Care este relatia nevoi-motivatie

Care este relatia nevoi-motivatie in comportamentul uman?

Care este relatia nevoi-motivatie

Ierarhia nevoilor/trebuintelor este una dintre cele mai cunoscute teorii ale motivatiei, elaborata de Abraham Maslow. Potrivit acestui psiholog umanist, actiunile noastre sunt motivate de anumite nevoi nesatisfacute.

Piramida lui Maslow

Maslow a introdus pentru prima data conceptul de ierarhie a nevoilor in lucrarea sa din 1943 „A Theory of Human Motivation” si apoi in cartea „Motivation and Personality”.

Aceasta ierarhie sugereaza ca oamenii sunt motivati sa-si indeplineasca intai nevoile de baza, inainte de a trece la alte nevoi mai avansate.

Principalele scoli de gandire existente la acea vreme (cum ar fi psihanaliza si behaviorismul) aveau tendinta de a se concentra asupra comportamentelor problematice. Insa Maslow era interesat sa studieze despre ceea ce ii face pe oameni fericiti si despre actiunile lor pentru a-si atinge scopul.

Ca umanist, Maslow credea ca oamenii au o dorinta innascuta de a se autorealiza/autoactualiza (dezvoltarea propriei personalitati). Pentru a atinge acest obiectiv final, trebuie insa indeplinite alte nevoi, cum ar fi: nevoile fiziologice, nevoia de siguranta si securitate personala, nevoia de dragoste, nevoia de stima.

Exista cinci niveluri diferite ale ierarhiei nevoilor. Sa aruncam o privire mai atenta asupra acestor nevoi sugerate de Maslow, incepand cu cel mai de jos nivel, cunoscut sub numele de nivelul necesitatilor fiziologice.

Privire de ansamblu asupra nevoilor

Ierarhia imaginata de Maslow este cel mai adesea afisata ca o piramida. Nivelurile cele mai de jos ale piramidei sunt alcatuite din nevoile de baza, in timp ce nevoile mai complexe sunt situate in varful piramidei.

Nevoile din partea de jos a piramidei reprezinta necesitatile fizice de baza, inclusiv nevoia de hrana, apa, somn si caldura. Odata ce aceste nevoi de nivel inferior au fost indeplinite, se trece la urmatorul nivel de nevoi, care sunt pentru siguranta si securitate.

Pe masura ce se progreseaza in satisfacerea lor, se observa ca nevoile devin psihologice si sociale. Dupa satisfacerea nevoii de siguranta si securitate, nevoia de iubire, prietenie si intimitate devine importanta.

Mai sus in piramida, urmeaza nevoia de stima personala si apoi cea de autorealizare. La fel ca si Carl Rogers, Maslow a subliniat importanta autoactualizarii, care este un proces de crestere si dezvoltare al unei persoane pentru a atinge potentialul individual maxim.

Nevoi de deficit vs. Nevoi de crestere

Maslow credea ca aceste nevoi sunt similare cu instinctele si joaca un rol major in motivarea comportamentului. Nevoile fiziologice, cele de securitate, cele sociale si nevoia de stima reprezinta nevoile deficiente in viziunea lui Maslow. El sustine ca satisfacerea acestor nevoi de nivel inferior este importanta pentru a evita sentimentele sau consecintele neplacute.

Maslow a numit cel mai inalt nivel al piramidei drept nevoi de crestere. Aceste nevoi nu provin din lipsa a ceva, ci mai degraba din dorinta de a creste ca persoana.

In timp ce teoria este in general prezentata ca o ierarhie destul de rigida, Maslow a remarcat ca ordinea in care aceste nevoi sunt indeplinite nu urmeaza intotdeauna aceasta progresie standard.

De exemplu, el a observat ca pentru unii indivizi, nevoia de stima de sine este mai importanta decat nevoia de iubire. Pentru altii, nevoia de implinire creativa poate inlocui chiar si nevoile de baza.

Nevoi fiziologice

Nevoile fiziologice de baza sunt probabil destul de evidente – acestea incluzand lucrurile care sunt vitale pentru supravietuirea noastra. Cateva exemple de nevoi fiziologice includ:

• Alimente
• Apa
• Respiratie
• Homeostazia

Pe langa cerintele de baza ale nutritiei, aerului si reglarii temperaturii, nevoile fiziologice mai includ lucruri precum adapostul si imbracamintea. Maslow a inclus si reproducerea sexuala in acest nivel al ierarhiei nevoilor, deoarece este esentiala pentru supravietuirea si propagarea speciei.

Nevoi de securitate si siguranta

Pe masura ce trecem la al doilea nivel al ierarhiei nevoilor lui Maslow, cerintele incep sa devina putin mai complexe. La acest nivel, nevoia de securitate si siguranta devine primordiala.

Oamenii vor control si ordine in viata lor. Exemple de nevoi de siguranta si securitate:

• Securitate financiara
• Sanatate si bunastare
• Siguranta impotriva accidentelor si ranilor

Gasirea unui loc de munca, obtinerea asigurarilor de sanatate si asistentei medicale, contributia cu bani intr-un cont de economii, mutarea intr-un cartier mai sigur sunt si ele exemple de actiuni motivate de nevoile de securitate si siguranta.

Nivelurile de nevoi fiziologice si siguranta ale ierarhiei, alcatuiesc impreuna ceea ce este adesea numit nevoile de baza.

Nevoi sociale

Nevoile sociale din ierarhia lui Maslow includ lucruri precum dragostea, acceptarea si apartenenta. La acest nivel, nevoia de relatii emotionale determina comportamentul uman. Unele dintre lucrurile care satisfac aceasta nevoie includ:

• Prietenii
• Atasamente romantice
• Familie
• Grupuri sociale
• Grupuri comunitare
• Biserici si organizatii religioase

Pentru a evita probleme precum singuratatea, depresia si anxietatea, este important ca oamenii sa se simta iubiti si acceptati de alti oameni. Relatiile personale cu prietenii si familia, joaca un rol important. La fel si implicarea in alte grupuri, cum ar fi grupuri religioase, echipe sportive, diferite cluburi.

Nevoi de stima

La al patrulea nivel in ierarhia lui Maslow se afla nevoia de apreciere si respect. Cand nevoile de la cele trei niveluri de jos au fost satisfacute, nevoile de stima incep sa joace un rol mai proeminent in motivarea comportamentului.

In acest moment, devine din ce in ce mai important sa castigi respectul si aprecierea celorlalti. Oamenii simt nevoia sa realizeze unele lucruri si apoi sa li se recunoasca eforturile. Pe langa nevoia de realizare si prestigiu, nevoia de stima include lucruri precum stima de sine si valoarea personala.

Oamenii trebuie sa simta ca sunt apreciati si de catre ceilalti si sa fie apreciati ca aduc o contributie lumii.

Participarea la activitati profesionale, realizarile academice, participarea la competitii sportive (individual sau in echipa) precum si hobby-urile personale, pot juca toate un rol in indeplinirea nevoilor de stima.

Oamenii care sunt capabili sa-si satisfaca nevoile de stima prin atingerea unei bune stime de sine sau/si prin recunoasterea celorlalti, tind sa se simta increzatori in abilitatile lor.

Cei carora le lipseste stima de sine si respectul celorlalti, pot dezvolta sentimente de inferioritate.

Impreuna, nivelurile de nevoi sociale si stima, alcatuiesc ceea ce este cunoscut sub numele de nevoile psihologice ale ierarhiei.

Nevoi de autoactualizare

In varful ierarhiei lui Maslow se afla nevoia de autoactualizare. „Ceea ce un om poate fi, el trebuie sa fie”, a explicat Maslow. El s-a referit la nevoia pe care o au oamenii, aceea de a-si atinge intregul potential ca fiinte umane.

Autoactualizarea, potrivit lui Maslow, poate fi descrisa in mod vag ca utilizarea si exploatarea la cel mai inalt nivel a talentelor, capacitatilor, potentialitatilor umane.

Astfel, oamenii care se autoactualizeaza sunt constienti de sine si preocupati de cresterea personala. De asemenea, sunt mai putin preocupati de opiniile celorlalti si interesati sa isi implineasca potentialul.

Critici ale teoriei lui Maslow

Teoria lui Maslow a devenit extrem de populara atat in psihologie, cat si in afara acesteia. Ea a avut o importanta mare in domeniul educatiei si al afacerilor. Desi popular, conceptul lui Maslow nu a fost lipsit de critici.

Cea mai importanta critica, este aceea ca nevoile nu urmeaza o ierarhie. In timp ce unele cercetari au aratat un anumit sprijin pentru teoria lui Maslow, alte cercetari nu au putut fundamenta ideea unei ierarhii a nevoilor.

Wahba si Bridwell au aratat ca exista putine dovezi pentru clasarea acestor nevoi si chiar si mai putine ca sunt dispuse intr-o ordine ierarhica.

Alte critici la adresa teoriei lui Maslow sustin ca definitia sa despre autoactualizare este dificil de testat stiintific.

De asemenea, cercetarile acestuia privind autoactualizarea s-au bazat pe un esantion foarte limitat de indivizi, inclusiv oameni pe care ii cunostea, precum si biografii ale unor indivizi celebri despre care Maslow credea ca se autoactualizeaza.

De ce a avut influenta ierarhia lui Maslow?

Indiferent de aceste critici, ierarhia nevoilor lui Maslow reprezinta o parte a unei schimbari importante in psihologie. In loc sa se concentreze asupra comportamentului si dezvoltarii anormale, psihologia umanista a lui Maslow s-a concentrat pe dezvoltarea indivizilor sanatosi.

Desi au existat relativ putine cercetari care sustin teoria, ierarhia nevoilor este binecunoscuta si populara atat in psihologie, cat si in afara acesteia. Intr-un studiu publicat in 2011, cercetatorii de la Universitatea din Illinois si-au propus sa puna la incercare ierarhia.

Ceea ce au descoperit este ca implinirea nevoilor a fost strans corelata cu fericirea. In acelasi timp, oameni (din culturi diferite) au raportat ca nevoile sociale si autoactualizarea sunt importante chiar si atunci cand multe dintre nevoile de baza nu au fost indeplinite.

Astfel de rezultate sugereaza ca, in timp ce aceste nevoi pot fi motivatori puternici ai comportamentului uman, ele nu iau neaparat forma ierarhica descrisa de Maslow.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.