Ziua internationala ADRA. Pe cine sa ajuti?

Ziua internationala ADRA. Pe cine sa ajuti?

Agentia Adventista pentru Dezvoltare, Refacere şi Ajutor – ADRA Romania aduce bucurie si speranta in vietile beneficiarilor prin promovarea unui viitor mai bun, a valorilor si a demnitatii umane. Dezvoltarea implica atat o actiune cat si rezultatul acesteia. ADRA aprofundeaza nevoi, dezvolta solutii, transforma cantitatea in calitate, promoveaza importanta unor relatii pasnice in comunitate.

Uneori, Refacerea este modul in care ADRA este alaturi de cel lovit de imprevizibil, oferind alinare si imbunatatind calitatea vietii. De asemenea, Ajutorul presupune sustinerea efortului si indrumarea celui in nevoie fiind precedat de dorinta acestuia de a face o schimbare.

Ne intalnim in ultima vreme, parca din ce in ce mai des, cu o multime de solicitari de a ajuta, apeluri umanitare de tot felul, in statiile de autobuz, la televizor, in presa scrisa, in mediul online, peste tot. Unii trec nepasatori, parca imuni la astfel de situatii, indiferent de natura lor. Altii intervin si vin cu solutia: ”Nu-i da omului peste, da-i o undita si invata-l sa pescuiasca!” Si totusi, daca cineva vrea sa ajute, in mod sincer, dezinteresat, se ridica intrebarea: pe cine sa ajuti? Si cum? Intr-o maniera care sa aiba intr-adevar un impact pozitiv pe termen lung asupra situatiei beneficiarului. Despre o astfel de situatie am dori sa va relatam in continuare:

„In cadrul proiectului ”Vreau la scoala!” sustinut de ADRA Romania, am cunoscut in anul 2014 familia Kelemen. Aceasta familie este compusa din sase persoane, parintii si cei 4 copii. La momentul intrarii lor in proiectul ADRA locuiau in localitatea Lazuri, la cativa kilometri de municipiul Satu Mare. Copiii mai mari, Marc si Karina erau la scoala in timp ce Andreea si Rebeca, cele mici, erau la gradinita, respectiv acasa. Tatal lucra la un depozit de mobila second-hand, unde munceste si in prezent, iar mama era acasa cu copiii. Mama ingrijea o doamna in varsta, iar in schimbul acestui serviciu familia locuia fara chirie in casa doamnei respective, familia Kelemen neavand o locuinta proprie.

Financiar era dificil sa se intretina dintr-un singur salariu, cel al tatalui, mai ales ca discutam despre sase persoane. Astfel Marc si Karina au intrat in programul ”Vreau la scoala!” in 2014. In ciuda situatiei dificile in care se gaseau, in fiecare ocazie in care i-am vizitat, am gasit optimism, bucurie, veselie si zambet pe fetele copiilor. Nu au cerut niciodata nimic, au apreciat mult si s-au bucurat de micul ajutor pe care il primeau lunar.

In 2015 casa in care locuiau s-a vandut si au fost nevoiti sa isi gaseasca o alta locuinta. Dar de aceasta data au ales sa se mute la oras, iar din ianuarie 2016 au locuit, cu chirie, intr-un apartament din Satu Mare. Aici conditiile de trai erau destul de modeste, neavand mobilier. Erau nevoiti sa isi pastreze hainele in saci, locuinta avea nevoie de igienizare, peretii fiind destul de murdari. Tot in aceasta perioada mama si-a gasit un loc de munca si s-a angajat la o croitorie din oras. Dar in ciuda tuturor acestor neajunsuri, am fost impresionat de modul in care se organizau si aveau grija unii de altii.

Mama pleca in fiecare zi la ora cinci la munca, tatal pleca si el la scurt timp dupa aceea, iar Marc si Karina, care la vremea aceea aveau 14, respectiv 12 ani, se ocupau de surioarele lor. Le imbracau in fiecare dimineata, le duceau la gradinita dupa care ei plecau la scoala. In aceasta perioada, cazul familiei Kelemen a fost prezentat in cadrul emisiunii ”Din toata inima” de la Speranta TV, in luna aprilie 2016. In urma emisiunii oamenii care au fost sensibilizati de hotararea si de eforturile parintilor dar si de responsabilitatea si atitudinea copiilor au ajutat si au donat acestei familii bunuri care le erau atat de necesare.

Dar aceasta familie nu s-a multumit cu atat, a luptat in continuare pentru a avea o casa a lor, iar pe parcursul anului 2016 au obtinut o locuinta a lor, un apartament ANL cu doua camere in care locuiesc in prezent. Tot anul trecut Marc a intrat la liceu depasind astfel limita de varsta din cadrul programului ”Vreau la scoala!”, iar Karina nu mai face parte din program datorita faptului ca familia sa a reusit, cu putin ajutor si sustinere, sa ajunga la acel punct in care sa se descurce fara nici un ajutor din afara.

Revin cu aceeasi intrebare: pe cine sa ajuti? Si va intreb, a meritat sa fie ajutata aceasta familie? O familie care in decursul a doi ani a reusit sa isi dubleze veniturile lunare si sa obtina o locuinta a lor, in felul acesta asigurand copiilor un trai decent? I-am vizitat la inceputul acestui an in noua locuinta, i-am gasit fericiti si multumiti, parintii declarand ca se descurca bine din toate punctele de vedere. Iar concluzia… Va las pe dumneavoastra sa o formulati!” (relatat de pastorul Robert Varadi, Voluntar ADRA Romania)

Astfel de familii se numara printre beneficiarii ADRA Romania, persoane care dincolo de saracie si de conditiile grele in care traiesc au dorinta de a munci pentru a-si depasi conditia precara in care se afla. Persoanele care sunt asistate de ADRA beneficiaza de tot suportul necesar pentru a izbuti cu situatia cu care se confrunta si pentru a trai o viata mai buna, in conditii de siguranta in spatiul in care locuiesc si un mediu corespunzator pentru educatia copiilor lor.

Bilant de an 2016. Angajamentul organizatiei pentru anul 2016 este sa raspunda rapid la situatiile de urgenta si sa fie acolo unde oamenii au nevoie de sustinere, dar nu se poate face lucrul acesta fara sustinerea voluntarilor, donatorilor si sponsorilor.

In anul 2016, ADRA Romania a schimbat 10410 vieti prin asistarea diferitelor categorii sociale din proiectele specifice, astfel: 235 de persoane au primit asistenta in dezvoltare economica, 1894 copii au fost sprijiniti in educatie si sanatate de baza, 96 de femei si copii au fost gazduiti si ajutati in lupta impotriva violentei, 1230 de persoane au primit ajutor in urma unui dezastru natural, iar 6955 de persoane au primit asistare in lupta cu saracia. In viata acestor persoane s-a putut intervenii datorita contributiei si implicarii voluntarilor si donatorilor, pentru fiecare caz in parte.

Sambata, 13 Mai 2017 este Ziua Internationala ADRA! Sarbatorita an de an la nivel mondial, Ziua Internationala ADRA este o zi speciala, o zi in care poti face o schimbare. Accepta provocarea de a schimba o viata! Alege ca nevoile celor din jur sa fie pentru tine ocazia in care sa te implici in a ajuta pe cel in nevoie! Daruieste pentru Dezvoltare, Refacere si Ajutor!

Cei care doresc sa se alature echipei ADRA Romania si sa se implice, o pot face:
• prin voluntariat,
• prin donatii materiale,
• prin donatii financiare in conturile ADRA,
• donand chiar acum direct pe site-ul adra.ro/doneaza, pentru proiectul dorit,
• daruind sambata, 13 mai 2016 la colecta care va avea loc in bisericile adventiste din toata lumea.

ADRA Romania

One Comment

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.