HOLY BIBLE Ang Biblia-King James Version (Tagalog-English Diglot 001Biblia abunda in lectii despre leadership. E atat de bogata la acest capitol incat exista chiar carti intregi de comentarii care se axeaza doar pe modul in care este vazut leadership-ul in textele biblice. Unul din principiile de leadership prezentat in Biblie este cel al delegarii. Un bun lider nu trebuie sa le faca el pe toate ci sa aleaga oamenii potriviti pentru a face aceste lucruri.

O poveste in acest sens este descrisa in Vechiul Testament. Moise este liderul poporului evreu in desert. Toate problemele sunt aduse in fata lui pentru a fi discutate ceea ce-l epuizeaza, in mod evident. In momentul in care socrul sau vine in vizita si vede aceasta situatie il cearta si-l sfatuieste sa delege o mare parte din atributiile sale unor oameni pe care ii va gasi demni sa execute aceasta sarcina.

„Socrul lui Moise a vazut tot ce facea el pentru popor, si a zis: “Ce faci tu acolo cu poporul acela? De ce stai singur, si tot poporul sta inaintea ta, de dimineata pana seara?” Moise a raspuns socrului sau: “Poporul vine la mine ca sa ceara sfat lui Dumnezeu. Cand au vreo treaba, vin la mine”… Socrul lui Moise i-a zis: “Ce faci tu nu este bine. Te istovesti singur si vei istovi si poporul acesta, care este cu tine; caci lucrul este mai presus de puterile tale si nu-l vei putea face singur. Acum asculta glasul meu; am sa-ti dau un sfat, si Dumnezeu va fi cu tine! … Alege din tot poporul oameni destoinici, tematori de Dumnezeu, oameni de incredere, vrajmasi ai lacomiei; pune-i peste popor drept capetenii peste o mie, capetenii peste o suta, capetenii peste cincizeci si capetenii peste zece. Ei sa judece poporul in tot timpul; sa aduca inaintea ta toate pricinile insemnate, iar pricinile cele mai mici sa le judece ei insisi. In felul acesta iti vei usura sarcina, caci o vor purta si ei impreuna cu tine” Exod 18,14-22

Concentrarea pe echipa. Suna deja a cliseu astazi, dar acesta este un principiu de major leadership subliniat insistent de Isus. De fapt, Isus spune ca acesta e singurul tip de leadership dupa voia lui Dumnezeu. E un leadership activ, concentrat pe un scop.

„Oricare va vrea sa fie mare intre voi sa fie slujitorul vostru” Matei 20,26
A conduce nu inseamna pentru Isus a te auto-admira ci a servi pe cineva, a-i cauta binele. Conducerea inseamna activitate, slujire.

Calitatea unui lider este determinata in mare masura de ceea ce-l motiveaza in activitatea sa. Atunci cand tu ca lider esti pasionat de ce faci ii poti inspira si pe ceilalti.

Iata ce indicatii le dadea apostolul Petru in Biblie celor care isi doreau sa fie lideri in biserica:

„Pastoriti turma lui Dumnezeu care este intre voi, supraveghind, nu constransi, ci DE BUNAVOIE; nu pentru castig rusinos, ci CU DRAGA INIMA; nu ca domnind peste cei dati voua, ci FIIND MODELE pentru turma“ 1 Petru 5:2-4

Asadar, daca motivatia pentru care alegi sa conduci o echipa consta in castigurile financiare personale sau pur si simplu in satisfacerea unui orgoliu personal sunt sanse foarte mari sa nu inspiri pe nimeni prea mult.

Curajul si integritatea sunt calitati foarte importante pentru un lider. Un lider ia initiative si-i inspira si pe cei din jur in a merge pe anumite cai. Pentru a lua initiativa e nevoie de curaj. Pentru ca initiativele sa aduca un plus echipei conteaza ca liderul sa fie o persoana integra.

Iata ce-i spune Dumnezeu unuia dintre cei mai importanti lideri din istoria poporului evreu. Este vorba de Iosua cel care ii urmeaza la conducere lui Moise. Integritatea si curajul de care da dovada ulterior Iosua sunt un exemplu pentru orice lider. Aceste calitati i-au inspirat si pe cei din jur. Biblia mentioneaza chiar ca dupa moartea sa tara a intrat intr-un adevarat haos moral si spiritual, dovada a efectului puternic avut de un lider autentic.

„Intareste-te si imbarbateaza-te, caci tu vei da in stapanire poporului acestuia tara pe care am jurat parintilor lor ca le-o voi da. Intareste-te numai si imbarbateaza-te, lucrand cu credinciosie dupa toata Legea pe care ti-a dat-o robul Meu Moise; nu te abate de la ea nici la dreapta, nici la stanga, ca sa izbutesti in tot ce vei face. Cartea aceasta a Legii sa nu se departeze de gura ta; cugeta asupra ei zi si noapte, cautand sa faci tot ce este scris in ea; caci atunci vei izbandi in toate lucrarile tale si atunci vei lucra cu intelepciune. Nu ti-am dat Eu oare porunca aceasta: “Intareste-te si imbarbateaza-te”? Nu te inspaimanta si nu te ingrozi, caci Domnul Dumnezeul tau este cu tine in tot ce vei face.”” Iosua 1, 6-9

STUDIAZA BIBLIA GRATUIT!

Sursa: frumuseteabibliei.wordpress.com