Cadouri de Mărțișor personalizate

Cadouri de Mărțișor personalizate

Cadouri de Mărțișor personalizate

Cadou sau dar este un obiect primit de la cineva sau oferit cuiva în semn de prietenie, atenție. O acțiune benevolă de a transmite gratuit altuia dreptul de proprietate asupra unui obiect.

Să faci un cadou unor oameni dragi s-ar putea să fie cel mai frumos gest. Te va ajuta atât pe tine cât și pe ei.

Practica de a da cadouri este una omniprezentă în fiecare cultură de pe mapamond. Deși o asociem cu aniversări sau sărbători precum Crăciun sau Paște, toată lumea poate primi sau oferi cadouri în permanență. În cel mai rău caz, amploarea pe care a luat-o Crăciunul în ultima sută de ani și rolul lui Moș Crăciun în acest eveniment a ajuns să fie mai degrabă despre cadouri, decât despre nașterea Mântuitorului.

Dacă ai însă în vedere beneficiile rezultate din această practică, nici măcar nu este un lucru rău. La fel ca multe alte lucruri bune care ies din tradiții, faptul că există o sărbătoare anuală care te responsabilizează să fii generos este mai puțin dezastruos decât pare la prima vedere, atât financiar, cât și emoțional.

Mărțișoarele

Dar, fiindcă se apropie primăvara, vom dărui cu siguranță mărțișoare.

Calendaristic primăvara începe pe 1 martie. Pe lângă căldură, soarele de pe cer, ciripitul păsărelelor sau florile din jur, un alt semn al primăverii sunt mărțișoarele.

Încă din bătrâni există obiceiul ca în prima zi de primăvară să se dăruiască mărțișorul, simbol al primăverii. Șnurul acestuia – alb și roșu – reprezintă îmbinarea dintre iarnă și primăvară, dintre frig și cald, dintre întuneric și lumina.

Alături de șnur se mai poartă în general simboluri ale norocului, precum trifoi cu patru foi, potcoavă, coșar sau inimă.

Cadouri de Mărțișor personalizate

Mărțișorul se poartă în piept sau în altă zona la vedere sau, pur și simplu, se leagă de mână șnurul. Se spune din bătrâni că acesta se poartă până apar primele semne că primvăra s-a încheiat, cum ar fi cântatul cucului, înflorirea cireșilor sau venirea berzelor.

Când apar aceste semne, mărțișorul trebuie atârnat într-un copac înflorit sau într-un trandafir, pentru a aduce noroc. Din bătrâni se mai spune că acesta poate fi aruncat în direcția de unde vin păsările călătoare și în acest timp să se spună „Ia-mi negretele și da-mi albetele”.

Legende despre mărțișor

Înainte ca dacii să fie cuceriți de romani, șnurul mărțișorului era realizat în alb și negru. Negrul venea de la culoarea lânii oferită de Baba Dochia nurorii sale și simboliza întunericul din timpul iernii.

Legenda spune că fiul Babei Dochia, Dragobete, s-a căsătorit fără acordul mamei sale, iar aceasta că să își supere nora a trimis-o la rău cu un ghem de lână neagră, spunându-i să nu se întoarcă până când lână nu devine albă.

Fata s-a chinuit să spele lâna până când au început să îi sângereze degetele, dar lâna tot neagră rămânea. Impresionat de chinul fetei, Iisus Hristos i-a dat o floare roșie, spunându-i să spele lână cu ea. Mulțumindu-i, fata a pus floarea în apă, a spălat lână și a constatat cu uimire că lâna s-a albit. De atunci, șnurul e format din alb și roșu, acesta din urmă simbolizând sacrificiul fetei.

Tot pe vremea dacilor, mărțișorul era format din pietre albe și roșii înșirate pe o ață. Cele albe simbolizau intelepiunea bărbatului, iar cele roșii indicau viața, adică femeia.

O altă legendă

O altă legendă spune că Soarele a venit pe Pământ în chip de fată preafrumoasă, dar un zmeu a închis-o în palatul lui. Pământul a rămas, astfel, fără Soare, iar păsările au încetat să cânte, copiii au uitat de joacă și veselie, și lumea întreagă a căzut în mâhnire. Pentru a salva Pământul, un tânăr curajos a pornit spre palatul zmeului să elibereze preafrumoasa fată. A găsit palatul, s-a luptat cu zmeul și l-a învins, eliberând fata.

Astfel, Soarele a ajuns din nou pe cer, dar tânărul luptător a rămas rănit pe zăpada din curtea palatului. Sângele cald i s-a scurs pe zăpadă, iar acesta a murit. În locurile în care zăpada s-a topit, au răsărit ghiocei, considerați vestitori ai primăverii.

Se zice că de atunci lumea cinstește memoria tânărului curajos legând cu o ață două flori: una albă, altă roșie. Culoarea roșie simbolizează dragostea către frumos și amintește de curajul tânărului, iar cea albă este a ghiocelului, prima floare a primăverii.

În trecut, Mărțișorul era numit “funia anului”, reprezenta cele 365 de zile ale anului și era alcătuit din împletitura a două fire de lână: unul alb și unul negru – ce semnificau lupta vieții asupra morții și a sănătății împotriva bolii. Era purtat în general de persoanele sensibile (copii și fete tinere) și exista credința că aduce noroc și fericire.

Cel mai lung mărțișor din lume a fost realizat în America de doi designeri români, care au realizat un mărțișor lung de 584,6 metri. A fost realizat din jad, agat, coral roșu, perle și cristale, ce au fost montate pe pene de struț, de păun și dantelă.

Facebook

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.