Afaceri cu banii din fondurile caritabile ale bisericii: Miza 100 miliarde de dolari

Afaceri cu banii din fondurile caritabile ale bisericii: Miza 100 miliarde de dolari

Afaceri cu banii din fondurile caritabile ale bisericii

Un fost manager de investitii a depus o plangere la Serviciul de venituri interne – IRS – (serviciul de venituri al guvernului federal al Statelor Unite) in care denunta faptul ca Biserica lui Iisus Hristos a Sfintilor din Zilele din Urma, a adunat aproximativ 100 de miliarde de dolari in conturi destinate scopurilor caritabile.

Documentul confidential, primit de IRS pe 21 noiembrie, ii acuza pe conducatorii bisericii ca ar induce in eroare membrii – si ca ar incalca totodata normele fiscale federale – prin stocarea donatiilor, in loc sa le foloseasca pentru lucrari caritabile. De asemenea, liderii bisericii sunt acuzati ca folosesc donatiile scutite de taxe pentru a face o serie de afaceri.

Un purtator de cuvant al bisericii nu a raspuns intrebarilor presei cu privire la reclamatie. „Biserica nu ofera informatii despre tranzactii specifice sau decizii financiare”, a declarat purtatorul de cuvant, Eric Hawkins.

Plangerea ofera un indiciu despre amploarea finantelor stranse de una dintre cele mai importante organizatii religioase ale natiunii americane, cu sediul in Salt Lake City. De asemenea, detaliaza averea bisericii, care depaseste cu mult estimarile anterioare si care cuprinde stocuri, obligatiuni si numerar.

Plangerea a fost depusa de David A. Nielsen, un mormon in varsta de 41 de ani, care a lucrat pana in septembrie ca manager principal la divizia de investitii a bisericii, o companie numita Ensign Peak Advisors.

Grupurile religioase sunt scutite de taxe

Organizatiile nonprofit, inclusiv grupurile religioase, sunt scutite in Statele Unite (si in majoritatea tarilor lumii, inclusiv in Romania) de la plata impozitelor pe veniturile lor.

Ensign Peak Advisors este inregistrata la autoritatile statale din SUA ca „organizatie de sprijin auxiliar” si parte integranta a Bisericii Mormone.

Acest lucru ii permite sa functioneze ca entitate non-profit si sa castige bani in mare parte, fara a plati taxe in SUA.

Scutirea impune ca Ensign sa functioneze exclusiv in scopuri religioase, educationale sau de alta natura caritabila, conditie pe care Nielsen spune ca ONG-ul nu a indeplinit-o.

Intr-o declaratie semnata sub pedeapsa de sperjur, Nielsen indeamna IRS sa elimine scutirea de taxe a ONG-ului Ensign Peak Advisors, ceea ce inseamna ca acesta ar putea datora taxe de miliarde de dolari guvernului american.

Daca s-ar intampla acest lucru, el ar primi o recompensa de la IRS, care ofera denuntatorilor o parte a impozitelor neplatite pe care le recupereaza.

Nielsen nu a raspuns la apeluri telefonice repetate si la e-mailuri din partea presei care solicitau comentarii.

7 miliarde de dolari in fiecare an

Fratele sau geaman, Lars P. Nielsen, a furnizat o copie a plangerii catre publicatia „The Post”, impreuna cu zeci de documente doveditoare. Lars Nielsen, consultant in domeniul sanatatii din Minnesota, a declarat ca a pregatit plangerea cu fratele sau si l-a ajutat sa o trimita la IRS.

Lars Nielsen a declarat pentru The Post ca fratele sau i-a cerut sa scrie o expunere referitoare la fostul sau angajator.

El a mentionat ca a inaintat plangerea fara aprobarea fratelui sau, deoarece crede ca informatiile sunt prea importante pentru a ramane confidentiale.

In mod obisnuit, biserica colecteaza aproximativ 7 miliarde de dolari in fiecare an din contributiile membrilor, se arata in plangere. Mormonilor, ca si altor membri ai gruparilor religioase, li se cere sa contribuie cu 10 la suta din veniturile lor la biserica, prin practica cunoscuta sub numele de zeciuiala (zecime).

In timp ce aproximativ 6 miliarde de dolari din acest venit este utilizat pentru a acoperi costurile de anuale, restul de 1 miliard de dolari este transferat catre Ensign Peak Advisors, care il introduce intr-un portofoliu de investitii pentru a genera randament, potrivit reclamatiei.

Pe baza documentelor de contabilitate interna din februarie 2018, reclamatia estimeaza ca portofoliul a crescut de la 12 miliarde de dolari in 1997, cand a fost constituita Ensign Peak Advisors, la aproximativ 100 de miliarde de dolari astazi.

Potrivit plangerii, biserica detine proprietati imobiliare in valoare de miliarde de dolari, care au fost construite sau achizitionate din excedentul strangerii zecimilor si de asemenea, ar putea avea sume de bani suplimentare, care nu sunt administrate de Ensign.

„Investitiile bisericii”

In timp ce a acumulat aceasta bogatie, Ensign nu a finantat in mod direct niciun fel de activitati religioase, educationale sau caritabile in 22 de ani, se consemneaza in plangere. Nu sunt totusi furnizate documente care sa sustina aceasta afirmatie.

Philip Hackney, fost oficial IRS care preda legea fiscala la Universitatea din Pittsburgh, a declarat ca plangerea a ridicat o „ingrijorare legitima” in legatura cu faptul ca ONG-ul care se ocupa cu investitiile bisericii, merita statutul de scutire de taxe.

„Daca aveti o organizatie care aduna pur si simplu o suma colosala an de an si nu cheltuie acesti bani in scopuri caritabile, atunci nu respectati cerintele legii fiscale”, a spus Hackney intr-un interviu.

Normele IRS prevad ca o organizatie nonprofit trebuie sa desfasoare o activitate caritabila care este „proportionala in sfera de aplicare a resurselor sale financiare” pentru a-si mentine statutul de scutire de la taxe. Nu este specificat niciun prag financiar, dar agentia ia in considerare fiecare caz in mod particular.

Detalii despre cheltuielile bisericii pentru lucrari caritabile nu sunt disponibile publicului, dar intr-o prelegere la Universitatea din Oxford in 2016, un prezbiter a spus ca biserica a cheltuit aproximativ 40 de milioane de dolari pe an in ultimii 30 de ani pentru bunastare, ajutor umanitar si alte proiecte internationale.

Nu a mentionat Ensign. Biserica a declarat intr-un raport anul trecut ca ONG-ul ei caritabil a cheltuit 2,2 miliarde de dolari in asistenta incepand cu 1985, dar nu a oferit o defalcare a cheltuielilor.

Colectarea zecimilor

In timp ce au refuzat sa discute despre actiunile caritabile intreprinse, conducatorii bisericii au cautat sa explice practica continuarii colectarii zecimilor.

Intr-un discurs din martie 2018, Gerald Caussé (Presedintele Bisericii lui Iisus Hristos a Sfintilor din Zilele din Urma) a facut o legatura intre strategia financiara a bisericii si „profetiile despre zilele din urma”.

Asa cum biserica mentine silozurile de cereale si depozitele de urgenta, a spus Caussé, tot asa „urmeaza metodic si practica de a pune deoparte un procent din veniturile sale in fiecare an pentru a se pregati pentru eventualele nevoi viitoare. „

Conform plangerii, presedintele Ensign, Roger Clarke, le-a spus celorlalti ca „fondurile reunite vor fi folosite in cazul celei de-a doua veniri a lui Hristos”. Clarke nu a raspuns la un e-mail care solicita un comentariu privind aceasta declaratie.

Plangerea lui Nielsen este o critica puternica la adresa liderilor bisericii, care au solicitat zeciuiala (zecimea), chiar si de la membrii care se lupta pentru supravietuirea financiara, in timp ce biserica sta pe o avere.

„Ar plati cineva zecimea in loc sa-si plateasca apa, energia electrica sau hrana familiei daca ar sti ca liderii bisericii vor sta cu miliardele pana la a doua venire a lui Hristos?”, a scris Nielsen in anexa de 74 de pagini care insotea plangerea sa.

El sugereaza ca liderii bisericii promoveaza continuarea colectarii zecimilor pentru a evita „pierderea controlului asupra comportamentului membrilor lor, eliberandu-i de obligatiile financiare”.

Biserica a majorat taxa lunara platita de familii care au copii care slujesc ca misionari

In iunie, biserica a majorat taxa lunara platita de familii pentru a acoperi costurile copiilor lor care slujeau ca misionari, de la 400 la 500 dolari pe luna.

Liderii au incercat constant sa reduca speculatiile despre amploarea averii bisericii. Citand un fost presedinte al bisericii, Caussé, a declarat anul trecut: „Cand se spune si se face totul, singura bogatie reala a bisericii este credinta poporului sau.”

Cand a fost intervievat de un reporter german in 2002 despre „zvonurile” ca biserica a strans miliarde, presedintele bisericii de atunci, Gordon B. Hinckley a spus: „Daca va referiti la toate bunurile noastre, da, suntem bine. Dar aceste active, trebuie sa stiti acest lucru, nu produc bani. Aceste active consuma bani.”

Spre deosebire de alte organizatii non-profit, organizatiile religioase nu sunt obligate sa-si raporteze public veniturile sau bunurile.

Estimarea facuta de Nielsen asupra activelor Ensign plaseaza organizatia de investitii Mormona printre cele mai bogate companii si organizatii ale Statelor Unite. Microsoft, Alphabet (compania care detine Google) si Apple detin fiecare in numerar intre 100 de miliarde si 136 de miliarde de dolari, conform celor mai recente date, in timp ce Universitatea Harvard cu cea mai mare dotare academica din tara, detine 40,9 miliarde de dolari. Fundatia Bill & Melinda Gates este cea mai mare fundatie filantropica privata din lume, cu 47,8 miliarde de dolari.

Amploarea bogatiei acumulate de biserica este criticata

Pe langa faptul ca este criticata amploarea bogatiei acumulate de biserica, plangerea lui Nielsen ii acuza pe conducatorii bisericii ca actioneaza in mod necorespunzator in rarele ocazii in care s-au platit fonduri de la divizia de investitii.

Potrivit lui Nielsen, 2 miliarde de dolari de la Ensign au fost folositi in ultimul deceniu pentru a salva de la faliment o companie de asigurari administrata de biserica si un centru comercial din Salt Lake City.

Citand o prezentare interna pe care o include ca dovada, Nielsen sustine ca, in 2009, Ensign a cheltuit fonduri pentru salvarea firmei de asigurari Beneficial Life, care a avut probleme pe fondul crizei financiare.

La vremea respectiva, un ziar detinut de biserica a raportat ca o alta companie comerciala a bisericii, Deseret Management, a injectat 594 milioane USD in Beneficial Life pentru a-si compensa deficitul. Mark Willes, presedintele si directorul executiv al Deseret Management, a declarat ca in tranzactie nu au fost folositi banii provenind din zecimi.

Cu toate acestea, prezentarea interna furnizata catre IRS de catre Nielsen se refera la o tranzactie de 600 de milioane de dolari de la Ensign catre Beneficial Life in 2009, citand o pagina dintr-o prezentare de diapozitive Ensign intitulata „Cadru si expuneri” si datata martie 2013.

Cine primeste excedentul de la zecime

Nielsen a spus ca fondurile sunt preluat in special din contul Ensign care primeste excedentul de la zecime. El a declarat ca transferul nu a fost tratat ca un imprumut si nu a fost inregistrat ca o investitie in bilantul Ensign.

In ciuda salvarii, Beneficial Life a anuntat ca va trimite in somaj 150 dintre cei 214 de lucratori din Utah si va inceta sa mai scrie polite de asigurare.

Nici Willes, nici un oficial de la Beneficial Life nu au raspuns la mesajele care solicitau un punct de vedere in acest sens.

Plangerea lui Nielsen mai sustine ca intre 2009 si 2014, Ensign a pompat 1,4 miliarde de dolari (in mai multe transe) catre City Creek Center, un centru comercial din centrul orasului Salt Lake City. Mall-ul, detinut in co-proprietate de biserica, a fost lovit si de criza financiara.

Pe fondul plangerilor din partea membrilor cu privire la aventura bisericii in comertul cu amanuntul, liderii bisericii au asigurat in mod repetat ca nu se vor cheltui bani din zeciuiala pentru dezvoltarea mall-ului, dar s-au asociat in acest proiect cu grupul imobiliar Taubman.

„Doresc sa ofer intregii biserici asigurarea ca fondurile stranse din zecimi nu au si nu vor fi folosite pentru achizitionarea acestei proprietati. Nici nu vor fi folosite in dezvoltarea acestuia in scopuri comerciale”, a spus Hinckley in 2003, atunci cand au fost prezentate planurile pentru mall.

Implicarea intr-un centru comercial

Biserica a declarat pentru The Post ca prin implicarea sa in centrul comercial City Creek, „a crescut activitatea economica locala in timpul unei crize financiare si a atras vizitatori si locuitori in centrul istoric al orasului Salt Lake City.” O purtatoare de cuvant a lui Taubman a refuzat sa comenteze.

In declaratia catre The Post, biserica a spus ca toate veniturile pe care le primeste isi sustin in final misiunea. „Investitiile pot fi accesate in perioadele de greutati”, se arata in declaratie.

Regulile IRS prevad insa ca ONG-urile religioase „nu trebuie sa ofere niciun beneficiu intereselor private” si ca de veniturile organizatiilor religioase inregistrate „nu trebuie sa beneficieze nicio persoana particulara sau actionar” pentru a evita pierderea statutului scutirii de taxe.

Bogatia si investitiile Bisericii Mormone au fost raportate pe scara larga. Un articol de pe coperta revistei Time, „Mormons, Inc.”, publicata in 1997, a estimat activele totale ale bisericii la 30 de miliarde de dolari sau chiar mai mult.

Influenta bisericii

Un articol din 2012, publicat de Reuters, a raportat ca biserica detinea „temple in valoare de aproximativ 35 de miliarde de dolari si case de intalnire in intreaga lume si controleaza ferme, imobile, centre comerciale si alte activitati comerciale in valoare de multe miliarde de dolari.”

Plangerea lui Nielsen vine in conditiile in care multi mormoni din Statele Unite sunt angajati in discutii cu episcopii lor, organizate in mod traditional in decembrie, pentru a „stabili” datoriile lor fata de biserica.

Venitul anual al mormonilor, de 7 miliarde de dolari, indica o rata relativ mare de contributii din partea celor 15 milioane de membri. In comparatie, in 2005 biserica catolica din Statele Unite a primit 8 miliarde de dolari. In 2010, au existat 75 de milioane de catolici in SUA, potrivit Pew Research Center.

Plangerea depusa de Nielsen a cuprins un Formular 211 semnat (partea formala a documentelor IRS pentru raportarea evitarii impozitelor), o scrisoare notariala de intampinare catre oficiali, plus anexa de 74 de pagini scrisa impreuna cu fratele sau, in care a detaliat afirmatiile sale.

Aceste documente au fost trimise catre biroul de informare al IRS din Ogden, Utah, impreuna cu un card de memorie care contine versiuni digitale de documente si e-mailuri pe care Nielsen le-a colectat cand lucra la Ensign.

De asemenea, a furnizat informatii despre conturile bancare ale Ensign si o lista de angajati pe care oficialii ar trebui sa ii contacteze.

Dovezi despre averea bisericii si gestionarea ei

Nielsen a scris in cererea sa de demisie din 29 august, ca serviciul sau la Ensign a devenit inoportun, dupa ce sotia si copiii sai au parasit Biserica Mormona si i-au cerut sa ii urmeze.

Directorul de resurse umane al lui Ensign i-a transmis ca managerii au decis ca poate sa inceteze serviciul pe 3 septembrie. „Apreciem anii de slujire si contributiile pe care le-ati adus pentru biserica”, se arata in incheierea scrisorii.

Plangerea descrie o protectie agresiva a informatiilor de catre liderii de la Ensign. Angajatii „sunt pregatiti sa fie deosebit de sensibili” cu privire la datele care se scurg in afara corporatiei. „Desigur, toate corporatiile trebuie sa-si pastreze informatiile, dar cerintele pe care le are Ensign ne duce la granita cu paranoia”, afirma Nielsen.

Doar patru directori seniori ai Ensign au voie sa vada situatiile financiare complete ale organizatiei, iar membrii personalului de investitii pot accesa informatii numai asupra activelor Ensign referitoare la propria lor activitate.

Profit sau pierdere?

Ensign depune declaratii fiscale anuale prescurtate care raporteaza impozitele pe care le-a platit pentru mica parte din activitatea de investitii care este impozabila. Declaratiile, care sunt disponibile publicului, arata ca in ultimii ani, organizatia a raportat pierderi de milioane de dolari – perioada in care, potrivit reclamatiei, o contabilitate mai completa a operatiunilor sale ar fi aratat miliarde de dolari in profit.

Acest tip limitat de declaratie de impunere obliga ca Ensign sa dezvaluie valoarea totala a detinerilor sale, pe care sustine reclamatia, de ani de zile a rulat la zeci de miliarde de dolari. Ensign a declarat uneori ca detinea un milion de dolari, alteori „mai mult de 1.000.000 de dolari” si a lasat o data aceasta sectiune a documentelor necompletata.

Sursa: washingtonpost.com

Afirmativ.com

Afirmativ.com

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.