You are currently viewing Boli grave, tratate prin post alimentar. De ce excesul de mancare face rau organismului

Boli grave, tratate prin post alimentar. De ce excesul de mancare face rau organismului

45_12139000

Traim in medie cu sase ani mai mult decat in 1990, spun statisticile internationale. Iar speranta de viata s-a marit constant in ultimele decenii. Insa aceasta crestere nu va mai dura mult, avertizeaza oamenii de stiinta.

„E posibil ca generatia actuala sa fie prima generatie care traieste mai putin din cauza obezitatii. Obezitatea scurteaza durata de viata si am putea din aceasta pricina sa traim ca medie de viata mai putin decat generatia precedenta. Stilul nostru de viata (…) actualmente este indreptat impotriva noastra. Nu e in niciun caz un stil de viata care sa favorizeze. Suntem prinsi de mari excese”, spune dr. Rubin Munteanu, medic primar chirurgie generala cu competenta in chirurgia laparoscopica si chirurgia obezitatii.

„Obezitatea cu toate complicatiile cardiovasculare, diabetul si cancerul practic incep sa apara la generatiile tinere la varste tot mai precoce si atunci e posibil sa nu mai prindem anii de viata ai bunicilor nostri. Ci lucrurile sa se agraveze si sa apara complicatiile mult mai devreme”, confirma dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice.

Practic, in loc sa fim mai sanatosi, pentru ca avem acces nelimitat la hrana, excesul ne imbolnaveste.

„Alimentatia moderna din pacate predispune la un consum exagerat de proteine si in special de origine animala. Si aceste proteine, mai ales daca sunt prelucrate termic, mai ales daca sunt prajite, au niste efecte negative asupra corpului: risc cancerigen digestiv, sunt sarace in fibre…”, explica dr. Catrinel Macovei.

Pentru a stopa acest fenomen, medicii vin cu o solutie simpla: sa mancam mai putin.

„Organismul uman va functiona mult mai bine cu mai putin carburant decat cu mai mult carburant. De ce? Pentru ca procesele biochimice sunt capabile sa se adapteze mai putin, intrucat in ancestralitatea noastra perioadele de lipsuri erau mult mai mari”, argumenteaza prof. acad. dr. Constantin Ionescu-Targoviste, medic primar diabet nutritie si boli metabolice.

Astfel, a manca mai putin nu doar ca ne fereste de boli, insa potrivit unor studii ale cercetatorilor americani, o dieta saraca in calorii poate chiar vindeca anumite afectiuni grave.

„Celula canceroasa nu rezista la aceasta dieta hipocalorica. La post, cum o spunem noi popular. Ea are nevoie de o cantitate foarte mare de nutrienti, in special glucoza si alte elemente nutritive, lipsa aportului caloric practic vulnerabilizeaza celula canceroasa care si-a pierdut capacitatea de a se adapta la mecanismele de restrictie”, explica prof. univ. dr. Dafin Muresanu, presedintele Societatii de Neurologie din Romania.

De aceea, in tari precum Germania, Ungaria sau Statele Unite au aparut clinici in care pacientii sunt tratati de boli grave prin post alimentar.

In momentul in care mancam putin se declanseaza acele programe adaptative care duc la resetarea sistemului nostru neuro-endocrin si organismul isi activeaza acele programe de supravietuire cu acel consum mai redus. Aceste programe determina o resetare a intregului organism”, spune prof. univ. dr. Dafin Muresanu, presedintele Societatii de Neurologie din Romania.

Proteinele animale ce fac? Stimuleaza factorii de crestere in corp. Factorul de crestere ce face? Stimuleaza cresterea celulelor. Celulele canceroase sunt sensibile. Raspund la acesti factori. In momentul in care printr-o anumita privare de nutrienti, printr-o privare de factori de crestere, inhiba cresterea tumorii si este posibil sa fie un raspuns in anumite situatii. Un raspuns pozitiv”, spune dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice.

Insa adoptarea unui astfel de regim nu este recomandata fara supravegherea constanta a unui doctor. Ce putem face pentru a nu ajunge in aceasta situatie?

Noi trebuie sa ne alimentam atat cat consumam. Excesul apare in momentul in care se combina cu sedentarismul. O alimentatie care depaseste nevoile devine excesiva. Devine excesiv in momentul in care nu mai desfasor activitati fizice si continui sa am o alimentatie conform traditiilor”, arata prof. dr. Gabriel Prada, medic primar geriatrie si gerontologie, medic primar medicina interna.

Potrivit unor studii, persoanele care fac miscare in mod regulat pe tot parcursul vietii si au un aport caloric mediu, sunt mai sanatoase si traiesc mai mult decat cele care mananca sanatos, dar sunt sedentare, scrie digi24.ro.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.