O zi plina de zambete si bucurie

O zi plina de zambete si bucurie

Duminica, 19 martie 2017, ADRA Romania in parteneriat cu Biserica Adventista de Ziua a Saptea a realizat si distribuit pachetele cu alimente pentru copiii beneficiari in proiectul ”Vreau la scoala!”.  In lunile ianuarie, februarie si martie 2017, sprijinul material a fost distribuit, la nivel national, in mod unitar in zilele de 29 ianuarie, 19 februarie si 19 martie.

Proiectul ADRA ”Vreau la scoala!” are ca obiectiv integrarea sociala prin prevenirea abandonului scolar a 460 de copii din clasele primare si gimnaziale, care sunt dezavantajati, dar buni la invatatura si dezvoltarea comunitatii locale, pentru anul scolar 2016 – 2017, din Banat, Bucovina, Crisana, Dobrogea, Maramures, Moldova, Muntenia, Oltenia si Transilvania. Prin intermediul acestui proiect, alti 2760 de copii si parinti sau tutori au fost beneficiari indirecti cu sprijinul a cel putin 110 voluntari ADRA si in parteneriat cu mai bine de 30 de primarii si 60 de unitati de invatamant.

Fiecare dintre cei 460 de copii din proiectul ”Vreau la scoala!” sunt copii silitori, care, in ciuda situatiei financiare din familie, au rezultate remarcabile la invatatura.  Patru dintre aceste cazuri ne sunt prezentate de voluntarii ADRA, care lunar ii viziteaza oferindu-le pachetele si urmarind dezvoltarea lor.

Andreea, eleva cu ochii verzi si parul auriu, are mereu chipul luminat de un zambet larg, cuceritor. Foarte respectuoasa cu profesorii, inteleapta in relatiile cu adolescentii din clasa si din scoala, Andreea poarta in ea experientele anilor trecuti, cu incercari pe care le-a infruntat de mica: despartirea parintilor ei, mutarea cu mama si fratiorul in locuinte sociale date de catre Primaria orasului Targoviste, neajunsurile materiale… De multe ori, cand era micuta mergea cu mamica ei la cantina saracilor pentru o portie de mancare. Iarna, frigul din locuinta o determina pe mama sa puna paturi in geam, resoul improvizat nefacand fata. Mama, angajata primariei orasului matura strazile pentru a-si ajuta copiii. Andreea este  in clasa a VIII-a la Scoala Gimnaziala „Mihai Viteazul” Targoviste, iar greutatile anilor au motivat-o sa fie ambitioasa pentru a-si depasi conditia. Invata bine si are mereu un spirit de multumire pentru cei care au ajutat-o, considerandu-se binecuvantata pentru ca lunar primeste surprize sub forma unor cutii pe care apare scris ADRA, in spatele careia stie ca sunt oameni cu suflet mare. Profesorii sunt incantati sa aiba o eleva cu o asemenea determinare, iar pentru colegii ei, Andreea este un model. Viseaza sa devina asistent medical, sa fie de ajutor pentru oamenii incercati. Sa aveti o zi frumoasa, ca si dumneavoastra! este urarea preferata a Andreei, care este si eleva mea. Sper ca viata ei sa fie luminoasa, precum este si sufletul ei” a declarat Profesor de sprijin Corina Georgescu, voluntar ADRA Romania.

De la prima intalnire cu Cosmin, prin intermediul proiectului ADRA Vreau la scoala!, am avut impresia ca este altfel decat majoritatea copiilor de varsta lui. Are o lumina aparte in privire. Apoi am aflat, Cosmin vrea sa devina slujitor al lui Dumnezeu, sa se faca preot. Frecventeaza biserica ortodoxa si il ajuta pe preot la slujba. Cosmin este in clasa VII-a, la Scoala Gimnaziala „Ion Preotu” din Troianul, judetul Teleorman. Locuieste cu mama lui, iar din familie mai fac parte o tanara si un copilas de cateva luni. Lesne de inteles, resursele lor sunt la limita supravietuirii. Cu toate acestea, viitorul lor este in mana lui Dumnezeu. Si, cu siguranta, pentru Cosmin proiectul ADRA Vreau la scoala! s-ar putea dovedi nu doar o mana intinsa cu un ajutor material, ci mult mai mult decat atat” a declarat pastorul Beniamin Chircan, voluntar ADRA Romania.

Roxana este o fetita cu parul balai, ai carei ochisori frumosi si mari vorbesc despre istoria ei de viata zbuciumata. S-a nascut la Bucuresti, insa la cateva zile de la nastere, mama ei a abandonat-o in maternitate. Dupa un traseu interesant, care a insemnat mai multe centre de plasament, micuta a ajuns in final, in grija bunicii care locuieste in comuna Itesti, judetul Bacau. Am cunoscut-o pe Roxana prin intermediul proiectului ADRA Vreau la scoala!”, deoarece ea este eleva in clasa a VII-a si face parte din copiii care au rezultate scolare foarte bune, chiar daca au o situatie materiala grea. De la prima vizita pe care i-am facut-o, am remarcat inteligenta, dar in acelasi timp, si tristetea ei. Este un copil care a invatat sa se multumeasca cu putin, dar care spera ca intr-o zi viata ei va fi mai buna. Prima dorinta pe care o are acum este ca Dumnezeu sa-i dea sanatate bunicii, sa o creasca si isi mai doreste ceva: sa aiba si ea certificat de nastere. Datorita situatiei prin care a trecut, desi are 13 ani, totusi nu are certificat de nastere. Ne straduim sa-i fim aproape si am inceput deja demersurile in acest sens. Roxana este un copil care are mare nevoie de dragoste si, de fiecare data cand ne despartim, ne imbratiseaza cu mare drag. Dincolo de bunurile materiale pe care le primeste prin intermediul proiectului ADRA Vreau la scoala!”, mi-a marturisit ca acest proiect i-a adus speranta si multa bucurie in suflet. Invata foarte bine si viseaza ca intr-o zi va ajunge medic” a declarat Gabriela Istrate, asistent social si coordonator proiecte ADRA Moldova si Bucovina.

Emma este o eleva in clasa a 4-a. Ea locuieste in Baraolt, judetul Covasna, impreuna cu mama ei. Mama ei nu are loc de munca. Traiesc din ajutorul social. Pentru a primi acest ajutor, trebuie sa lucreze in fiecare luna cateva zile pentru primarie. Ea are cateva familii unde face curatenie. Familia se confrunta cu probleme financiare si locuiesc intr-o singura camera. Ajutorul pe care il ofera ADRA prin programul Vreau la scoala! este de importanta mare pentru mama si fiica ei. Pachetul de alimente primit luna de luna le ajuta ca sa nu trebuiasca sa cumpere alimente de baza timp de mai multe saptamani pe luna. Sunt foarte recunoscatoare pentru acest ajutor. De cand primeste acest ajutor, Emma se straduieste si mai mult la invatat. Se bucura foarte mult ca a fost acceptata in acest proiect. Este impresionant ca, in ciuda situatiei financiare slabe, nu se plang nici o data si sunt recunoscatoare” a declarat Erwin Müller, voluntar ADRA Romania.

ADRA Romania continua sustinerea educatiei! Cei care doresc sa se alature echipei ADRA Romania in proiectul ”VREAU LA SCOALA!” si sa se implice, o pot face prin:

  • voluntariat,
  • prin donatii materiale (in special rechizite scolare, produse alimentare si de igiena, dar si imbracaminte), dar si prin
  • donatii financiare in conturile ADRA sau
  • donand chiar acum direct pe site-ul adra.ro/doneaza, pentru proiectul ”Vreau la scoala!”.

Agentia Adventista pentru Dezvoltare, Refacere si Ajutor – ADRA Romania face parte din reteaua ADRA International, una dintre cele mai raspandite organizatii neguvernamentale din lume, fiind activa in 139 de ţari şi conducandu-se dupa o filosofie care imbina compasiunea cu spiritul practic, adresandu-se oamenilor in nevoie, fara sa faca deosebiri de ordin rasial, etnic, politic sau religios. ADRA Romania urmareste imbunataţirea calitaţii vieţii pentru cei in nevoie şi investeşte in potenţialul oamenilor, prin iniţiative de dezvoltare comunitara, axandu-se pe cinci direcţii principale: dezvoltare economica, educaţie si sanatate de baza, lupta impotriva violentei in familie, asistarea victimelor dezastrelor naturale şi asistarea categoriilor sociale defavorizate, fiind conducandu-se dupa motoul: ”Schimba o viata si vei schimba lumea!”.

Biserica Adventista de Ziua a Saptea este recunoscuta de Statul Roman alaturi de celelalte biserici care functioneaza in Romania fiind cunoscuta pentru transparenta si actiunile sale din domeniul social, medical, educational si al libertatii religioase. Implicarea Totala a Credinciosilor este o provocare la scara globala a Bisericii Adventiste prin care se doreste implicarea fiecarui credincios, a fiecarei biserici, a fiecarei entitati administrative, a fiecarui proiect spre binele semenilor, pentru indeplinirea nevoilor lor dupa modelul lui Isus Hristos.

ADRA Romania

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.