You are currently viewing Arheologii sustin ca au descoperit orasul antic SODOMA! (foto & video)

Arheologii sustin ca au descoperit orasul antic SODOMA! (foto & video)

1Dupa decenii de sapaturi, cercetatorii cred ca au gasit in sfarsit ruinele orasului biblic SODOMA.

Expertii cerceteaza zona Tall el-Hammam din Iordania unde cred ca au gasit o asezare din epoca bronzului care se potriveste cu descrierea biblica a orasului distrus de Dumnezeu asa cum este mentionat in Cartea Genezei (unde se vorbeste de doua orase Sodoma si Gomora care au fost pedepsite de Dumnezeu pentru pacatele care se savarseau in ele).
2Se pare ca este cea mai mare locatie din regiune, asa cum este descrisa in Biblie, este situata la est de raul Iordan si dateaza din anii 3500 – 1540 i.Hr. si se crede ca a fost abandonata dintr-o data, relateaza DailyMail, citat de site-ul stiripesurse.ro.

Cele doua orase (Sodoma si Gomora) erau descrise ca foste regate si erau plasate pe campia raului Iordan, la nord de locul unde se afla acum Marea Moarta, si sunt descrise in Biblie ca fiind un loc bogat, verde si bine udat.

In special, Sodoma este unul dintre cele mai mari orase situate la est de Iordan, mentionat in Cartea Genezei si in Noul Testament.
3Acesta este descris ca fiind situat pe o ruta comerciala comuna, si datorita dimensiunii sale, s-a spus ca a fost puternic fortificat cu turnuri si ziduri inalte, groase.

Biblia ne spune ca Sodoma a fost distrusa de Dumnezeu, dupa ce ingerii Sai nu au reusit sa gaseasca oameni neprihaniti in interiorul zidurilor sale.

Prin comparatie, existenta Tall el-Hamaam este plasata undeva intre anii 3500 si 1540 i.Hr.
4Se spune ca ar fi cel mai mare oras care ar fi existat in regiune – intre cinci si zece ori mai mare decat alte orase din zona – ceea ce face ca alegerea constructiei unui nou oras sa fie o alegere normala.

Steven Collins de la Universitatea Trinity Southwestern din New Mexico, care a condus proiectul, a declarat pentru site-ul Popular Archaeology ca Sodoma a fost un oras „monstruos” (n.a. referire la marimea sa), comparativ cu altele din zona din aceeasi perioada.

Lucrarile arheologice privind epoca bronzului in partea de sud a vaii raului Iordan au inceput in 2005 si inca de la inceput s-a descoperit locatia unei cetati imense si a unei societati sofisticate.

Echipa de arheologi a descoperit dovezi ale unui oras extins ca suprafata, cu ziduri puternice de aparare, cu metereze groase (10 m) si inaltimi ale zidurilor imense pentru acea perioada (in unele locuri si peste 5,2 m). Portile cetatii erau imense, iar zidurile erau folosite ca drum de transport.

Mai tarziu, pe la mijlocul epocii bronzului, acest zid a fost inlocuit cu unul de 7 metri dublat si practic a mai aparut un drum de centura al imensului oras.
5Echipa de arheologi considera ca orasul descoperit trebuie sa fie Sodoma deoarece dovezile sugereaza ca se afla pe malurile raului Iordan si a fost un traseu comercial important, asa cum este descris in Biblie. O dovada suplimentara care vine in sprijinul teoriei e si aceea ca Tall el-Hamaam a fost brusc pustiit la un moment dat spre sfarsitul epocii bronzului mijlociu.

Ceea ce avem in mainile noastre este un important oras-stat, mare oras-stat, care a fost, pentru toate scopurile practice, necunoscut pentru oamenii de stiinta inainte sa incepem proiectul nostru„, a spus Collins.

„Locatia a fost pustie peste 700 de ani, dar apoi, dupa cele sapte secole, a inceput sa infloreasca din nou. Asa cum este indicat prin poarta de fier care duce in cetate”. Acest lucru a fost sugerat, deoarece cercetatorii au descoperit cateva artefacte din faza tarzie a perioadei in comparatie cu alte localitati din regiune.
6Tall el-Hammam pare sa se potriveasca pentru fiecare din descrierile Sodomei ceruta de textul Bibliei„, a declarat arheologul pentru Popular Archaeology.

Distrugerea Sodomei, impreuna cu Gomora a fost inregistrata in numeroase parti ale Bibliei, inclusiv Geneza si Noul Testament, precum si in Coran.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.