Biblia

Cuvantul “Biblie” provine din limba greaca si latina si inseamna “carte”; un nume potrivit, din moment ce Biblia este Cartea – pentru toti oamenii din toate timpurile. Este o carte cum nu exista alta, fiind cu totul aparte.

In Biblie sunt cuprinse saizeci si sase de carti diferite. Ele includ carti ale legii precum Levitic si Deuteronom, carti istorice precum Ezra si Faptele Apostolilor, carti poetice precum Psalmii si Eclesiastul, carti profetice precum Isaia si Apocalipsa, biografii precum Matei si Ioan, cat si epistole (scrisori formale) precum Tit si Evrei.

Autorii

Aproximativ 40 de autori diferiti au contribuit la scrierea Bibliei, de-a lungul a aproximativ 1500 de ani. Autorii erau regi, pescari, preoti, oficiali din guvern, fermieri, pastori si medici. Din toata aceasta diversitate, in mod extraordinar, a rezultat o unitate incredibila, cu teme comune intretesute.

Unitatea Bibliei se datoreaza pana la urma faptului ca ea are un singur Autor – Insusi Dumnezeu. Biblia este “insuflata de Dumnezeu” (2 Timotei 3:16). Autorii umani au scris ceea ce Dumnezeu a vrut ca ei sa scrie, iar rezultatul a fost Cuvantul sfant si perfect al lui Dumnezeu (Psalmul 12:6; 2 Petru 1:21).

Partile Bibliei

Biblia este impartita in doua parti mari: Vechiul si Noul Testament. Pe scurt, Vechiul Testament este istoria unui popor, iar Noul Testament – istoria unui Om. Poporul era calea prin care Dumnezeu L-a adus pe Omul Isus Hristos in lume.

Vechiul Testament descrie nasterea si pastrarea poporului Israel. Dumnezeu a promis sa-l foloseasca pe Israel pentru a binecuvanta intreaga lume (Geneza 12:2-3). Odata ce Israel era stabilit ca natiune, Dumnezeu a ridicat o familie din popor prin care sa vina binecuvantarea, si anume familia lui David (Psalmul 90:3-4). Apoi, din familia lui David a fost promis un Om care va aduce binecuvantarea promisa (Isaia 11:1-10).

Noul Testament descrie in amanunt venirea acelui Om promis. Numele Lui este Isus; El a implinit profetiile Vechiului Testament traind o viata fara pacat, murind pentru a deveni Mantuitorul nostru si inviind din morti.

Personajul central

Isus este personajul central al Bibliei. Intr-adevar, intreaga Carte este despre El. Vechiul Testament prezice venirea Sa si stabileste scena pentru intrarea Lui in lume. Noul Testament descrie venirea si lucrarea Lui pentru a aduce mantuire lumii noastre pacatoase.

Isus este mai mult decat o figura istorica. De fapt, El este mai mult decat un om. El este Dumnezeu in trup, iar venirea Lui a fost cel mai important eveniment istoric din lume. Insusi Dumnezeu a devenit om pentru ne oferi o imagine clara si inteligibila despre Sine. Cum este Dumnezeu? El este ca Isus. Isus este Dumnezeu intr-un trup uman (Ioan 1:14; 14:9).

Un scurt rezumat

Dumnezeu l-a creat pe om si l-a pus intr-un mediu perfect. Totusi, omul s-a razvratit impotriva lui Dumnezeu si a cazut de la ceea ce El a intentionat sa fie. Dumnezeu a pus intreaga lume sub blestem datorita pacatului, insa imediat a pus in miscare un plan de restaurare a omenirii si a intregii creatii la gloria ei de la inceput.

Ca si parte a planului Sau de rascumparare, Dumnezeu l-a chemat pe Avraam din Babilon in Canaan (in jur de 2000 de ani i.Cr.). Dumnezeu i-a promis lui Avraam, fiului sau Isaac si nepotului sau Iacov (numit si Israel) ca El va binecuvanta lumea printr-un urmas al lor. Familia lui Israel a emigrat din Canaan in Egipt unde s-a inmultit si a crescut atat de mult, incat a devenit o natiune.

In jurul anului 1400 i.Cr. Dumnezeu i-a scos pe urmasii lui Israel din Egipt, sub conducerea lui Moise, si le-a dat Tara Promisa – Canaanul, ca sa fie al lor. Prin Moise, Dumnezeu a dat poporului Israel Legea si a facut un legamant (testament) cu ei. Daca ei Ii raman credinciosi Lui si nu urmeaza idolatria popoarelor inconjuratoare, atunci vor prospera. Dar daca Il parasesc si merg dupa idoli, atunci Dumnezeu va distruge natiunea lor.

Aproape 400 de ani mai tarziu, in timpul domniei lui David si a fiului sau Solomon, Israel a devenit o imparatie mare si puternica. Dumnezeu le-a promis lui David si lui Solomon ca un urmas al lor va domni vesnic.

.

Dupa domnia lui Solomon, poporul lui Israel s-a divizat. Zece semintii din nord au fost numite “Israel” si au dainuit in jur de 200 de ani inainte ca Dumnezeu sa-i judece pentru idolatria lor. Asiria l-a luat pe Israel in robie in jurul anului 721 i.Cr. Celelalte doua semintii din sud au fost chemate “Iuda” si au existat separate un pic mai mult, insa in cele din urma, si ei I-au intors spatele lui Dumnezeu. Babilonul i-a luat in robie in jurul anului 600 i.Cr.

Aproximativ 70 de ani mai tarziu, datorita milei si indurarii Sale, Dumnezeu a adus o ramasita de robi inapoi in tara lor. Capitala Ierusalim a fost reconstruita in jurul anului 444 i.Cr. si Israelul si-a instituit inca o data identitatea nationala. Astfel se incheie Vechiul Testament.

Noul Testament incepe in jur de 400 de ani mai tarziu, cu nasterea lui Isus Hristos in Betleem. Isus era urmasul sau samanta promisa lui Avraam si lui David, Unul care sa implineasca planul lui Dumnezeu de rascumparare a omenirii si de restaurare a creatiei. Isus Si-a incheiat lucrarea cu credinciosie: El a murit pentru pacat si a inviat din morti. Moartea lui Hristos este baza unui nou legamant (testament) cu lumea. Toti cei care au credinta in Isus vor fi mantuiti de pacat si vor avea viata vesnica.

.

Dupa invierea Sa, Isus i-a trimis pe ucenicii Sai sa raspandeasca in intreaga lume vestea buna despre viata si puterea Lui de a-i mantui pe oameni. Ucenicii au mers peste tot raspandind vestea buna a mantuirii prin credinta in Isus. Ei au calatorit prin Asia Mica, Grecia si tot Imperiul Roman. Noul Testament se incheie cu profetia intoarcerii lui Isus pentru a judeca lumea necredincioasa si a elibera creatia din blestem.

Biblia este de departe cea mai cunoscută și mai publicată carte de pe pământ. Sfânta Scriptură este un izvor de cunoaștere, este piatra de temelie a creștinătății și cartea de căpătâi a peste un miliard de credincioși din toată lumea.

.

Mai mult chiar, în lumea creștină se consideră că în momentul în care Biblia este tradusă în limba respectivă, acea limba este pe deplin formată.

Și totuși referirile care se fac la ea nu de puține ori au contrariat. Au fost războaie născute din cauze religioase. Cu siguranta puține lucruri din cultura omenească pot egala Scripturile când vine vorba despre istorie, legende și controverse. O parte dintre acestea sunt datorate traducerii sale din ebraică, aramaică sau greacă veche.

O altă parte a acestor controverse provin din limbajul incifrat și modul tainic în care este scrisă. Unii exegeți vorbesc de iluminarea divină a autorilor, alții de ștergerile deliberate a unor pasaje.

Sfanta Scriptura a fost scrisă de-a lungul a peste 1 600 de ani. Scriitorii ei au trăit în epoci diferite şi au provenit din medii diferite. Unii au fost agricultori, pescari sau păstori. Alţii au fost profeţi, judecători sau regi. Evanghelistul Luca a fost medic. Chiar dacă scriitorii ei au provenit din medii atât de diferite, este coerentă de la prima până la ultima pagină. 

Din prima carte a Bibliei aflăm cum au început problemele omenirii. Ultima carte ne arată că întregul pământ va deveni un paradis, sau o grădină minunată. De la un capăt la celălalt, ne prezintă evenimente care au avut loc de-a lungul câtorva mii de ani şi ne ajută să înţelegem care este scopul lui Dumnezeu şi cum se va realiza. Coerenţa impresionantă a Bibliei este o dovadă că această carte provine de la Dumnezeu.

 

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

11 thoughts on “Biblia

  1. Pace. Ne bucuram pentru o decizie inteleapta, e minunat sa citesti Scripturile! poti telefona la nr. 0212107380 (Sola Scriptura) si vei primi detalii referitoare la modalitatea de transmitere a materialelor de studiu. O zi binecuvanata!

 1. Din toata inima imi doresc sa studiez si eu BIBLIA , si as dori sa primesc materiale de studiu.Dar as vrea sa stiu daca aceste cursuri si materiale sunt gratuite ca nu am o situatie atat de buna financiar sa pot sa-mi platesc cursurile daca se platesc. In acest an, am trecut prin doua accidente si eu si fiul meu de 19 ani si am suportat amandoi cate o interventie chirurgicala la acelasi picior ,,stangul,, Dar doresc sa studiez BIBLIA , daca v-a trebui sa va sunt nu am posibilitatea de aceea am ales sa va scriu aici si tot prin intermediul internetului daca puteti sa-mi data raspunsul sau va las eu nr meu de tel. Va multumesc ca astazi v-am intalnit aici si ca am putut impartasi cu d-v ceea ce eu am pe inima.Dumnezeu sa va binecuvanteze.

  1. Ne bucuram si noi ca ne-ati gasit. Cursurile SOLA SCRIPTURA sunt gratuite, puteti suna la nr. 021.210.73.80 in cursul saptamanii intre orele 9-17 sa va trimita materialele de studiu sau daca nu aveti posibilitatea sa sunati, intrati pe internet si faceti inscrierea online la cursurile care va intereseaza aici http://solascriptura.ro/cursuri. Sau lasati nr. dvs. la e-mail-ul nostru, azsafirmativ@gmail.com si trimitem noi la Sola Scriptura.Dumnezeu sa va binecuvanteze cu tot ce aveti nevoie!

   1. Pacea domului eu as avea dorinta sa fac acest studiu biblic sa pot cunoaste mai mult cuvantul domnului dar sunt an strainatate se poate gasi vreun remediu .Si as mai dori sa va rog sa va rugati pt sotul meu care trece prin suferinta si sai puna domnul pe inima sa se antoarca si el si sa ceara botezul an numele lui amin.

    1. Pacea Domnului. Ne putem interesa noi daca se poate, sau sunati dvs. direct la Sola Scriptura, numarul e pe site. Pana acum, toti cei care au solicitat studiile biblice au fost din tara. Dumnezeu sa va inatreasca si sa se atinga de inima sotului dvs, caci El are toata puterea. Ca sotie, suntem incredintati ca puteti mijloci cu perseverenta si Domnul aude. Chiar daca nu se va intampla imediat, sa nu incetati rugaciunea. Ne vom ruga si noi.

 2. as dori daca e posibil Biblia audio in interpretarea fr. Ioan Paitici in format mp3 , compatibil android, chiar contra cost ! multumesc pentru raspuns !

 3. as vrea sa fac studi biblic snt la milano snt pocait si vreau sa studiez biblia pentru a fi pregatit pentru slava viitoare snt la milano am mare dorinta sa stiu sa tin o ora de rugaciune sau o predica asitatima varog milt daca puteti sami trimiteti acum ca duminica am ora de rugaciune si nu snt pregatit daca aveti ceva pregatit trimitetim varog din suflet ajtep raspuns domnul isus sa va binecuvinteze si sa va lumineze numarul meu de tele este 00393208759217 snt fratele lucian dela milano astept raspuns

 4. as dori sa puneti ni noutati pe acest blog e fparte interesant si cred ca ar trebui sa i se faca reclama prin anumite radiouri crestin e

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.