Biserica, mai rau ca securitatea: profesorii de religie gorjeni, pusi sa spinoneze familiile neortodoxe

Biserica, mai rau ca securitatea: profesorii de religie gorjeni, pusi sa spinoneze familiile neortodoxe

olimpiada-de-religie-sibiuProfesorii de religie au fost pusi sa spioneze familiile neortodoxe. Inspectorul de religie din Gorj le-a cerut dascalilor sa raporteze informatii despre familiile care se abat de la doctrina ortodoxa si cum combat preotii acest fenomen.

In acest sens, pe site-ul oficial al Inspectoratului Scolar Judetean Gorj, a aparut urmatorul mesaj:

,,In atentia profesorilor de religie. Va rog ca pana la 15 februarie sa imi trimiteti situatia din unitatile de invatamant unde predati cu urmatoarele: situatia cultelor neoprotestante in scoala; numarul familiilor eterodoxe din localitatea respectiva si daca acestea dispun de casa de rugaciune; numele pastorului; felul si frecventa activitatilor prozelitiste (acolo unde ele exista) ; implicarea preotului paroh in relatia cu scoala si in activitatea de combatere a acestui fenomen. Eu voi trimite Mitropoliei situatia pe care o voi primi, de aceea va rog sa respectati termenul si rog seriozitate.”

Conform Legii Cultelor (nr. 489/2006), „este interzisa obligarea persoanelor sa isi mentioneze religia, in orice relatie cu autoritatile publice sau cu persoanele juridice de drept privat” (art. 5, alin. 6) si „este interzisa prelucrarea datelor cu caracter personal legate de convingerile religioase sau de apartenenta la culte, cu exceptia desfasurarii lucrarilor de recensamant national aprobat prin lege sau in situatia in care persoana vizata si-a dat, in mod expres, consimtamantul pentru aceasta” (art. 5, alin.5).

Stefan Cristian Vatafu, inspectorul scolar de religie din judet, a declarat ca nu a comis nicio ilegalitate si ca cererea de strangere de date „vine de la nivel central”, subliniaza Hotnews. „Pe mine m-a interesat si numele pastorului ca sa vorbesc cu el si sa ii spun ca suntem deschisi. Asta m-a interesat”, a continuat inspectorul de religie.

Ca urmare a acestei situatii, Biserica Adventista de Ziua a Saptea din Romania a emis un comunicat prin care a adresat o rugaminte publica autoritatilor statului, in spiritul respectarii Constitutiei si a Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor, sa ia imediat masurile necesare pentru a repara aceasta abatere grava si sa comunice public aceste masuri.

Afirmativ.com

Afirmativ.com

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.