Brânzeturi și lactate din Ardeal

Brânzeturile romanești au reușit să pătrundă în preferințele nu doar ale românilor, ci și ale europenilor, chiar dacă se știe că e foarte mare concurența în domeniu.

Fermierii din Ardeal au cucerit piața de profil atât din țară cât și din străinătate. Așa că jumătate din producția obținută în fabricile de la noi merge la export. Deci, nu doar românii se bucură de produsele excepționale ardelenești.

Am găsit acest site cu brânzeturi și lactate, de obicei navigam pe Carmangeria Moldovan pentru produse de carmangerie foarte bune. Dar s-a dovedit că și brânzeturile și lactatele sunt la înalțime.

Carmangeria Moldovan m-a surprins plăcut nu doar prin diversitatea ofertelor, ci și prin calitatea ireproșabilă a acestora.

Brânzeturi

Nu sunt un fan al brânzei, dar telemeaua marinată în ulei de măsline cu roșii, usturoi și oregano, m-a dat gata.

Cubulețele de brânză telemea marinate în ulei de măsline sunt perfecte pentru salate. Sunt numai bune de pus pe un platou, alături de alte mici gustări dar și consumate ca atare lângă o mâna de ceapă verde, roșii și castraveți.

Pentru musafirii deosebiți am păstrat telemea marinată în ulei de măsline, cu măsline verzi, usturoi și ierburi de Provence. Au fost foarte încântați.

Am citit în presă un studiu potrivit căruia consumul unei bucăți de brânză în fiecare zi ar putea fi benefic pentru sistemul imunitar al persoanelor în vârstă.

Brânza este un aliment hrănitor. Există, unele dovezi că brânza este benefică pentru sănătatea noastră dentară. Potrivit unui studiu realizat de Academia de Stomatologie Generală, brânza crește producția de salivă și aderă la smalțul dinților pentru a proteja dinții de afecțiunile cauzate de acid.

Lactate

De asemenea și laptele este un aliment accesibil, care conține nutrienți. Laptele este un aliment foarte popular – este accesibil, este sănătos și este versatil.

Surprinzător sau nu, produsele lactate bogate în grăsimi ne pot ajută să ne menţinem la o greutate sănătoasă. Acest lucru a fost demonstrat în urma unui studiu care a avut ”în vizor” timp de aproape un deceniu, 18.000 de femei. S-a descoperit astfel că cele care consumau mai mult lapte integral şi produse lactate bogate în grăsimi, aveau şanse mai mici să se cofrunte cu problemele de greutate sau obezitate, comparativ cu femeile care nu consumau produse lactate integrale.

Un mic studiu publicat în Jurnalul European de Nutriţie Clinică, a relevat faptul că în urmă consumului de produse lactate integrale, a crescut nivelul colesterolului bun. Consumul zilnic al produselor degresate nu a dus la această creştere.

Produsele lactate conțin câțiva nutrienți esențiali foarte importanți pentru sănătatea inimii. Printre aceștia găsim vitamina D, calciu, potasiu, magneziu, fosfor, proteine ​​și acizi grași. Un studiu publicat în British Journal of Nutrition, a constatat că, consumul de lactate a fost asociat cu un risc mai mic de boli cardiovasculare și, prin urmare, un risc mai mic de accident vascular cerebral.

Un alt studiu publicat în The Asian Pacific Journal of Clinical Nutrition a constatat o corelație inversă între consumul de lactate și bolile coronariene. Riscul de accident vascular cerebral și riscul bolilor coronariene au fost reduse semnificativ odată cu consumul de lapte și brânză cu conținut scăzut de grăsimi.

Piramida alimentației

În piramida alimentației, una dintre cele 5 grupe de alimente obligatorii pentru consumul zilnic este a laptelui și produselor lactate. Medicii ne recomandă să mâncăm în fiecare zi trei mese și două-trei gustări, cu moderație. Un meniu diversificat care trebuie să conțină alimente din cele cinci grupe recomandate de nutriționiști:

1) pâine, cereale, orez și paste (6-11 porții pe zi);

2) legume și vegetale (3-5 porții pe zi);

3) fructe (2-4 porții pe zi);

4) lapte și produse lactate (2-3 porții pe zi, o porţie de lapte însemnând o cană de lapte);

5) carne, pește, ouă (2-3 porții pe zi)

Laptele

Laptele este un aliment aproape complet deoarece conține majoritatea micro și macronutrienților de care avem nevoie zilnic, în proporții echilibrate: apă (87%), proteine, grăsimi, carbohidrați, minerale (în special, calciu, fosfor, magneziu și zinc) și vitamine printre care se regăsește și vitamina D.

Datorită proporțiilor echilibrate între calciu, fosfor și vitamina D, calciul din laptele de vacă este absorbit de organism în proporție de aproximativ 40%! De aceea este recomandat și adulților pentru funcționarea optimă a organismului zi de zi, mai ales a sistemului cardio-vascular și prevenirea osteopeniei și osteoporozei. Datorită mixului de nutrienți, laptele și lactatele sunt alimente esențiale în dieta diabeticului și a altor bolnavi cronici.

În plus aportul caloric este mic versus beneficii (numai 67 de calorii/100ml de lapte semidegresat). De aceea, laptele este unul dintre alimentele foarte hrănitoare și hidratante, dar hipocalorice, ideal pentru cei care doresc să scape de kilogramele în plus.

Laptele, un aliment de bază pentru copii și gravide. Laptele trebuie consumat și de copii, adolescenți și femeile însărcinate care au nevoie speciale. Acestora din urmă le este recomandat laptele nedegresat.

Contact:

Moldovan Carmangerie SRL

Registrul Comerțului: j12/1635/1994, CIF: RO6224937

I.L Caragiale nr.16, Sânnicoara, Apahida, Cluj

Email: delivery@cmdn.ro

Telefon: 0747051900