Afaceri limitate in timpul Sabatului. Un nou amendament la statutul orasului Tel Aviv

Consiliul local Tel Aviv a aprobat un amendament la statutul orasului, prin care un numar limitat de piete si magazine ar putea ramane deschise in ziua de Sabat si in zilele sarbatorilor evreiesti.

Decizia finala insa apartine Ministerul de Interne, care va trebui sa aprobe amendamentul pentru ca acesta sa aiba efect, informeaza Times of Israel.

Actualmente, in Israel este impotriva legii desfasurarea de activitati incepand de vineri de la apusul soarelui cat si de-a lungul Sabatului, intreprinderile care raman deschise fiind adesea obligate sa plateasca o amenda mica, de cateva sute de sicli.

In conformitate cu amendamentul , un numar de afaceri de pe mai multe strazi principale din Tel Aviv vor primi certificate pe cinci ani pentru a functiona legal, conform noilor prevederi.

Primarul Tel-Aviv-ului a declarat: „Nu trebuie sa transformam aceasta problema intr-un razboi religios. Suntem cu totii evrei si iudaismul a avut intotdeauna mai multe fete . Sunt un evreu mandru care petrece Sabatul ca ziua mea de odihna intr-un mod diferit de alti evrei.”

In iulie, Curtea Suprema de Justitie a dispus ca municipalitatea din Tel Aviv sa ia masuri impotriva intreprinderilor care opereaza in Sabat. Judecatorii au declarat ca amenzile simbolice emise pentru cei care incalca legea nu au fost indeajuns si au cerut municipalitatii sa aplice legea.

Ministerul de Interne va avea ultimul cuvant cu privire la o modificare a statutului orasului, care ar putea permite mai multor piete si magazine sa ramana deschise.