Categories: Articole

Intalnire istorica la Havana: Declaratia comuna a Papei Francisc si a Patriarhului Kirill (Video)

Principalele puncte ale declaratiei comune semnate de Papa Francisc si de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, la finalul primei intalniri intre liderii celor mai mari confesiuni crestine dupa aproape o mie de ani, care a avut loc la Havana, potrivit AFP, citata de ziare.com.

– Suntem divizati de ranile provocate de conflicte dintr-un trecut indepartat sau recent, de divergente, mostenite de la stramosii nostri, in intelegerea si explicarea credintei noastre in Dumnezeu.

– Deplangem pierderea unitatii, consecinta a slabiciunii umane si a pacatului (…) Constienti ca raman numeroase obstacole de depasit, speram ca intalnirea noastra sa contribuie la restabilirea acestei unitati dorite de Dumnezeu, pentru care s-a rugat Iisus Hristos.

– Nu suntem concurenti, ci frati: de la aceasta conceptie trebuie sa purceada toate actiunile noastre unul fata de celalalt si fata de restul lumii exterioare.

– Speram ca intalnirea noastra va contribui, de asemenea, la reconciliere acolo unde exista tensiuni intre greco-catolici si ortodocsi.

Persecutia crestinilor

– Privirea noastra se indreapta spre toate regiunile lumii unde crestinii sunt supusi persecutiilor. In numeroase tari din Orientul Mijlociu si din Africa de Nord, fratii si surorile noastre intru Hristos sunt exterminati in familii, orase si sate intregi. Bisericile lor sunt distruse si jefuite in mod barbar, obiectele lor sfinte sunt profanate, monumentele lor, distruse.

– In Siria, Irak si in alte tari din Orientul Mijlociu, observam cu durere exodul masiv al crestinilor de pe pamantul de unde a inceput sa se raspandeasca credinta noastra si unde au trait din vremea apostolilor impreuna cu alte comunitati religioase.

-Lansam un apel comunitatii internationale la actiuni urgente pentru a impiedica izgonirea crestinilor din Orientul Mijlociu.

-Incercarile de justificare a actiunilor criminale prin sloganuri religioase sunt absolut inacceptabile. Nicio crima nu poate fi comisa in numele Domnului.

Libertatea religioasa si Europa

– Suntem preocupati de limitarea actuala a drepturilor crestinilor, chiar discriminarea lor, atunci cand unele forte politice, ghidate de ideologia unui secularism atat de adesea agresiv, depun eforturi sa ii impinga la periferia vietii publice.

– Ramanand deschisi la contributia altor religii la civilizatia noastra, suntem convinsi ca Europa trebuie sa ramana fidela radacinilor sale crestine.

– Indemnam crestinii europeni din Rasarit si Occident sa se uneasca pentru a marturisi impreuna pe Hristos si Evanghelia, pentru ca Europa sa isi pastreze sufletul sau format in doua mii de ani de traditie crestina.

Situatia din Ucraina

– Deplangem confruntarea din Ucraina care a dus la pierderea a multe vieti omenesti, a provocat numeroase rani locuitorilor pasnici si a plasat societatea intr-o grava criza economica si umanitara.

– Indemnam toate partile implicate in conflict la prudenta, solidaritate sociala si actiune in favoarea pacii.

Conflicte si terorism

– Adresam un apel din inima tuturor partilor care pot fi implicate in conflicte sa dea dovada de bunavointa si sa se aseze la masa negocierilor.

– Este necesar ca intreaga comunitate internationala sa depuna toate eforturile posibile pentru a pune capat terorismului cu ajutorul actiunilor comune si coordonate

Inegalitati si migranti

-Privirea noastra se indreapta spre persoanele care se afla in pericol, care traiesc in conditii de nevoie extrema si de saracie, in timp ce sporesc bogatiile materiale ale omenirii.

– Nu putem ramane indiferenti la soarta milioanelor de migranti si de refugiati care bat la poarta tarilor bogate.

Familie si casatorie

– Suntem ingrijorati de criza familiei in mai multe tari.

– Casatoria este o scoala de dragoste si fidelitate. Ne exprimam regretul ca alte forme de coabitare sunt in prezent puse pe acelasi plan cu aceasta uniune.

Avort si sfarsitul vietii

– Lansam un apel tuturor la respectarea dreptului inalienabil la viata. Milioane de copii sunt privati de insasi posibilitatea de a veni pe lume.

– De asemenea, suntem preocupati de dezvoltarea tehnologiilor de reproducere biomedicala, pentru ca manipularea vietii umane este un atac la bezele existentei omului, creat dupa chipul lui Dumnezeu.

DECLARATIE COMUNA: Papa Francisc si Patriarhul Kirill al Rusiei – Agentia de stiri LONews

Afirmativ.com

Recent Posts

Lectii de nutritie din Biblie

Lectii de nutritie din Biblie Nutritia ocupa un loc central in spatiul public in ultimii…

o zi ago

Cazare în Sebeș – Hotel Leul de Aur

Cazare în Sebeș - Hotel Leul de Aur Trecând prin Sebeș este imposibil să nu…

2 zile ago

Fosele septice Eco Vera

Fosele septice Eco Vera Persoanele care locuiesc la casă în zonele unde nu există canalizare…

4 zile ago

Proiecte de case

Proiecte de case Orice persoană își dorește să aibă propria sa locuință. Fie că este…

6 zile ago

Șase lucruri pe care le-am învățat de la Amish

Șase lucruri pe care le-am învățat de la Amish 1. Fii atent la ceea ce…

o săptămână ago

Șosete de calitate pentru femei

Șosete de calitate pentru femei Ne-am obișnuit cu diverși comercianți care vând șosete pe marginea…

o săptămână ago