culisele luxului si a etichetelor care ne pot valida social statutul in tarile occidentale. Cu alte cuvinte, de cate ori cineva atrage privirile prin etalarea hainelor “la moda”, este posibil ca unei muncitoare din Asia sa i se refuze dreptul la un salariu decent.

La baza cartii lor se afla anchete si surse oficiale, dar si numeroase pagini de web. Grupari pentru drepturile omului, organizatii religioase si jurnalisti critici din lumea intreaga monitorizeaza intrigile firmelor lipsite de scrupule si scot la iveala anomaliile. Am selectat cele mai mari acuzatii, le-a cercetat si le-am actualizat. Rezultatele au fost ordonate in functie de segmentele de consum.

Desi cartea a fost numita de mass-media internationala drept „Noua Biblie a adversarilor globalizarii”, autorii au declarat urmatoarele: „Noi nu suntem nici in posesia adevarului biblic si nici neaparat adversari ai globalizarii, dar globalizarea necontrolata a comertului si a fluxurilor financiare va fi urmata, fara indoiala, de o globalizare a conflictelor sociale si a terorii. Daca dorim sa ne pastram calitatea vietii, libertatea si sansele individuale de dezvoltare, trebuie sa globalizam premizele pentru acestea: reguli cinstite pentru convietuire”

Cateva citate din carte:

“Daca cei bogati ar dona anual 1 procent din averea lor, ar putea sa asigure tuturor celor saraci apa potabila si scolarizarea.”

“Internetul a transfomat lumea intr-un loc in care oamenii de pe diferite continente stau la o barfa virtuala, la o cafea.”

“Si ar trebui sa ne punem intrebarea: oare calitatea vietii noastre nu ar creste considerabil daca am consuma mai putin din tot ceea ce ne este prezentat de industria publicitara drept imposibil de renuntat la ele?”

“Atata timp cat omul este folosit ca materie prima, va fi aruncat cand nu mai poate fi utilizat si inlocuit cu altul: un copil de opt ani valoreaza pe Coasta de Fildes nu mai mult de 30 de euro. […] Fiecare a treia muscatura din ciocolata are gust special de sclavie”.

“Daca am cumpara numai ceea ce ne este necesar, am face deja foarte mult – si pentru noi insine.”

“Nu exista concerne petroliere . Cea mai buna alternativa: sa se calatoreasca mai putin cu masina. Sa se zboare mai putin.”

“Bautura carbogazoasa de culoare maro nu este numai nesanatoasa, ci si imoral produsa. Cumparati suc de portocale provenit din comertul corect.”

Sursa: ro.scribd.com

2 thoughts on “Cartea numita „Noua Biblie a adversarilor globalizarii” i-a infuriat pe multi. Iata ce demasca

  1. SINCER, NU AM CUNOSCUT CHIAR MULT ACEST BLOG, MAI MULT FIIND CHIAR FRATII MEI;ÎMI PLAC TOATE ARTICOLELE, SUNT LA ZI CU CE SE INTAMPLA IN LUMEA
    CRESTINA SI NU NUMAI; ARE POEZIEFRUMOASA, DE CALITATE(de acum deja o cunosc pe Lucica Boltasu,a carei poezie adoram si pe Alexandru Jercan,Duverna…- CU ADEVARAT AVEAM NEVOIE TOTI CEILALTI DE AFIRMATIV.COM; MULTA BINECUVANTARE PENTRU MUNCA DEPUSA-ORICE AR FI SA CONTINUATI; NIMENI NU POATE SA FACA NIMIC – DUMNEZEU CONDUCE; EU, PERSONAL VA MULTUMESC CA EXISTATI, DAR SIGUR SUNT IN ASENTIMENTUL MEU O MULTIME MARE.
    SA AVETI UN SABAT MINUNAT!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: