Capsulele de cafea – arome rafinate și gusturi intense

Capsulele de cafea – arome rafinate și gusturi intense

Capsulele de cafea – arome rafinate și gusturi intense

Recent am descoperit un magazin online cu foarte multe sortimente de cafea. Recunosc, abia am aflat că există atâtea feluri de capsule de cafea. Se pare că mulți le degustă și sunt satisfăcuți. Asta nu înseamnă că înlocuim total cafeaua clasică cu care ne-am obișnuit, dar câteodată e bine să alternăm gusturile.

Oricum, la acest magazin am găsit toate felurile de cafele. Nici nu știi cu ce să începi călătoria în lumea acestei licori atât de căutate.

E drept, unii consumatori sunt atrași de efectele cafelei, în timp ce alţii o preferă pentru arome sau chiar pentru că apreciază experienţa. Calitatea și gustul cafelei variază atât în funcție de soi, cât și în funcție de locul de cultivare, depozitare și prăjire a boabelor de cafea.

Am rămas surprinsă să citesc că în trecut cafeaua era considerată aliment și nu băutură, triburile est-africane consumând boabele crude de cafea, măcinate, pentru a avea mai multă energie în timpul luptelor.

Și am găsit câteva ciudățenii despre cafea, pe care vreau să vi le împărtășesc:

-Primul magazin de cafea a fost deschis la Constantinopol în anul 1475 (Kiva Han)

-Prima cafenea (”cahvenea”) din România a fost deschisă în anul 1667 la București de către un fost ienicer, Kara Hamie.

-Metoda pentru prepararea rapidă a cafelei a fost realizată în anul 1901, în Italia, de către Luigi Bezzera

Brevetarea primului aparat de espresso sub presiune, care nu schimbă gustul sau aroma cafelei, a fost făcută de Giovani Achilles Gaggia în 1947, care a obținut primul Cappuccino, denumit astfel după asemănarea culorilor alb-negru cu robele călugărilor din ordinul Capucini…

Soiurile de cafea

În prezent sunt cunoscute aproape 80 de soiuri de cafea, dintre care cele mai cultivate sunt soiurile Arabica, Robusta, Liberica și Maragogype.

Arabica

Este cea mai apreciată și cultivată cafea. Arabica este obţinută din arborele coffea arabica originar din Etiopia și numără aproape 200 de specii. Este o cafea cu un conținut redus de cofeină, (0,8-1,4%), fiind apreciată pentru aroma și finețea gustului.

Robusta

Are un conținut ridicat de cafeină (1,7–4%). Spre deosebire de Arabica, gustul este mai amar și mai pregnant, însă mai puțin aromatizat. Concentraţia mare de cafeină o face mai rezistentă la condițiile climatice.

Liberica

Este asemănătoare cu Robusta, crește rapid și poate rezista la condiții climatice nefavorabile.

Maragogype

Arborele din care se obține acest tip de cafea a fost descoperit în vecinătatea orașului Maragogype din Brazilia și este rezultatul încrucișării dintre arabica și liberica. Are cele mai mari boabe din lume, dimensiunile lor fiind de 2-3 ori mai mari decât cele ale boabele normale.

Sfânta Elena

Este numită și cafeaua lui Napoleon, deoarece a fost cafeaua preferată a acestuia în timpul exilului său în această insulă. Arborele de cafea crește într-un sol vulcanic, fiind utilizate exclusiv îngrășăminte naturale, cum ar fi guano (excrementul de liliac). Cafeaua obținută are un gust deosebit, consistent și plăcut, cu tente florale de citrice și caramel.

Panama Boquete Geisha

Este obținută dintr-un arbore de cafea care crește la altitudinea de 1.700 de metri, în apropierea vulcanului Baru din Panama. Acest tip de cafea are o savoare specială, o aromă ultrafină și aciditate moderată.

Kopi Luwak

Este cunoscută și sub denumirea de cafeaua milionarilor, find recoltată din insulele Java, Sumatra, Bali, Sulawesi, Filipine, Timorul de Est și din unele zone din India. Boabele nu sunt culese direct de pe plantă, ci după ce au fost ingerate, parțial digerate și apoi eliminate de un animal numit civetă de palmier. În tubul digestiv al acestui animal se găsește o enzimă care are proprietatea de a reduce gustul amărui al cafelei.

Black Ivory

Este obținută într-un mod similar cu Kopi Luwak, din boabele de cafea înghițite, digerate și eliminate pe cale naturală de către elefanți. Prin acest proces cafeaua capătă un gust special, devine mai rafinată, puțin mai amară, cu o ușoară aromă de ciocolată, fructe, nuci, măceșe, ca urmare a faptului că boabele de cafea sunt digerate odată cu banane, trestie de zahăr și alte elemente din hrana elefanților.

Metode de preparare
Cafeaua la ibric

Este de departe cea mai cunoscută şi răspândită. În Grecia, Turcia şi ţările arabe, cafeaua este preparată în ibrice de cupru, cu coadă lungă, aşezate pe tăvi cu nisip încins. Cafeaua este adăugată când apa fierbe, urmând ca ibricul să fie luat de pe foc când începe să fiarbă. Procesul este repetat de 3 ori, după care cafeaua este turnată în ceşti.

Cafeaua la filtru

Folosirea unui filtru de hârtie sau carton are rolul de a reţine uleiul din cafea. Apa fierbinte trece prin cafea şi iese din filtru sub formă de picături. Metoda este denumită și Americano, fiind foarte populară în America de Nord, datorită multitudinii aparatelor de filtre electrice profesionale sau casnice.

Espresso

Este o modalitate de preparare a cafelei care presupune turnarea sub presiune a apei fierbinți peste cafeaua măcinată, rezultatul fiind o cafea tare și amăruie. Numele provine de la timpul rapid (expres) de pregătire a băuturii.

Dacă eşti un fan sau vrei să îţi diversifici metodele de preparare şi servire a cafelei, ai la dispoziţie o multitudine de băuturi espresso:

Caffè Americano este un espresso cu o cantitate mare de apă caldă adăugată, pregătit în proporție de 1/3 cafea și 2/3 apă fiartă. Prin Americano este definită de multe ori cafeaua preparată în filtrele de cafea.

Café au lait sau cafea cu lapte este specific franțuzească, un espresso cu lapte fierbinte.

Cappuccino este o băutură cremoasă, cu gust de cafea, pregătită din cafea espresso și o cantitate de lapte spumat (proporția este de 1:5). Există, de asemenea, versiuni cu gheață sau frișcă.

Mocca este o băutură realizată din cafea espresso și ciocolată.

Ristretto este o variantă de espresso extrem de tare, mult mai condensată și mai densă, pentru care se folosește jumătate din cantitatea obişnuită de apă.

Presa franceză

Este un dispozitiv de preparare a cafelei format dintr-un vas de sticlă cu mâner din plastic și un capac cu piston. Cu presa franceză se consumă o cantitate mai mare de cafea măcinată, măcinată mai grosier.

 

Capsule cafea

 

Contact:

str. Luncile Prigoanei 1, Sebeș, jud.Alba

Telefon: 0755.456.013

E-mail: info@kafferoma.ro

Facebook

Afirmativ.com

Afirmativ.com

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.