Barfa in biserici, o problema spirituala

Barfa in biserici, o problema spirituala

imagesNu cred ca exista credincios care sa nu se fi confruntat cel putin o data cu aceasta problema acuta, aceasta epidemie a vorbariei inutile si ofensatoare, care se numeste barfa. Si cate probleme a generat in biserici aceasta obisnuinta a unora de a barfi, denigra, ofensa pe cei cu care impart aceeasi credinta, caci despre frati este vorba aici.

Definitia barfei include: zvon sau o vorba de natura intima ce este personala si senzationala. Ceva rostit de o persoana care raspandeste in mod obisnuit zvonuri private sau intime sau diferite fapte. A barfi inseamna a vorbi de rau pe cineva, a calomnia, a defaima pe cineva si a ajunge, de obicei, la a scorni sau a spune minciuni despre cineva, de cele mai multe ori cu o anumita intentie. Calomnia inseamna vorbire de rau la adresa cuiva cu intentia vadita de a-i atinge onoarea si reputatia. Rezultatul barfei este defaimarea si ponegrirea pentru a face pe cineva de ras, a compromite, a batjocori.

„Sunt o barfitoare”, admite Callie Glorioso-Mays pe Relevant. Si nu doar ea se lupta cu acest pacat, ci ea insasi a fost subiectul unor barfe destul de urate. Dupa cum relateaza Callie, crestinii au o problema cu barfa si trebuie facut ceva in acest sens. De ce este barfa asa de toxica pentru sufletele noastre? Pentru ca la baza, barfa este o manifestare a doua pacate: mandria si idolatria. Cei care barfesc sunt plini de mandrie pentru ca barfa ii face sa vrea sa arate ei mai bine comparatie cu altii, scrie in Crosswalk. Odata cu mandria, barfa este idolatrie, care practic dezvaluie ceea ce ne place si ce consideram cu adevarat valoros.

Barfa este o problema actuala in biserica Domnului din zilele noastre. A existat in vechime printre oameni si continua sa existe si acum, ca o epidemie care face rau bisericilor si crestinilor, fie mai noi sau mai vechi in credinta. Barfa e un mijloc de amagire folosit de cel rau pentru a darama sau a distruge o biserica, un cerc de prieteni sau o prietenie simpla.

Barfa schimba realitatea

Barfa si vorbirea de rau pot conduce la scoaterea in evidenta a unor lucruri ascunse care poate în realitate nu ar arata chiar asa. Dar sub influenta nefasta a barfei si a intentiilor ascunse si rauvoitoare ale unor oameni care schimba valorile lucrurilor prin cuvintele lor, barfa va face ca anumite lucruri sa para cu totul altceva decat sunt in realitate, si asta se intampla in cele mai multe dintre cazuri.

Efectele barfei:

Barfa este foarte daunatoare si raneste. Proverbe 25:18. “Ca un buzdugan, ca o sabie si ca o sageata ascutita, asa este un om care face o marturisire mincinoasa impotriva aproapelui sau.”

Barfa rupe relatiile. Exod 23:1. “Sa nu raspandesti zvonuri neadevarate. Sa nu te unesti cu cel rau, ca sa faci o marturisire mincinoasa pentru el.”

Barfa iroseste un timp pretios. 2Tesaloniceni 3:11-12. “Auzim totusi ca unii din voi traiesc din trandavie, refuzand sa munceasca si irosindu-si timpul cu flecareli. In Numele Domnului Isus Hristos, ii îndemnam pe oamenii acestia – le poruncim! – sa se linisteasca, sa se apuce de lucru, si sa-si castige singuri existenta.
Barfa poate ruina prieteniile. Proverbe 16:28. “Omul neastamparat starneste certuri si paratorul dezbina pe cei mai buni prieteni.”

Barfa are in primul rand la baza zvonistica Proverbe 11:13. “Cine umbla cu barfeli da pe fata lucruri ascunse, dar sufletul credincios tine ce i s-a incredintat.”

Aceia care isi pazesc limba, se pazesc de necazuri (Proverbe 21:23). Asadar, cel mai bun lucru ar fi sa ne pazim gura si sa ne infranam de la pacatul barfei, fiindca oricine poate fi prins cu usurinta intr-o astfel cursa daca nu este atent. Unii fac acest lucru constient, altii fara sa isi dea seama. Barfa nu face bine nimanui si pe cei care se ocupa cu ea Biblia ii numeste nebuni. Fie ca noi toti sa ascultam invataturile Bibliei despre barfa si sa ne tinem gura inchisa cand trebuie si s-o deschidem cand este de folos.

Pentru iubitorii Sfintei Scripturi, urmariti o predica care explica pe larg cat de daunator este acest obicei, de a barfi:

Si un clip referitor la efectele barfei, de asemenea:

 

Afirmativ.com

Afirmativ.com

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.